Chisinau: Parlamentul examineaza astazi motiunea de cenzura impotriva Guvernului Streleţ

Paul Cristescu | 29.10.2015

Motiunea de cenzura semnata si depusa saptamana trecuta de catre 42 de parlamentari ai PSRM si PCRM, socialistii si comunistii pro-rusi, va fi examinata astazi de Parlamentul Republicii Moldova.

Pe aceeași temă

 

Motiunea impotriva Guvernului Strelet ar avea la baza suspiciuni legate de atributiile constitutionale si de implicarea acestuia in acte de coruptie, scrie publika.md, conform Hotnews.
 

Motiunea de cenzura se adopta cu votul a cel putin 51 de parlamentari. In cazul in care documentul va fi respins, deputatii socialisti si comunisti, semnatarii acestei motiuni, nu vor putea initia, in cadrul aceleiasi sesiuni parlamentare, o noua motiune de cenzura pe acelasi motiv. In cazul adoptarii documentului, primul-ministru va prezenta in termen de cel mult trei zile, sefului statului, demisia Guvernului.

 

PUBLIKA.MD arata ca nici precedentele cabinete de ministri nu au scapat de motiuni de cenzura. Acestea au fost depuse de catre deputatii comunisti. In urma unei motiuni, a picat Guvernul Filat. Executivul condus de Iurie Leanca a rezistat insa de trei ori

 

CITITI SI: R. Moldova. Opozitia prorusa depune o motiune de cenzura impotrivaGuvernului. Premierul Strelet: Riscam un alt model de integrare decat cel european

 

In data de 5 martie 2013, Guvernul condus de Vlad Filat a primit vot de neincredere din partea deputatilor. Pentru demiterea Executivului s-au pronuntat 54 de parlamentari. Motiunea de cenzura a fost depusa de catre comunisti, care au invocat acte de coruptie din partea membrilor Executivului. Nu au votat pentru acea motiune a PCRM liberal-democratii si liberalii.

 

Dupa jumatate de an, mai exact, in data de 22 octombrie, si Guvernul Leanca a fost pus in situatia de a face fata unei motiuni de cenzura, din nou la initiativa comunistilor. De aceasta data, alesii PCRM au fost nemultumiti de instalarea oficiilor Biroului de Migratie si Azil la frontiera administrativa cu regiunea transnistreana.

 

Motiunea a fost insa respinsa cu majoritate de voturi. Pentru ea au votat doar 34 de deputati comunisti si trei socialisti. Nici doua luni nu au trecut, ca in Parlament a si fost examinata o noua motiune de cenzura, depusa iarasi de PCRM. Comunistii s-au suparat ca Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, parafat la Vilnius, era in limba engleza. Motiunea de cenzura a adunat insa doar 35 de voturi din cele 51 necesare.
 

In data de 3 aprilie 2014, cabinetul Leanca a trecut inca o proba de foc, pusa la cale de comunisti. Guvernul a ramas, iar motiunea a picat, fiind sustinuta de doar 40 de deputati. PCRM a cerut demiterea Executivului pe motiv ca premierul Leanca ar fi decis de unul singur ca Moldova sa se alinieze sanctiunilor UE impotriva unor fosti oficiali din Ucraina si Rusia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22