British Council si onoarea lui Putin

Armand Gosu | 24.01.2008

Pe aceeași temă

Editia electronica a publicatiei Daily Mail anunta duminica, 20 ianuarie, ca guvernul britanic va expulza in urmatoarele zile 34 de diplomati rusi, ca raspuns la presiunea exercitata pentru inchiderea sucursalelor British Council din Ekaterinburg si Sankt Petersburg. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca nu ia in serios aceasta informatie, poate si pentru faptul ca seful Foreign Office-ului, David Miliband, a afirmat la 17 ianuarie, in plina criza diplomatica, ca Londra nu va raspunde cu aceeasi moneda Moscovei.

 Ministerul rus de Externe a cerut ca, de la 1 ianuarie 2008, centrele British Council din Ekaterinburg si Sankt Petersburg sa-si inchida portile, pe motiv ca activitatea lor nu are baza legala. Chiar daca lucreaza independent de Foreign Office, British Council este o institutie guvernamentala britanica, care se ocupa cu raspandirea culturii engleze in intreaga lume. La Moscova, British Council a functionat timp de 2 ani, chiar in vremea lui Stalin (1945-1947), sucursala fiind inchisa odata cu izbucnirea Razboiului Rece. Si-a redeschis portile doar dupa destramarea URSS, in 1992.

 Britanicii nu s-au lasat intimidati de ultimatumul Rusiei. La 9 ianuarie si-a reinceput activitatea centrul de la Ekaterinburg, care functioneaza chiar in cladirea Consulatului General, iar la 14 ianuarie centrul de la Sankt Petersburg, care ocupa un etaj dintr-o cladire veche la cateva sute de metri de Ermitaj. Ambasadorul britanic in Rusia, Sir Anthony Brenton, a fost chemat la Ministerul de Externe pentru un protest oficial. Moscova a anuntat ca nu da viza angajatilor British Council si nici diplomatilor de la consulatele generale din Ekaterinburg si din Sankt Petersburg. Iar Serghei Lavrov a declarat ca incapatanarea britanicilor ii miroase a "nostalgie dupa timpurile coloniale". Chemat in parlament sa dea explicatii, seful diplomatiei britanice, David Miliband, a ripostat, cerand Rusiei sa respecte legile internationale si acordul cultural ruso-britanic din 1994, care reglementeaza functionarea centrelor culturale britanice.

 Locul explicatiilor chiar si rastite ale diplomatilor rusi a fost luat de masurile active ale Serviciului Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului, care i-a chemat pe cei 23 de angajati cetateni rusi ai centrului britanic de la Sankt Petersburg la "discutii profilactice" pentru a-i feri "de posibilele provocari" ale britanicilor. Actiunea "profilactica" a FSB aminteste prea bine de lupta KGB impotriva contactelor populatiei cu cetatenii straini din vremea Razboiului Rece. Autoritatile rusesti nu s-au aratat impresionate de imunitatea diplomatica a directorului centrului, Stephen Kinnock, pe care l-a retinut militia sub pretextul ca ar fi baut un pahar cu vin, dupa care s-a urcat la volan. Foreign Office trebuie sa fi inteles ca pune in pericol libertatea si chiar viata, in primul rand a angajatilor rusi, ca distanta dintre "discutiile profilactice" si dosarele de spionaj care pot fi usor fabricate de FSB este foarte mica, astfel ca a decis sa inchida "temporar" sucursalele din Ekaterinburg si Sankt Petersburg. A contat poate si amenintarea ambasadorului rus la Londra care, intr-un interviu acordat BBC, afirma ca British Council risca sa piarda si centrul de la Moscova daca nu satisface cererea autoritatilor ruse de a-si inchide cele doua sucursale din provincie.

 Izbucnirea scandalului era previzibila. Presedintele Putin a initiat inca de acum 2 ani mai multe masuri legislative indreptate impotriva ONG-urilor, centrelor culturale, institutiilor finantate, chiar si partial, din afara granitelor, de teama ca acestea ar putea pune in scena "revolutii colorate" care sa schimbe cursul politic al tarii, asa cum se intamplase in Georgia si Ucraina. Iar Putin nu dorea sa fie tulburat in operatiunea de transfer al puterii programata in primavara 2008. Mai multe sucursale ale unor prestigioase fundatii internationale si-au inchis portile, autoritatile refuzandu-le inregistrarea potrivit cu noua legislatie. In primavara anului 2007, British Council a fost acuzat ca desfasoara activitati comerciale (orele de engleza) neconforme cu statutul sau, pentru care nu plateste impozitele cuvenite statului rus. Pana in toamna anului trecut mai functionau doar 3 centre British Council din 15, cate existasera cu cativa ani in urma. Ministerul de Externe rus a initiat renegocierea bazei juridice pentru activitatea British Council in Rusia. Negocierea a fost suspendata din cauza scandalului starnit de cererea oficiala adresata Moscovei privind extradarea fostului ofiter KBG/FSB Andrei Lugovoi, acuzat ca l-ar fi otravit cu plutoniu, intr-un bar din vestul Londrei, pe disidentul rus Aleksandr Litvinenko, si el fost ofiter KGB/FSB, care tocmai devenise cetatean britanic. Ambasadorul rus la Londra, Fedotov, a subliniat la BBC relatia cauzala dintre cererea de extradare a lui Lugovoi si inchiderea centrelor British Council. Scandalul Lugovoi/Litvinenko urma unui sir de conflicte diplomatice declansate de refuzul britanicilor de a-i extrada pe Boris Berezovski si Ahmet Zakaev, de anuntul FSB privind anchetarea retelei de spionaj britanic din Rusia, de actiunile agresive ale organizatiei Nasi, sustinuta de Kremlin, care l-a atacat pe ambasadorul britanic la Moscova.

 In ciuda isteriilor impotriva Occidentului pe care le declanseaza Putin, aratand "spioni" care trag dupa ei pietroaie prin centrul Moscovei, mii de tineri rusi, progeniturile "noii elite", ingrasa conturile universitatilor din Marea Britanie cu zeci de milioane de lire. Peste 300.000 de rusi au cumparat proprietati imobiliare in Marea Britanie. Londra organizeaza anual forumul economic rusesc. In preajma anului nou, in centrul Londrei se desfasoara festivalul Iarna Ruseasca. Toate companiile rusesti, fara exceptie, vor sa intre pe bursa de la Londra. Pana acum Foreign Office-ul n-a anuntat ca vrea sa interzica Iarna Ruseasca, nici Scotland Yard-ul n-a chemat la "discutii profilactice" progeniturile kaghebistilor de la Oxford sau Cambridge.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22