Pe aceeași temă
Documentarul audio de aproape jumatate de ora si a publicat pe site-ul propriu un material despre familia Bodnariu, anunta Hotnews.
Expertii citati de BBC considera ca autoritatile norvegiene se grabesc adeseori, de multe ori fara argumente, sa separe copii de familie, mai ales daca sunt imigranti, un copil cu mama straina are de patru ori mai multe sanse sa fie luat.
Documentarul descrie modul in care viata familiei Bodnariu a fost afectata dupa decizia Barbevernet de a le lua cei cinci copii, inclusiv un bebelus.
Sunt descrise de asemenea protestele care au avut loc in urma acestei decizii, precizandu-se ca sambata va avea loc un protest global, cu manifestatii in orase din Romania, Austria, Belgia, Germania, Grecia, Olanda, Ungaria, Italia, Irlanda, Norvegia, Polonia, Scotia, Spania, Elvetia, Suedia, Marea Britanie, SUA, Canada, Hawaii, Australia, Noua Zeelanda.
BBC precizeaza insa ca Ruth a admis ca a lovit copii, spunand insa ca autoritatile nu au gasit urme de violenta cand au fost examinati. Documentarul arata de asemenea ca Barbevernet nu discuta cazurile individuale, iar varianta autoritatilor nu poate fi aflata.
Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si ai sotiei sale, Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.
Familia Bodnariu a contestat în instanţă măsurile dispuse de autorităţile locale norvegiene.
Marius Bodnariu, ramas fara cei cinci copii, a declarat ca el si sotia sa (cetatean norvegian) nu folosesc in mod curent corectiile fizice drept metoda educationala, asa cum ii acuza Barnevernet: "Este ultima instanta. Avem alte metode. Si copiii sunt diferiti intre ei. Unii sunt cu o vointa mai puternica decat ceilalti. Sunt foarte multe elemente in viata unei familii. Odata cu declansarea acestui caz am fost confruntati cu cele mai negre episoade. Ni s-au pus in fata fapte distorsionate si umflate. Cu foarte mare grija, s-a scos tot ce a fost pozitiv: caracterul copiilor, creativitatea lor, marturia noastra ca familie. S-a construit o imagine complet deformata care descrie trauma pe care o au copiii".