Boris Johnson refuză să ceară amânarea Brexitului: ”Aș prefera să fiu mort într-un șanț”

Dora Vulcan | 06.09.2019

Boris Johnson spune că ar prefera să fie ”mort într-un șanț” decât să fie de acord cu amânarea Brexitului.

Pe aceeași temă

Premierul britanic refuză să spună ce ar face dacă ar fi forțat să ceară Bruxelles-ului acest lucru, în contextul în care deputații au aprobat deja un proiect de lege în acest sens. Totodată, premierul a pledat pentru alegeri legislative anticipate, într-un discurs uneori incoerent, notează The Guardian.


”Trebuie să ieșim din UE pe 31 octombrie”, data prevăzută pentru Brexit, a spus Boris Johnson în fața ofițerilor de poliție din Yorkshire, în timp ce deputații tomai ce au aprobat un proiect de lege care cere Bruxelles-ului să amâne cu trei luni Brexitul, dacă nu este încheiat niciun acord.


Premierul, care va încerca din nou luni să convingă Parlamentul să aprobe alegeri anticipate, a spus că ”este o alegere clară pentru țara noastră”.


Întrebat dacă ar putea promite că nu va căuta niciodată o întârziere a Brexitului din partea UE, acesta a spus ”Da, pot. Aș prefera să fiu mort într-un șanț”.


Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă își va da demisia în cazul în care va fi obligat să amâne Brexitul după adoptarea proiectului de lege care va deveni lege de luni, Johnson a evitat un răspuns.


”De ce Dumnezeu să amânăm încă o dată? Cred că este total fără rost”, a spus Johnson.
Camera Comunelor a votat miercuri propunerea legislativă a opoziției privind oprirea Brexitului fără acord până pe 31 octombrie. Boris Johnson este obligat să ceară UE o nouă amânare.

Textul, propus de opoziţie şi de un grup de conservatori rebeli, a primit 329 de voturi pentru şi 299 împotrivă.

Legea va va ajunge în Camera Lorzilor, unde urmează să fie dezbătută probabil timp de mai multe zile.

Premierul Boris Johnson a reacţionat imediat şi a spus că actul normativ pune efectiv capăt negocierilor privind Brexit-ul. El a mai declarat că legea adoptată îl forţează pe premier să capituleze în negocierile cu UE şi că privează Marea Britanie de dreptul de a decide cât de mult ar trebui să stea în UE.

Johnson a declarat totodată că guvernul nu poate funcţiona dacă parlamentul refuză să adopte ceea ce el propune. El a spus de asemenea că trebuie să aibă loc alegeri la 15 octombrie.

Actul normativ pe care Johnson îl numeşte ″legea capitulării″⁣, argumentând că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, l-ar obliga pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

După ce marţi seară o alianţă transpartinică, căreia i s-au raliat şi 21 de deputaţi conservatori, a condus la adoptarea unei moţiuni care a permis votul asupra acestei legi în Camera Comunelor, Johnson a cerut miercuri convocarea alegerilor anticipate pentru 15 octombrie, dacă va fi adoptată legea care-l obligă se ceară o nouă amânare a Brexitului.

O dezbatere de 90 de minute urmată de un vot pe tema solicitării lui Johnson de convocare a alegerilor anticipate se va desfăşura tot miercuri seară. Pentru aprobarea organizării de alegeri anticipate este nevoie de o majoritate de două treimi în Camera Comunelor

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22