Bătălia pentru Bahmut este tot mai intensă, rușii atacând în valuri pozițiile ucrainene

L. G. | 02.03.2023

Micul oraș din est pare să fie aproape de a cădea în mâinile Rusiei. Capturarea sa ar marca un progres pentru forțele ruse, precum și o trambulină pentru a avansa spre orașe mai mari din vest, scrie ISW.

Pe aceeași temă

„În direcția Bahmut, inamicul continuă să avanseze”, a declarat, joi, Statul Major al armatei ucrainene, sugerând, de asemenea, că există o prezență rusă în oraș, și nu doar în zonele de periferie.

ISW spune că forțele ruse „au avansat în Bahmut și au continuat atacurile terestre în jurul orașului”.

În ciuda progreselor trupelor ruse, armata ucraineană spune că nu intenționează să se retragă din Bahmut și că încă deține controlul asupra majorității zonelor din oraș.

„Apărătorii noștri au respins atacurile din direcțiile Orihovo-Vasilivka, Dubovo-Vasilivka, Bahmut și Ivanivske”, a transmis Statul Major General în informarea de joi.

Conform relatărilor ucainenilor, forțele ruse folosesc luptători bine antrenați din grupul de mercenari Wagner în atacurile în valuri asupra orașului Bahmut.

Fondatorul grupării militare Wagner, Evgheni Prigojin, s-a declarat sceptic că forțele ucrainene se vor retrage din oraș și a declarat presei ruse că armata ucraineană transferă un număr mare de trupe proaspete în zonă.

„Armata ucraineană aruncă rezerve suplimentare în luptă la Artiomovsk (numele rusesc al oraşului Bahmut - n.r.) şi încearcă să păstreze oraşul cu toată forţa. Zeci de mii de soldaţi ucraineni opun o rezistenţă înverşunată. Una dintre cele mai sângeroase bătălii este tot mai intensă pe zi ce trece", a rezumat Prigojin într-un mesaj audio.

Oficial ucrainean: Nu ne vom sacrifica toți oamenii pentru nimic

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a spus miercuri că e posibilă ordonarea retragerii militarilor ucraineni din regiune.

„Armata noastră va cântări în mod evident toate opțiunile. Până acum, au apărat orașul, dar, dacă va fi nevoie, se vor retrage strategic", a declarat Alexander Rodnianski, consilier economic al lui Zelenski, pentru CNN, relatează The Guardian. "Nu ne vom sacrifica toți oamenii doar pentru nimic. Situația este dificilă, nu este niciun secret cu privire la acest lucru", a mai adăugat acesta.

Zelenski: Cea mai grea bătălie se dă pentru Bahmut

Cea mai mare provocare a Ucrainei este apărarea orașului Bakhmut, a spus președintele Volodimir Zelenski în mesajul său video de marți.

„Cea mai dificilă situație, totuși, este în Bahmut și se duc lupte grele pentru apărarea orașului”, a spus el.

Zelensky a spus că Rusia suferă pierderi grele pe frant, pe baza unei actualizări din partea comandanților săi. „Rusia nu nu este interesată deloc de oameni, trimițându-i continuu să ne atace pozițiile. Intensitatea luptei este în creștere", a spus el.

Relatarea lui coincide cu ceea ce comandanții de pe teren au raportat despre intensitatea atacurilor rusești și pierderile pe care le-au suferit.

CNN a relatat în ianuarie că persoane din cercul apropiat al lui Zelenski, familiarizați cu tactica sa, au spus că el nu crede că o victorie rusă în Bahmut este un fapt împlinit și că rămâne reticent să renunțe la oraș. Controlul asupra Bahmut ar oferi Ucrainei o șansă mai bună de a recâștiga întreaga regiune Donbas, crede Zelenski, și că dacă Rusia câștigă, le va oferi o oportunitate mare pentru a avansa mai departe spre orașele importante Sloviansk și Kramatorsk.

Bahmut este, de asemenea, un simbol important al rezistenței ucrainene.

Zelenski a vizitat trupele care apără Bahmut chiar înainte de a călători la Washington DC, în decembrie, unde le-a spus parlamentarilor americani că „fiecare centimetru din acel pământ este îmbibat în sânge, bubuitul armelor răsună în fiecare oră. Lupta pentru Bahmut va schimba povestea tragică a războiului nostru pentru independență și libertate”, a spus Zelenski în decembrie în Congresul SUA.

„Nimeni nu se retrage încă”

Un soldat al Brigăzii 93 care apără Bahmut citat de CNN  spus miercuri că forțele țării sale sunt încă în picioare în Bahmut, fără planuri de retragere.

„Suntem în Bahmut. Nimeni nu se va retrage încă”, a spus soldatul într-un videoclip postat miercuri de armata ucraineană. „Suntem în picioare. Bahmut este Ucraina.”

Soldatul a mai susținut că situația din Bahmut a fost puțin mai calmă decât în zilele precedente.

„Am înăbușit puțin inamicul. E puțin mai liniștit, dar încă mai sunt lupte de armă la periferie”, a spus el. „Sunt explozii izolate, minele zboară.”

Armata ucraineană nu a luat decizia de a se retrage din oraș, a declarat un purtător de cuvânt. Forțele ucrainene au spus că țin teren și au respins unele progrese rusești.

În ora oraș ar mai fi 4.500 de civili

În Bahmut se mai află în acest moment aproximativ 4.500 de civili, inclusiv 48 de copii. Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale ucrainene Donețk, Tetiana Ignatchenko, le-a cerut oamenilor să evacueze orașul din cauza pericolului, deși a spus că au suficiente provizii.

„Există mâncare, apă și medicamente în oraș. Oamenii au primit totul în avans”, a spus Ignatchenko. „Totuși, toată lumea trebuie să plece. Situația este extrem de periculoasă pentru civili.

Bahmut este un orășel mic din estul Donețkului, care a rămas departe de campania terestră lentă a Rusiei timp de multe luni. Însă capturarea sa ar reprezenta un progres militar pentru președintele rus Vladimir Putin și ar oferi forțelor sale oportunitatea de a lansa atacuri aeriene asupra mai multor zone urbane mai la vest.

Înainte de izbucnirea războiului, în Bahmut trăiau peste 70.000 de oameni.

Rapoartele din zona Bahmut au descris o situație din ce în ce mai dificilă din partea apărătorilor Ucrainei, forțele rusești lansând ofensive repetate la nord și la sud de oraș, iar drumul principal spre Bahmut dinspre vest fiind vizat de bombardamente rusești.

Bătălia pentru Bahmut, în regiunea ucraineană Donețk, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, deoarece apărătorii rezistă în fața bombardamentelor neîncetate și a valurilor de trupe rusești care au suferit pierderi grele în campania de luni de zile pentru a o captura.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22