Bilanț contestat al primelor zile de cand Rusia a lansat loviturile aeriene in Siria

I. P. | 04.10.2015

În Siria continuă raidurile aeriene ale coaliției internaționale conduse de SUA și ale aviației ruse, care sprijină regimul lui Bashar al-Assad, precum și acuzațiile la adresa intențiilor Kremlinului.

Pe aceeași temă

Rusia a prezentat un bilanț al primelor patru zile de la începerea loviturilor aeriene îndreptate, cel puțin declarativ, exclusiv împotriva grupărilor teroriste.

Rusia va intensifica raidurile

Aproximativ 600 de militanți din Statul Islamic (SI) și-au abandonat pozițiile în Siria ca urmare a bombardamentelor ruse, a informat sâmbătă Statul Major al armatei ruse, citat de Agerpres.

"Serviciile de informații ne-au raportat că militanții au abandonat teritoriile aflate sub controlul lor. În rândurile lor domnește panica și dezertarea. Circa 600 de mercenari și-au abandonat pozițiile și încearcă să ajungă în Europa", a declarat Andrei Kartapolov, adjunct al șefului Statului Major.

Kartapolov a mai spus că, în ultimele 72 de ore, forțele aeriene ruse au efectuat peste 60 de raiduri în Siria — dintre care 50 asupra unor poziții ale Statului Islamic — și au redus semnificativ potențialul militar al teroriștilor. "Am efectuat raiduri nonstop de la baza aeriană Hmeymim în profunzimea teritoriului Siriei", a spus Kartapolov, potrivit RIA Novosti, preluată de Reuters.

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că aviația rusă a distrus un centru de comandă al Statului Islamic în apropiere de orașul Raqa, bastion al grupării jihadiste în nord-estul Siriei, precum și un buncăr subteran al teroriștilor.

Oficialul rus a menționat că Rusia a avertizat SUA înainte de lansarea atacurilor aeriene și a recomandat americanilor să înceteze survolurile în zona în care operează forțele aeriene ruse. "În timpul discuțiilor, americanii ne-au spus că nu-i nimeni în zonă, în afară de teroriști", a spus Kartapolov, referindu-se la zona în care activează forțele aeriene ruse.

Kartapolov a anunțat că Rusia își va intensifica raidurile în Siria și a spus că autoritățile ruse sunt dispuse să coopereze cu toate țările interesate. "Nu doar că vom continua raidurile,... le vom intensifica", a spus el.

Bilanțul civililor

Pe de altă parte, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de Reuters, a făcut și el un bilanț al victimelor civile din atacurile rusești.

Cel puțin 39 de civili, printre care opt copii și opt femei, au fost uciși în raidurile aeriene ruse din Siria în ultimele patru zile, potrivit OSDO.

Organizația neguvernamentală a mai informat că au fost uciși 14 jihadiști — 12 din gruparea jihadistă Statul Islamic, în apropiere de orașul Raqqa (est), și doi din Frontul Al-Nusra, aripa siriană a grupării teroriste Al-Qaida. Directorul OSDO, Rami Abdul Rahman, a spus că datele includ doar victimele care au fost verificate.

Marea Britanie

Numai o lovitură din 20 ale forțelor aeriene ruse în Siria vizează combatanți ai grupării Statul Islamic (SI), a declarat sâmbătă ministrul britanic al apărării Michael Fallon, informează AFP.

Serviciile secrete britanice au observat că 5% din loviturile rusești ar fi vizat combatanți ai organizației jihadiste și că majoritatea raidurilor au făcut "civili uciși" și au vizat opoziția moderată față de regimul președintelui Bashar al-Assad, a declarat Fallon pentru cotidianul The Sun.

El a estimat ca intervenția rusă "a complicat" mai mult situația.

"Analizăm unde au loc loviturile în fiecare dimineață", a spus Fallon. "Marea majoritate nu sunt deloc împotriva SI".

"Elementele noastre indică faptul că ei lansează muniție neghidată asupra sectoarelor frecventate de civili, omorând civili, și că ei lansează această muniție împotriva forțelor Armatei Siriene Libere ce luptă contra lui Assad", a spus Fallon, citat de Agerpres.

Rusia "îl sprijină pe Assad și perpetuează suferințele", a adăugat el.

Tunisia se alătură coaliției conduse de SUA

Premierul tunisian, Habib Essid, a confirmat sâmbătă că țara sa s-a alăturat coaliției internaționale conduse de Statele Unite care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria și Irak, potrivit Agerpres.

Essid a subliniat că aceasta constă în principal "în schimbul de informații".

La 29 septembrie, președintele american, Barack Obama, a făcut cunoscut că trei noi state s-au alăturat coaliției, numind Tunisia, Malaezia și Nigeria.

Această participare va permite Tunisiei "să obțină toate informațiile care ar putea fi profitabile în războiul contra terorismului în Tunisia", a adăugat Habib Essid.

În cadrul coaliției, "țările au mai multe informații de cât noi", a adăugat el.

Întrebat despre posibilitatea participării militare a Tunisiei în cadrul coaliției, premierul a rămas evaziv, afirmând că, dacă Tunisia va primi o solicitare în acest sens, va trebui să invoce articolul 77 din Constituția țării.

Acest articol acordă președintelui țării puterea de "a trimite forțe în străinătate în acord cu președintele parlamentului și cu guvernul".

În 2015, două atentate revendicate de gruparea Statul Islamic (SI) au ucis 59 de turiști străini în Tunisia: 21 la muzeul Bardo, din Tunis, în martie, și 38 la un hotel pe malul mării la Port El Kantaoui, în apropiere de Sousse, în iunie.

Tunisia rămâne una din țările cele mai afectate de fenomenul înrolării în rândurile jihadiștilor, cu mai multe mii de persoane, cel mai frecvent tineri, potrivit datelor ONU.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22