Pe aceeași temă
MAE ungar precizează, conform MTI, că motivul pentru care Ungaria își suspendă sprijinul pentru aderarea României la OCDE este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, transmite Agerpres.
În cazul Croației, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiție a societății ungare MOL în această țară.
MAE de la Budapesta a mai menționat că Ungaria și-a declarat la Consiliul OCDE — care se desfășoară vineri la Paris — intenția de a nu sprijini intrarea României și Croației în această organizație.
Guvernul maghiar aratai, intr-un comunicat, ca retragerea sprijinului prijinul acordat Romaniei pentru aderarea la OECD ca a fost luat dupa ce infiintarea unui liceul catolic la Targu Mures a fost suspendata.
"Ungaria considera decizia Romaniei un atac la adresa Bisericii Catolice, a minoritatii ungare, la adresa copiilor si familiilor afectate. E un pas foarte inamical si foarte serios al Romaniei", a declarat Magyar Levente, secretar de stat in Ministerul ungar de Externe,
Tudose: Nu consider foarte fericită poziția MAE român
Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, la Digi 24, că poziția MAE privind scandalul diplomatic cu Ungaria nu a fost "foarte fericită", menționând că a avut un răspuns prea dur la comunicatul Ministerului ungar de Externe.
El a spus că este "o exacerbare a unei situații care s-a încurcat birocratic undeva". "Subiectul nu-și are locul sau cineva încearcă să tot bage bățul prin gard să asmută pe cineva împotriva altcuiva", a adăugat Tudose.
Întrebat ce reproșează Ministerului Afacerilor Externe în scandalul cu MAE ungar, Tudose a spus: "a răspuns prea repede sau prea dur la un comunicat al Ministerului de externe ungar. Înțeleg că domniile lor reprezintă esența diplomației, a fost o reacție gen Ministerul Sportului, mai pe la box, așa: Dai tu, dau și eu".
Potrivit lui Tudose, va urma o calmare a situației. "Nu cred că Ungaria va vota împotriva noastră", a mai spus Tudose, referitor la OECD.
Tot premierul Tudose a declarat, miercuri, la Antena3 că autorităţile române vor explica părţii maghiare că, în privinţa Liceului Romano-Catolic, este o problemă în Justiţie şi o greşeală de comunicare şi de abordare a consiliului local şi că nu crede că Ungaria va strica relaţiile ”în asemenea hal”.
Autoritățile ungare au anunțat miercuri că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul român al Afacerilor Externe precizând că reacția statului vecin "contravine mesajelor de deschidere recente".
"În ceea ce privește conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală și contraproductivă", arată MAE într-un comunicat
România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație
Potrivit sursei citate, România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenția de a susține candidatura țării noastre.
În același timp, subliniază MAE, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală.
"Autoritățile române apreciază că această reacție a părții ungare contravine mesajelor de deschidere și cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale și își exprimă speranța în dezvoltarea relațiilor dintre cele două state în spiritul unei relații de parteneriat strategic real și pe baza respectului reciproc", punctează MAE.
Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus într-o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu "un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România".
OECD este o organizatie internationala care reuneste 35 de state dezvoltate care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere. Romania si-a depus candidatura in urma cu cativa ani si in aceasta toamna urma sa fie luata o decizie finala. Aderarea la OECD e similara pentru o tara in plan economic cu aderarea la NATO in planul securitatii si aderarea la UE in plan politic. Ungaria este membru OECD din 1996.
Decizia privind primirea Romaniei in OECD urma sa fie pe agenda conducerii institutiei in aceasta luna, intr-o sedinta la Paris. Potrivit regulilor interne, o tara candidata trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a adera la OECD, iar statele membre trebuie sa ajunga la consens in privinta candidaturii. Un veto din partea unui stat-membru impiedica aderarea unui stat candidat.
Daca insa un stat membru se abtine la vot, se considera ca a fost atins consensul si candidatura este aprobata. In acest moment exista patru state candidate la aderarea la OECD: Romania, Argentina, Peru si Croatia.
Ancheta DNA
O instanta a anulat in luna iunie infiintarea Liceului Catolic din Targu Mures. In speta exista si un dosar DNA.
Tribunalul Mures a anulat la 14 iunie, in prima instanta, decizia emisa de Inspectoratul Scolar Judetean Mures prin care s-a infiintat Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu Mures si prin care s-au transferat clase la aceasta unitate scolara de la alte doua institutii de invatamant. Tribunalul Mures a admis actiunea in contencios administrativ formulata de Primaria Targu Mures in contradictoriu cu Inspectoratul Scolar Judetean Mures si cu Liceul Teologic Romano-Catolic.
In noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant, conform Agerpres. Procurorii sustin ca, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotarare a Consiliului Local Targu Mures s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea, cu conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano-catolic.
Hotararea in cauza a fost prezentata ISJ Mures, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Somesan a aratat ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal. Consiliul de Administratie al ISJ a votat, in unanimitate, acordarea avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, desi ''in realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant''.
Inspectoratul Școlar Județean Mureș susținea că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive.