Cazul Nadia Șavcenko este exemplul modului în care Rusia înțelege forța

Tudor Despina | 21.03.2016

Ambasadoarea SUA la ONU și șefa Diplomației UE cer eliberarea Nadiei Șavcenko. Pilotul militar ucrainean e reținut de doi ani în Rusia pentru ceea ce Occidentul descrie a fi un simulacru de proces.

Pe aceeași temă

 

Procesul în care Nadia Șavcenko e acuzată de complicitate la uciderea a doi jurnaliști ruși, în timpul ciocnirilor dintre forțele guvernamentale ucrainene și rebeli, în estul țării, e marcat de confuzie. Euronews scrie că, deși rapoartele inițiale indicau un verdict de vinovăție dat de judecătorii ruși, avocații lui Șavcenko spun că tribunalul încă prezintă rezumatul procesului, iar un verdict nu a fost dat. Cel mai probabil, ucraineanca va fi găsită vinovată.

 

Procurorii ruși au afirmat în fața instanței că femeia de 24 de ani a ordonat rafalele în urma cărora doi jurnaliști de la televiziunea rusă de stat au fost uciși în estul Ucrainei, pe fondul ciocnirilor între forțele guvernamentale și rebelii susținuți de Moscova.

 

Apărarea lui Șavcenko susține că ucraineanca e nevinovată, iar înregistrările convorbirilor telefonice dovedesc faptul că ea a fost răpită de rebelii pro-ruși, în Iunie 2014, înainte ca incidentul în care au murit jurnaliștii să aibă loc. Ulterior ea a fost predată autorităților ruse și pusă în detenție pentru proces. În semn de protest, Șavcenko se află în greva foamei.

 

Toată această poveste nu a făcut decât să agraveze tensiunile dintre Kiev și Moscova, o relație și așa grav compromisă după anexarea Crimeei și susținerea separatismului de către ruși. Mihailo Winicky, profesor de sociologie la Academia din Kiev susține că, prin tot ce au făcut, rușii au transformat-o pe Șavcenko într-o Ioana de Arc a Ucrainei. “Ea a devenit un simbol al luptei celui mic cu un uriaș, un fel de David și Goliat”, a explicat el, citat de Financial Times. Winicky a mai subliniat că scandalul Șavcenko și alte detenții controversate nu fac decât să întărească antipatiile cetățenilor Ucrainei față de Rusia și să depună un efort mărit pentru a rezista agresiunii Moscovei.
 


 

De altfel, nu era greu de spus care urma să fie decizia justiției ruse. Deși relația sa cu Occidentul se află la cele mai înalte cote de tensiune, Vladimir Putin nu și-ar permite să o elibereze pe Șavcenko, așa cum cer cancelariile din Vest. Nu doar că Rusia nu împarte aceleași valori cu spațiul euro-atlantic, întinsa Federație vrea să se poziționeze pe poziții net opuse: o altă civilizație, cu propriile ei standarde. Sigur, ne putem întreba dacă asasinarea Annei Politkovskaia, a lui Boris Nemțov, a lui Litvinenko, anexarea de teritorii, alimentarea separatismului și răpirea de cetățeni ucrainei pentru a-i face subiectul unor procese-spectacol demne de vremuri sovietice se încadrează în standardele ruse. Dar ar fi inutil.

 

Un fost oficial din Administrația Prezidențială de la Moscova, citat de FT sub anonimat, a rezumat în câteva cuvinte lentila prin care Kremlinul privește lumea: “Pentru Kremlin, imaginea Rusiei în Ucraina sau pe scena internațională nu merită multă atenție. Ei cred că acei ucraineni care o susțin pe Șavcenko sunt o cauză pierdută. Se simt pe o poziție de forță acum. Lucrurile merg bine în Siria și, în ce privește Ucraina, ei cred că au băgat Kievul în corzi permanent”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22