Banca Mondiala: Economia Republicii Moldova va scadea cu 2%. Furtul bancar, printre cauze

Paul Cristescu | 14.10.2015

Banca Mondiala arata intr-o analiza ca economia Republicii Moldova se va reduce cu 2% in 2015, urmand sa creasca lent, cu 0,5%, in 2016. Expertii BM sustin ca principalele motive ale acestei situatii sunt criza regionala, scaderea exporturilor si a consumului, dar si furtul din sistemul bancar.

Pe aceeași temă

 

Contractarea economiei va fi mult mai aprofundata in a doua jumatate a acestui an si ar putea ajunge la 6% din cauza secetei care a determinat o reducere de cateva zeci de procente a productiei agricole, a recesiunii din Ucraina, Rusia si Belarus precum si a politicii monetare inasprite la care a recurs Banca Nationala pentru a nu permite o prabusire si mai mare a leului, arata Hotnews care citeaza Radio Chisinau.
 

Rata inflatiei a crescut cu aproape 13% in luna septembrie, depasind tinta de 5% a Bancii Nationale.  
 

In anul 2016 economia Republicii Moldova va inregistra o crestere de 0,5%, inclusiv datorita reorientarii exporturilor de pe piata CSI.
 

Una din cauzele care au dus la situatia actuala este si devalizarea bancilor, iar efectele acesteia vor fi simtite si in continuare, a declarat managerul de tara al Bancii Mondiale, Alex Kremer. 

 

CITITI SI: Parlamentul de la Chisinau publica Raportul Kroll despre furtul a 750 milioane de dolari. Omul de afaceri Ilan Shor ar fi principalul beneficiar

 

Ambasadorul SUA la Chisinau: Cu toții suntem dezamăgiți

 

James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău a declarat, în cadrul unei lecții publice susținute în fața studenților Universității Libere Internaționale din Chișinău, ca nimeni din exterior nu va veni să facă schimbările și reformele de care are nevoie Republica Moldova pentru a asigura un viitor mai bun cetățenilor săi, relateaza Agerpres.

 

Republica Moldova trebuie să depășească perioada actuală de încercări și turbulențe într-un mod în care cetățenii să simtă că sunt parte integrantă a proceselor democratice, a spus el, referindu-se la situația actuală din Republica Moldova. 'Cred că cu toții suntem dezamăgiți. Actuala coaliție pro-europeană, într-o formă sau alta, se află la guvernare de șase ani. Cred că oamenii au sperat la mai multe progrese și reforme. Semnarea Acordului de Asociere (cu UE) a deschis calea și posibilitatea ca R.Moldova să devină o țară europeană normală. Nu am văzut însă prea multe progrese', a constatat diplomatul american, apreciind că economia R. Moldova nu s-a îmbunătățit prea mult de la destrămarea URSS-ului (în 1991).

 

Ceea ce afectează cel mai mult Republica Moldova este eșecul guvernării în lupta împotriva corupției, a subliniat el, indicând că scandalul devalizării a trei bănci importante cu aproximativ 1 miliard de dolari la sfârșitul anului trecut este doar un exemplu de corupție. 'Cum se poate întâmpla ca un miliard de dolari să dispară din sistemul bancar fără ca cineva să observe aceasta?', a întrebat retoric James Pettit.

 

Ambasadorul american consideră de asemenea că nu există prea multă dorință de a rezolva conflictul transnistrean: 'Situația actuală este foarte instabilă (...). Sunt de acord că în prezent nu se observă un interes prea mare pe ambele maluri ale Nistrului pentru rezolvarea acestei probleme', a constatat în acest sens șeful misiunii diplomatice americane la Chișinău, citat de Radio Chișinău.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22