Boris Johnson a cerut UE o amânare a Brexitului, printr-o scrisoare pe care nu a semnat-o

Dora Vulcan | 20.10.2019

Premierul britanic Boris Johnson a cerut sâmbătă seară o amânare a Brexitului, într-o scrisoare adresată Bruxelles-ului, dar pe care nu și-a pus semnătura.

Pe aceeași temă

Prin acest gest, premierul britanic a dorit să-și arate opoziția sa față de orice întârziere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută în mod normal pentru 31 octombrie, scrie AFP.

Boris Johnson a trimis în schimb o a doua scrisoare, semnată, în care precizează că el nu doreşte această amânare, pe care a fost constrâns legal să o solicite după ce parlamentarii britanici au decis sâmbătă să amâne votul lor asupra acordului de Brexit încheiat între Londra şi Bruxelles.

În final, o a treia scrisoare a fost scrisă de ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow, pentru a preciza că cea prin care se cere o amânare a fost trimisă doar pentru a se conforma legii.

Legea care îl constrânge pe premierul Boris Johnson să ceară această prelungire a termenului pentru Brexit a fost botezată „Benn Act”, după numele laburistului Hillary Benn (opoziție), care a prezentat-o spre adoptare Camerei Comunelor, scrie AFP.

Aceasta stipulează că, dacă niciun acord de ieșire din UE nu este aprobat de Parlamentul britanic până pe 19 octombrie, premierul trebuie să ceară o amânare a Brexitului, prevăzut pentru 31 octombrie, până pe 31 ianuarie 2020. „Scopul acestei legi este de a garanta că Regatul Unit nu iese din Uniunea Europeană fără acord”, a explicat Hillary Benn.

Boris Johnson a sperat să o evite prezentând spre aprobare Parlamentului, sâmbătă, noul său acord de Brexit pe care l-a obținut, în pofida tuturor așteptărilor, săptămâna aceasta la Bruxelles.

Însă parlamentarii au adoptat un amendament - așa-numitul amendament „Letwin” - care le permite să-și amâne votul asupra acestui acord, ei preferând de fapt să se pronunțe doar după adoptarea tuturor legilor de punere în aplicare a acordului.

În absența unui acord de Brexit aprobat de Camera Comunelor în această sâmbătă, 19 octombrie, legea „Benn Act” a fost astfel declanșată, iar Boris Johnson e constrâns să o aplice. Pentru ca amânarea să fie efectivă, celelalte 27 de state membre UE trebuie să o aprobe în unanimitate.

Parlamentul britanic a votat pentru amânarea Brexitului

Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Boris Johnson a anunțat deja că nu se va conforma și va încerca să obțină votul pe acord săptămâna viitoare, relatează BBC.

Parlamentul a votat sâmbătă - cu 322 de voturi „pentru”, la 306 „împotrivă” - pentru amânarea unui vot asupra acordului de Brexit convenit de Johnson cu UE, până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord.

Legislativul britanic a adoptat prin această decizie un amendament depus de Oliver Letwin, deputat independent, fost conservator. Parlamentarii britanici au adoptat amendamentul „Letwin”, care solicita amânarea votului asupra acordului până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acordul.

Prin urmare, premierul conservator Boris Johnson va fi obligat să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie, chiar dacă legislativul de la Londra votează favorabil până la urmă acordul privind Brexitul.

Într-o primă reacţie după adoptarea amendamentului Letwin, Boris Johnson a declarat că nu va negocia nu UE nicio nouă amânare a Brexitului, dar că va introduce în parlament legislaţia necesară retragerii din UE.

Presa afirmă că Oliver Letwin a propus acest amendament ca un fel de plasă de siguranţă pentru situaţia în care dezbaterea parlamentară privind legea Brexitului nu se încheie până pe 31 octombrie şi să se evite astfel o situaţie care ar fi echivalentă cu un Brexit fără acord.

La peste trei ani de când Marea Britanie a decis, printr-un referendum, cu 52% la 48%, să fie prima țară care părăsește proiectul european, Johnson a încercat să câștige sprijinul legislativului britanic pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22