Pe aceeași temă
UE a solicitat de asemenea Romaniei sa se conformeze reglementarilor europene privind protectia victimelor criminalitatii, o restanta legislativa romaneasca veche deja de 10 luni, transmite Hotnews. Solicitarile Comisiei reprezinta primii pasi in procedura de infringement, prin care statele membre risca sanctiuni financiare si politice daca, la Curtea de Justitie a UE, se dovedeste ca au incalcat legislatia europeana.
Bruxelles-ul a cerut in mod oficial Belgiei, Ciprului, Estoniei, Greciei, Italiei, Luxemburgului, Poloniei, Romaniei, Sloveniei si Suediei sa puna integral in aplicare Directiva privind schemele de garantare a depozitelor (Directiva 2014/49/UE). Potrivit CE, directiva ar imbunatati protectia depozitelor.
Incepand cu 2009, tuturor statelor membre ale UE li s-a cerut sa majoreze, pana la sfarsitul anului 2010, nivelul de acoperire a schemelor lor de garantare a depozitelor la un nivel uniform de 100 000 EUR pe deponent si pe banca. Toate statele membre au pus in aplicare aceste dispozitii legislative anterioare.
Potrivit CE, directiva imbunatatita privind schemele de garantare a depozitelor, adoptata in vara anului 2014, asigura o protectie consolidata a deponentilor, prevede rambursari mai rapide si o mai buna informare a deponentilor.
Aceasta directiva mai prevede prefinantarea tuturor schemelor de garantare a depozitelor pentru a se asigura ca acestea isi vor putea indeplini obligatiile fata de deponenti.
Prin legislatia europeana, deponentii vor beneficia de rambursari mai rapide si de un dispozitiv de siguranta mai solid, intrucat cerintele mai uniforme privind finantarea vor asigura faptul ca schemele de garantare a depozitelor sunt prefinantate si ca isi vor putea indeplini mai eficient obligatiile fata de deponenti - sustine CE. Pentru statele membre care participa la uniunea bancara, punerea in aplicare a Directivei privind schemele de garantare a depozitelor este o conditie prealabila pentru utilizarea viitoare a sistemului european de garantare a depozitelor propus de Comisie.
Acest viitor sistem ar oferi persoanelor care au depozite bancare o acoperire mai buna si mai uniforma in cadrul uniunii bancare, astfel incat deponentii sa poata avea incredere in banca lor, indiferent de tara in care este situata aceasta, precizeaza sursa citata.
Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 3 iulie 2015. Cu toate acestea, cele 10 state din UE mentionate, printre care si Romania, nu au reusit sa transpuna aceste norme in legislatia lor nationala. Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat. Daca statele membre respective nu iau masurile necesare in termen de doua luni, Comisia ar putea hotari sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene, avertizeaza CE.
Procedura de infringement legata de protectia victimelor criminalitatii
Comisia Europeana a solicitat de asemenea Greciei si Romaniei sa transpuna "in mod corect" o directiva privind protectia victimelor criminalitatii in legislatia nationala, astfel incat victimele sa poata beneficia de dreptul la o protectie permanenta atunci cand calatoresc in UE, conform Hotnews.
Datorita Directivei privind ordinul european de protectie (Directiva 2011/99/UE), victimele si potentialele victime ale infractiunilor care beneficiaza de protectie in tara lor de origine pot utiliza formularul de ordin european de protectie pentru a se asigura ca sunt protejate si in alte tari ale UE.
Un ordin de protectie poate include, de regula, o interdictie impusa unui infractor de a intra in contact sau de a se apropia de o anumita persoana sau de a avea acces in anumite locuri.
Regulile sunt deosebit de importante pentru victimele violentei domestice, carora autoritatile nationale le asigura adesea protectia pentru prevenirea altor acte de agresiune sau a unor atacuri suplimentare savarsite de catre un infractor.
Statele membre au avut termen pana la 11 ianuarie 2015 pentru a pune in aplicare aceasta legislatie in dreptul lor national.
La 27 martie 2015, in urma unei verificari a legislatiilor nationale, au fost deschise o serie de proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor, mentioneaza Comisia Europeana.
Romania si Grecia au acum la dispozitie doua luni pentru a-si indeplini obligatiile. "In caz contrar, Comisia ar putea decide sa trimita aceste state membre in fata Curtii de Justitie a UE", averizeaza Bruxelles-ul.