PNL

Cameron începe campania pentru păstrarea Londrei în UE: “Brexitul, un pas în necunoscut”

Tudor Despina | 23.02.2016

Revenit în țară de la Bruxelles, acolo unde a obținut un acord pe tema Brexitului, premierul britanic Cameron a început campania pentru păstrarea Londrei în Uniunea Europeană.

Pe aceeași temă

 

Un pas în necunoscut, așa a descris luni premierul britanic un eventual Brexit. Prezent în Parlamentul de la Londra, David Cameron și-a început campania pentru menținerea Regatului Unit în Uniune. Conservatorul are o misiune grea.

 

Piețele au reacționat rapid la îngrijorările privind o posibilă părăsire a UE de către Londra. Luni, lira sternină a înregistrat cea mai mare pierdere de o zi din ultimii șase ani, potrivit Reuters. Căderea monedei a fost cauzată, în principal, de anunțul primarului Londrei, Boris Johnson, privind susținerea Brexitului.

 

Unul dintre politicienii influenți în Partidul Conservator al lui Cameron și unul dintre cei mai populari politicieni în țară, Johnson oferă astfel un sprijin semnificativ taberei pro-Brexit. El și-a anunțat Duminică opțiunea, la câteva zile după ce Cameron a bătut palma la Bruxelles pentru un statut special al Marii Britanii în UE.

 

Luni, aflat în Parlamentul de la Londra, David Cameron s-a confruntat cu critici din partea parlamentarilor conservatori. Premierul nu a evitat să își exprime dezamăgirea față de Boris Johnson.

 

Chestiunea e mai importantă decât pare. O eventuală ieșire a Londrei din Uniune ar afecta nu doar viitorul insulei în lume, ci și spațiul comunitar, confruntat cu atât de multe crize și o erodare a unității continentale. Ar însemna că cea de-a doua cea mai mare economie a blocului și una dintre principalele puteri militare pleacă din grupul celor 28 de state.

 

În acest sens, Cameron le-a cerut parlamentarilor britanici să facă campanie pentru ce e mai bine pentru Regat. “Nu urmăresc realegerea, nu am altă agendă decât ce e mai bine pentru țara noastră”, a spus premierul în plenul parlamentului. “Stau în fața voastră și vă spun ce cred, responsabilitatea mea ca premier e să vorbesc deschis despre ce cred că e corect pentru țara noastră și asta voi face în fiecare zi, pentru următoarele patru luni”.

 

Șeful Executivului britanic a adăugat: Suntem o națiune mare și, indiferent de alegerile pe care le facem, vom continua să fim mari, dar cred că alegerea e între a fi o Mare Britanie și mai mare în interiorul unei Uniuni Europene reformate sau un mare pas în necunoscut”.

 

Londra și Uniunea au bătut palma

 

Marea Britanie și liderii celorlalte 27 state membre au ajuns vineri noaptea la un acord pentru rămânerea Regatului Unit în UE. Principala concesie obtinuta de David Cameron se refera la limitarea numarului de imigranti si la ajutoarele sociale acordate acestora.

 

Premierul britanic David Cameron a declarat vineri noaptea că a obținut o înțelegere ce acordă Regatului Unit "un statut special în Uniunea Europeană". "Am negociat un acord pentru a da Regatului Unit un statut special în Uniunea Europeană", a scris el pe Twitter.

 

„Marea Britanie va fi pentru totdeauna în afara unei Europe-mai-bine-integrate și nu va fi niciodată parte a unui superstat european, a anunțat David Cameron într-o conferință de presă.

 

În ceea ce privește beneficiile sociale, vor fi restricții dure pentru imigranții din UE în a accesa sistemul britanic de beneficii sociale, astfel încât Regatul nu va mai fi niciodată acel „dați-mi ceva pentru nimic”, a spus premierul britanic.

 

Avantajele obținute de Marea Britanie:

 

  • reducerea alocațiilor pentru copiii imigranţilor din UE, care nu trăiesc în Marea Britanie. Se aplică imediat pentru noii veniţi şi din 2020 pentru cei existenţi.
  • suspendarea timp de 7 ani a ajutoarelor sociale pentru imigranţii din ţările UE care vin în Marea Britanie după intrarea în vigoare a acordului.
  • un amendament la tratatele UE care să spună explicit că sintagma "uniune tot mai integrată" nu se aplică Marii Britanii.
  • posibilitatea Marii Britanii de a impune măsuri de protejare a districtului financiar din Londra de noi reguli adoptate în zona Euro.

Opinii

Andrian Moraru

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22