Pe aceeași temă
Împotriva sa au fost formulate 20 de capete de acuzare, legate în principal de încălcarea legii privind spionajul și de colaborarea cu inamicul. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Manning a fost și degradat militar. El a furnizat site-ului Wikileaks peste 250.000 de documente diplomatice și 500.000 de rapoarte militare clasificate, în cea mai mare scurgere de informații secrete din istoria SUA.
Procurorii au cerut o pedeapsă de cel puțin 60 de ani de închisoare, considerând că astfel se vor descuraja acțiuni asemănătoare în viitor. Aceștia au argumentat că acțiunea lui Manning a pus în pericol viețile celor care erau surse ale spionajului american.
Fost analist al serviciilor secrete americane, soldatul în vârstă de 25 de ani și-a motivat gestul de a divulga respectivele documente clasificate prin intenția de a arăta acțiunile sângeroase ale armatei americane și de a declanșa 'o dezbatere publică' despre războaie și despre politica externă americană.
Pe când se afla în misiune în Irak, el a copiat documentele din bazele de date la care a avut acces și le-a oferit site-ului Wikileaks, creat în anul 2006 de australianul Julian Assange, acesta din urmă fiind refugiat de peste un an la ambasada Ecuadorului la Londra și aflat, la rândul său, în vizorul justiției americane.