CEDO doreste ca termenul pentru noua lege privind imobilele naţionalizate sa fie respectat

Fara Autor | 23.03.2012

Vicepreşedintele CEDO, Josep Casadevall, a susţinut vineri, într-o discuţie cu preşedintele Comisiei de Politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, importanţa respectării termenului de 18 luni pentru adoptarea unei noi legi pentru despăgubirile legate de imobilele naţionalizate în comunism.

Pe aceeași temă

Vicepreşedintele CEDO, Josep Casadevall, a susţinut vineri, într-o discuţie cu preşedintele Comisiei de Politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, importanţa respectării termenului de 18 luni pentru adoptarea unei noi legi pentru despăgubirile legate de imobilele naţionalizate în comunism.
 
 
 
Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean, l-a primit vineri, pe Josep Casadevall, vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, aflat într-o vizită oficială în România, însoţit de Santiago Quesada, Grefierul şef al Secţiei a III-a, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de senatorul român.
 
Potrivit documentului, vicepreşedintele Curţii Europene a menţionat importanţa respectării de către România a termenului de 18 luni, care se încheie în iulie, prevăzut în hotărârea pronunţată în octombrie 2010 în cazul Maria Atanasiu contra România, în domeniul imobilelor naţionalizate în regimul comunist, termen în care statul român ar urma să adopte o nouă lege care să asigure o soluţie eficace în acest domeniu.
 
Titus Corlăţean a menţionat, în timpul discuţiilor, că este necesară identificarea unei soluţii legislative care să asigure respectarea exigenţelor privind despăgubirea echitabilă şi rapidă a foştilor proprietari, dar şi identificarea unei soluţii echitabile care să permită sustenabilitatea rezolvării în plan bugetar a acestei problematici sensibile în anii care urmează, în condiţiile realităţilor socio-economice ale României de astăzi, aflată ca şi celelalte state europene în plină criză economică.
 
"O soluţie ar putea fi constituită, de exemplu, de hotărârea Broniowski contra Poloniei, pronunţată de Curtea Europeană, în urma căreia Polonia a adoptat o nouă lege în plan naţional care a plafonat la un nivel rezonabil cuantumul despăgubirilor acordate foştilor proprietari, soluţie ce a fost considerată conformă cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi hotărârile în materie ale Curţii Europene", mai susţine Titus Corlăţean.
 
La 13 martie, că Guvernul a decis suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist.Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că măsura este necesară pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicării legislaţiei în domeniu şi reprezintă rezultatul unui audit intern, al hotărârii CEDO de rezolvare a problemei restituirilor în maximum 18 luni, termen care expiră în luna iulie, şi al faptului că statul mai deţine puţine acţiuni la Fondul Proprietatea.
 
De asemenea, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor, unde peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor, conform unei verificări efectuate de Ministerul Finanţelor.
 
Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea în titluri de plată.
 
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22