CE va propune o distribuire a 200 000 de refugiati din statele vecine Siriei, in 2016

Paul Cristescu | 19.10.2015

Financial Times a anuntat astazi existenta unei intentii a Comisiei Europene de a propune, in martie 2016, un plan de redistribuire a 200.000 de refugiați între statele UE. Acesti refugiati vor fi preluati direct din taberele din Turcia, Iordania și Liban, state învecinate cu Siria.

Pe aceeași temă

 

Noul plan este o parte componentă a înțelegerii dintre UE și Turcia, prin care executivul comunitar dorește să convingă Turcia să oprească afluxul de refugiați care pleacă din această țară către UE, transmite Agerpres.

 

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a întâlnit duminică la Istanbul cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a promis acestuia că guvernul de la Berlin va susține deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE și sporirea asistenței financiare europene dacă guvernul turc va lua la rândul său măsuri pentru stăvilirea valului migrator. Deși este candidată la UE din anul 1999 și a început negocierile de aderare în 2005, Turcia a deschis numai 14 din cele 35 de capitole de negociere și până în prezent a fost închis doar unul. 

 

CITITI SI: UE si Turcia stabilesc un plan comun de actiune pentru reducerea fluxului migrantilor spre Europa

 

Merkel a evitat să promită Ankarei satisfacerea solicitării privind liberalizarea încă de vara viitoare a regimului de vize pentru cetățenii turci care călătoresc în UE, ea menționând doar că 'Germania este pregătită să ofere sprijin în această chestiune.

 

Comisia Europeană și Turcia au încheiat săptămâna trecută un plan de acțiune ce include, în principal, pe lângă perspectiva accelerării aderării Turciei la UE și a liberalizării regimului de vize, un ajutor financiar european de până la 3 miliarde de euro. 
 

Seful executivului de la Ankara, Ahmet Davutoglu, a insistat că respectivul plan nu este un acord și va fi nevoie de alte discuții, iar atât timp cât UE nu va elimina vizele pentru cetățenii turci, țara sa nu va semna o înțelegere privind readmisia, ce prevede retrimiterea în Turcia a imigranților ilegali care ajung în UE tranzitând teritoriul turc.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22