Pe aceeași temă
Cel mai probabil, în perioada următoare, Moscova va evita escaladările militare, optând pentru utilizarea pârghiilor politice și economice pentru a controla estul Ucrainei.
Aşa cum anticipam în urmă cu un an, Donețk și Lugansk nu au fost anexate. Consolidarea regiunilor separatiste este în curs de implementare. Federația Rusă continuă procesul de consolidare a unui lanț unic de comandă în teritoriile ocupate, în special în Lugansk. Acest lucru este evident prin eliminarea lui Alexei Mozgovoi, comandantul unuia dintre grupurile separatiste. Născut în districul Svatovski, făcea parte din grupul liderilor care aveau propria lor perspectivă asupra viitorului regiunii. Asasinarea lui Mozgovoi face parte dintr-o operațiune specială a serviciilor ruse de eliminare premeditată a comandanților care intră în contradicție cu liderii „oficiali“, agreați să conducă formațiunile pseudostatale.
Moscova pare să își schimbe radical strategia față de teritoriile ocupate din Donbass. Federația Rusă trece de la aspectul militar la cel politic și economic pentru a gestiona problema pe care a creat-o în estul Ucrainei. Este un scenariu care se bazează pe combinarea crizelor sociale și economice de pe teritoriul Ucrainei cu elementele specifice unor campanii umanitare.
Frontul economic. Planul Kremlinului se fundamentează pe amplificarea problemelor sociale și economice din țară. Expulzarea producătorilor ucraineni de pe piețele externe, blocarea accesului pe pieţele statelor CSI, presiunea imperativului de a finanța sectorul industrial de apărare și structurile de securitate vor oferi Moscovei oportunitatea de a forța până în toamnă prăbușirea autorităților de la Kiev. Prăbușirea standardului de viață ar putea fi folosită ca pretext pentru a instiga proteste și chemarea oamenilor în stradă în toate regiunile Ucrainei.
Frontul militar. În ciuda unei probabilități reduse a unei ofensive pe scară largă, există o mare probabilitate pentru încercuirea tactică simultană a mai multor unități ucrainene. Un astfel de scenariu ar putea fi folosit ca un declanșator suplimentar pentru o campanie menită să forțeze prăbușirea autorităților, complementar cu alimentarea activă a unor atitudini antiguvernamentale și antiprezidențiale, precum și provocarea de proteste în masă.
Frontul umanitar. Declarațiile și acțiunile leadershipului rusesc sugerează pregătirea unor proiecte umanitare extinse și de lungă durată ale Kremlinului în Ucraina. Ele vor fi camuflate sub umbrela unor proiecte educaționale, caritabile, sociale, iar scopul lor va fi acela al formării unor mase de manevră care să devină platforme naturale de propagare a mesajelor Kremlinului la nivelul societății.
Frontul politic. Infiltrarea conducerilor autoproclamatelor republici populare, a activiștilor cu pronunțate atitudini antiucrainene în sistemul politic al Ucrainei, atât la nivel local, cât și central, sunt esențiale pentru Kremlin.
În același timp, Kremlinul încearcă să folosească metoda Calului Troian. Atacurile derulate asupra zonelor rezidențiale și asupra obiectivelor de infrastructură, alături de campaniile de manipulare prin canalele de propagandă controlate sunt menite să acrediteze la nivelul publicului imaginea unei Ucraine răzbunătoare și invadatoare. Astfel, încercarea de reintegrare formală a acestor teritorii ar putea avea efecte sociale și politice dezastruoase pentru Kiev. Astăzi este imposibil și chiar periculos ca teritoriile ocupate să fie reintegrate sub umbrela autorităților de la Kiev, din cauza incapacității centrului de a readuce economia pe o pantă ascendentă, de a repara în timp util infrastructura regională, de a controla grupurile de presiune și de a neutraliza impactul presei rusești. O eventuală autonomie regională ar permite Kremlinului să adâncească clivajele pe direcția Est-Centru-Vest cu ajutorul canalelor media, aruncând responsabilitatea pentru viitoarea criză în curtea Kievului.
Mai există posibilitatea unei scenariu în care Kremlinul, susținut de canalele umanitare, media proruse și proiectele politice deja existente la acel moment, va încerca să orchestreze o contrarevoluție. Îndepărtarea actualei conduceri va scurtcircuita comunicarea cu liderii occidentali, generând un context pe care Federația Rusă îl va folosi pentru a încerca să readucă întreaga Ucraină sub controlul său.
Mai există și perspectiva scenariului georgian. Criza economică și socială actuală din Ucraina poate conduce la o pierdere bruscă de popularitate pentru toți actorii politici ai momentului. Electoratul dezamăgit de politicieni este în creștere. Este o tendință care se poate consolida până în toamnă. Dar asta presupune emergența pe piață a unor mișcări populiste și a unor lideri noi. Aceste forțe politice vor folosi discursul patriotic ucrainean și simbolurile corespunzătoare, vor proiecta opinii antirusești de fațadă, vor ocupa nișa opoziției și vor naviga pe un val populist, cerând restabilirea statului bunăstării și justiției sociale.
Adaptare de OCTAVIAN MANEA după raportul Prospects of Conflict Development în the East of Ukraine, iunie 2015, realizat de grupul ucrainean DA VINCI.