Boris Johnson, ministrul de Externe britanic, ironic la adresa premierului Theresa May

E.b. | 14.12.2016

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe, a făcut glume, în public, pe seama premierului Theresa May, spunând câtrova zeci de ambasadori că ea este atât de cosmopolită încât poartă pantaloni de piele ca pe nişte "lederhosen" germani, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

Johnson, celebru în Marea Britanie şi în străinătate ca un personaj excentric şi din cauza părului blond ciufulit, a declarat că ţara sa nu va întoarce spatele lumii după Brexit şi a prezentat Regatul Unit ca pe amator cosmopolit de importuri, transmite Reuters, preluată de News.ro.

 

"Suntem lacomi după importuri în această ţară. Cumpărăm cantităţi uriaşe de chestii, mai ales de la prietenii noştri din Uniunea Europeană, aşa cum desigur vom continua să facem când vom încheia acest mare acord de liber-schimb", le-a spus el ambasadorilor.

 

Johnson a spus în glumă că Marea Britanie a reuşit inclusiv să-l exporte pe susţinătorul Brexitului Nigel Farage, care se bucură de o prietenie cu preşedinte-ales Donald Trump, în Statele Unite.

 

"Am reuşit să-l exportăm pe Nigel Farage în America", a spus el, după care a glumit pe seama deciziei lui May de a se lăsa fotografiată purtând pantaloni de piele despre care presa britanică a scris că ar costa 995 de lire sterline (aproape 1.182 de euro).

 

"Suntem atât de cosmopoliţi că bem mai multă şampanie, mai mult prosecco, cumpărăm mai multe maşini germane decât oricine altcineva, iar minunatul nostru premier poartă de fapt lederhosen", a spus el, folosind cuvântul german pentru pantalonii scurţi de piele purtaţi tradiţional de bărbaţi în Alpi.

 

Johnson a dezminţit informaţii de presă potrivit cărora i-ar fi spus vreunui ambasador UE că susţine libertatea de mişcare, unul dintre drepturile fundamentale ale cetăţenilor europeni, stabilite prin Tratatul de la Maastricht din 1992.

 

Londra vrea să controleze imigraţia din statele membre UE în cadrul Brexitului, însă lideri europeni o avertizează că nu poate avea acces pe piaţa unică în cazul în care face acest lucru.

 

"Ultima dată când am vorbit cu atât de mulţi ambasadori, mă tem că apărut o relatare mai degrabă ciudată a ceea ce am spus (...). Poate că presa a înţeles greşit ceva", a declarat Johnson la această recepţie, marţi seara târziu, la Londra.

 

"Eu sunt în favoarea presei libere, sunt în favoarea libertăţii de exprimare, sunt în favoarea sufragiului universal şi în favoarea băturilor gratis pe le primiţi cu toţii în această noapte, dar nu sunt neapărat în favoarea libertăţii de mişcare", a spus el.

 

Aceasta nu este prima dată când Johnson şi May par să fie pe alte lungimi de undă.

 

Săptămâna trecută, premierul l-a criticat pe ministru după apariţia unei înregistrări video în care acesta spune că Arabia Saudită scormoneşte războaie prin interpuşi în tot Orientul Mijlociu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22