Pe aceeași temă
Premierul britanic refuză să spună ce ar face dacă ar fi forțat să ceară Bruxelles-ului acest lucru, în contextul în care deputații au aprobat deja un proiect de lege în acest sens. Totodată, premierul a pledat pentru alegeri legislative anticipate, într-un discurs uneori incoerent, notează The Guardian.
”Trebuie să ieșim din UE pe 31 octombrie”, data prevăzută pentru Brexit, a spus Boris Johnson în fața ofițerilor de poliție din Yorkshire, în timp ce deputații tomai ce au aprobat un proiect de lege care cere Bruxelles-ului să amâne cu trei luni Brexitul, dacă nu este încheiat niciun acord.
Premierul, care va încerca din nou luni să convingă Parlamentul să aprobe alegeri anticipate, a spus că ”este o alegere clară pentru țara noastră”.
Întrebat dacă ar putea promite că nu va căuta niciodată o întârziere a Brexitului din partea UE, acesta a spus ”Da, pot. Aș prefera să fiu mort într-un șanț”.
Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă își va da demisia în cazul în care va fi obligat să amâne Brexitul după adoptarea proiectului de lege care va deveni lege de luni, Johnson a evitat un răspuns.
”De ce Dumnezeu să amânăm încă o dată? Cred că este total fără rost”, a spus Johnson.
Camera Comunelor a votat miercuri propunerea legislativă a opoziției privind oprirea Brexitului fără acord până pe 31 octombrie. Boris Johnson este obligat să ceară UE o nouă amânare.
Textul, propus de opoziţie şi de un grup de conservatori rebeli, a primit 329 de voturi pentru şi 299 împotrivă.
Legea va va ajunge în Camera Lorzilor, unde urmează să fie dezbătută probabil timp de mai multe zile.
Premierul Boris Johnson a reacţionat imediat şi a spus că actul normativ pune efectiv capăt negocierilor privind Brexit-ul. El a mai declarat că legea adoptată îl forţează pe premier să capituleze în negocierile cu UE şi că privează Marea Britanie de dreptul de a decide cât de mult ar trebui să stea în UE.
Johnson a declarat totodată că guvernul nu poate funcţiona dacă parlamentul refuză să adopte ceea ce el propune. El a spus de asemenea că trebuie să aibă loc alegeri la 15 octombrie.
Actul normativ pe care Johnson îl numeşte ″legea capitulării″, argumentând că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, l-ar obliga pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.
După ce marţi seară o alianţă transpartinică, căreia i s-au raliat şi 21 de deputaţi conservatori, a condus la adoptarea unei moţiuni care a permis votul asupra acestei legi în Camera Comunelor, Johnson a cerut miercuri convocarea alegerilor anticipate pentru 15 octombrie, dacă va fi adoptată legea care-l obligă se ceară o nouă amânare a Brexitului.
O dezbatere de 90 de minute urmată de un vot pe tema solicitării lui Johnson de convocare a alegerilor anticipate se va desfăşura tot miercuri seară. Pentru aprobarea organizării de alegeri anticipate este nevoie de o majoritate de două treimi în Camera Comunelor