Cazul MH17. Producatorul rus de rachete BUK da in judecata Uniunea Europeana

Tudor Despina | 16.10.2015

Rusii refuza concluziile raportului international asupra doborarii cursei de linie MH17 in estul separatist al Ucrainei. Mai mult, producatorul sistemului de racheta BUK da in judecata Uniunea Europeana.

Pe aceeași temă

 

Motivul pentru care producatorul sistemului de racheta sol-aer BUK, controlat de statul rus de altfel, cheama UE in judecata este dat de sanctiunile impuse Moscovei dupa doborarea cursei de linie Malaysia Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei, in Iulie 2014, transmite Radio Europa Libera.

 

Directorul producatorului Almaz-Antey, Yan Novikov, sustine ca va cere si recuperarea costurilor pentru testul facut in paralel de rusi pe un avion similar.

 

De altfel, Kremlinul a respins in mod constant acuzatiile Occidentului potrivit carora rusii s-ar afla in spatele doborarii avionului MH17, incident in urma caruia 298 de oameni au murit.

 

Rusii acuza politizarea anchetei

 

Mai mult, rusii considera ancheta olandeza asupra prabusirii zborului MH17 drept partinitoare si acuza politizarea acesteia. Marti, ancheta internationala a ajuns la final, concluziile aratand ca zborul Malaysia Airlines a fost doborat de o racheta BUK de provenienta ruseasca lansata din zona separatista.

 

Cei 298 de pasageri ucisi in urma prabusirii cursei de linie MH17, in vara anului 2014, in estul separatist al Ucrainei, au fost loviti de o racheta sol-aer de tip BUK lansata din zona controlata de separatistii prorusi.

 

Asta a stabilit ancheta internationala derulata in urma tragicului eveniment de acum mai bine de un an, Biroul olandez pentru Securitate (OVV) prezentand, in 13 Octombrie, in mod oficial concluziile raportului.

 

Asa cum era de asteptat, rusii continua sa respinga aceasta varianta. De la Moscova, lucrurile sunt percepute altfel.

 

In ciuda eforturilor repetate si indelungate ale Rusiei de a organiza ancheta in asa fel incat concluziile sa fie cuprinzatoare si impartiale si sa ia in calcul toate informatiile pe care le avem, este o incercare evidenta de a trage concluzii partinitoare, de a executa ordine politice”, spunea la scurt timp Serghei Ryabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

 

Blocaj rusesc la ONU

 

In 30 Iulie 2015, o rezolutie ONU privind infiintarea unui tribunal independent care sa ancheteze doborarea cursei MH17 a cazut la vot. Asta dupa ce ambasadorul Rusiei la Natiunile Unite, Vilati Ciurkin, a blocat prin veto activarea unei asemenea actiuni internationale.

 

Olanda, Malaezia si Australia au cerut formarea unui tribunal international independent care sa clarifice aceasta situatie, acest tribunal urmand sa reprezinte si o modalitate de a constrange Rusia sa coopereze mai mult cu anchetatorii si sa se implice in gasirea vinovatilor.

 

Doua treimi dintre pasagerii avionului doborat erau cetateni olandezi, alti 27 erau australieni. Potrivit unui comunicat al Kremlinului din 22 iulie, Putin a "explicat pozitia Rusiei privind initiativele premature şi contraproductive ale unor tari, inclusiv ale Olandei, referitoare la infiintarea unui tribunal international". Comunicatul a criticat de asemenea relatarile politizate ale presei privind tragedia aviatica.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22