Pe aceeași temă
David Cameron a tras deja primele salve de tun în direcţia Bruxellesului, sugerând că s-ar putea opune prin veto la adoptarea următorului buget al Uniunii şi cerând ca statele din afara zonei euro să contribuie mai puţin la acest nou buget.
Ministrul britanic de Externe William Hague descria nu demult relaţiile cu Uniunea Europeană drept o bombă cu ceas pentru Partidul Conservator, o bombă care ar fi prea periculoasă de dezamorsat şi care ar trebui mai degrabă lăsată în pace, în speranţa că nu va exploda.
Judecând după ultimele evoluţii politice şi economice de o parte şi de cealaltă a Canalului Mânecii, se poate spune că bomba a ajuns acum pe biroul de lucru al lui David Cameron, care acum nu mai are luxul de a o ignora. Ticăitul este tot mai asurzitor şi mai des, iar Partidul Conservator, tot mai agitat din cauza ei. Criza economică şi vântul federalizării care bate dinspre Bruxelles, uniunea bancară şi tot ce poate însemna ea pentru finanţiştii din City, dar şi căderea conservatorilor în sondaje încep să-i forţeze mâna premierului Cameron, să-l determine să facă pasul cel mare: să anunţe organizarea unui referendum privind renegocierea relaţiilor Regatului Unit cu Uniunea Europeană.
Sigur, discuţia despre referendum nu e nouă, David Cameron promiţând încă dinaintea ultimelor alegeri generale organizarea unei astfel de consultări pe marginea Tratatului de la Lisabona, promisiune diluată după alegeri în una pentru un referendum în cazul modificării tratatelor UE. Acum însă, când la Bruxelles se vorbeşte tot mai deschis de federalizare, un nou tratat pare inevitabil şi, odată cu el, un referendum în Regatul Unit. Puţini analişti de la Londra se mai îndoiesc că un astfel de referendum va avea loc, întrebarea fiind mai degrabă sub ce formă şi când – înainte sau după următoarele alegeri generale din 2015, înainte sau după o eventuală renegociere a relaţiilor Regatului Unit cu Uniunea Europeană? De aici, o altă mare necunoscută - care ar fi întrebarea la referendum: într-o formă sau alta, ea ar trebui să se refere la renegocierea relaţiilor Regatului Unit cu Uniunea, însă, inevitabil, ar putea ajunge să fie interpretată de electorat drept o consultare pro sau contra apartenenţei la Uniune.
Zilele trecute, Downing Street a lăsat să se înţeleagă că premierul pregăteşte un discurs major privind viitorul relaţiilor Regatului Unit cu Uniunea Europeană, discurs care ar urma să fie ţinut în orice caz înaintea summit-ului liderilor UE, din luna decembrie. David Cameron a tras deja primele salve de tun în direcţia Bruxellesului, sugerând că s-ar putea opune prin veto la adoptarea următorului buget al Uniunii şi cerând ca statele din afara zonei euro să contribuie mai puţin la acest nou buget. Evitând să tranşeze subiectul referendumului, Cameron şi-a încurajat în schimb ministrul de Interne, pe Theresa May, să articuleze problema cheie care ar putea ajunge să facă referendumul inevitabil. Într-un interviu de presă în preajma conferinţei anuale a conservatorilor, doamna May a insistat pe nevoia de a renegocia directiva privind libera circulaţie a persoanelor, unul dintre pilonii fundamentali ai construcţiei europene, pe motiv că ea este abuzată de unii cetăţeni europeni în căutarea unui loc de muncă. Referinţa la România şi Bulgaria a fost cât se poate de voalată, deşi nu directă.
Aici, interpretarea dată la Bucureşti – de a citi afirmaţiile doamnei May „în cheie electorală“ – este corectă până la un punct. Fără doar şi poate, doamna May a răspuns în interviul respectiv îngrijorărilor conservatorilor, care aşteaptă de la conducerea partidului fermitate şi decizii tranşante în privinţa imigraţiei, mai ales pe fondul căderii conservatorilor în sondaje şi al ascensiunii paralele a formaţiunii profund eurosceptice UKIP. Numai că, să nu uităm, restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Regatul Unit ar trebui să fie ridicate la 1 ianuarie 2014, adică tocmai pe ultima sută de metri a alegerilor generale de la Londra din 2015. Ce partid ar deschide porţile unui potenţial val de mână de lucru ieftină străină, ştiind că, astfel, riscă să-şi taie craca de sub picioare la alegeri? Departe de a se atenua cu timpul, este de crezut că astfel de iniţiative se vor înmulţi şi radicaliza, pe măsură ce ziua alegerilor se apropie, cât timp guvernul lui David Cameron nu va avea alte succese – de pildă, relansarea economiei - cu care să se prezinte în faţa electoratului. Cel puţin până în 2015, bomba cu ceas de pe biroul lui David Cameron va dicta tonul bătăilor orologiului Big Ben. //
CORESPONDENŢĂ DIN MAREA BRITANIE