Pe aceeași temă
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că regiunile care organizează referendumuri criticate pe scară largă de comunitatea internațională ar beneficia de protecţie totală dacă ar fi anexate de Moscova, transmite Reuters.
Voturile din patru regiuni din estul Ucrainei, care vizează anexarea teritoriului pe care Rusia l-a luat cu forţa, au fost organizate duminică pentru a treia zi. Parlamentul rus ar putea lua măsuri pentru a oficializa anexarea în câteva zile, informează News.ro.
Prin încorporarea zonelor Luhansk, Doneţk, Kherson şi Zaporizhzhia în Rusia, Moscova ar putea prezenta eforturile de a le recuceri ca fiind atacuri asupra Rusiei însăşi, un avertisment pentru Kiev şi aliaţii săi occidentali.
Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat duminică că Statele Unite vor răspunde la orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi că a explicat Moscovei "consecinţele catastrofale" la care se va expune.
"Dacă Rusia depăşeşte această linie, vor exista consecinţe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv", a declarat Sullivan la emisiunea "Meet the Press" de la postul de televiziune NBC.
Blinken: SUA au un plan de acțiune la un atac nuclear rusesc
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că retorica nucleară a lui Vladimir Putin "iresponsabilă". Într-un interviu acordat CBS, Blinken a spus că Statele Unite au elaborat un plan de acțiune în cazul în care Rusia ar folosi armele nucleare.
Secretarul de stat american nu a dat alte detalii în legătură cu acest plan anunțat, transmite BBC. Întrebat dacă SUA au contactat în privat Kremlinul cu privire la amenințarea unui război nuclear, Blinken a răspuns afirmativ. "Este foarte important ca Moscova să audă de la noi și să știe de la noi că consecințele ar fi îngrozitoare. Și am transmis acest lucru foarte clar", a declarat Blinken.
"Am fost foarte clari cu rușii în public și, la fel și în privat, pentru a opri discuțiile despre armele nucleare", a adăugat el. Kremlinul are un "lanț de comandă" nuclear, dar nu se știe dacă cineva i-ar spune "nu" președintelui rus Vladimir Putin dacă va decide să lanseze o armă nucleară. "Acesta este călcâiul lui Ahile al autocrațiilor oriunde…De obicei, nu există nimeni care să aibă capacitatea sau voința de a spune adevărul în fața puterii. Cred că Rusia a intrat în mizeria în care se află din cauză că nu există nimeni în sistem care să-i spună lui Putin că face un lucru greșit", a mai spus Blinken.
Ultimul avertisment al SUA a urmat unei ameninţări nucleare abia voalate făcute miercuri de preşedintele Vladimir Putin, care a declarat că Rusia va folosi orice armă pentru a-şi apăra teritoriul.
Ministrul de externe Serghei Lavrov a făcut această afirmaţie mai direct într-o conferinţă de presă, sâmbătă, după un discurs ţinut în faţa Adunării Generale a ONU de la New York, în care a repetat afirmaţiile false ale Moscovei pentru a justifica invazia, potrivit cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim şi plin de neonazişti.
CITEȘTE ȘI Rusia spune că pentru apărarea teritoriilor anexate poate folosi inclusiv arme nucleare