Chișinău: Președintele Dodon, suspendat. Parlamentul, dizolvat. Filip, interimar. Alegeri anticipate

Dora Vulcan | 09.06.2019

Curtea Constituțională a Republicii Moldova l-a suspendat duminică din funcția de președinte al țării pe Igor Dodon. Premierul Pavel Filip devine președinte interimar și declanșează alegeri anticipate.

Pe aceeași temă

Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, l-a suspendat duminică din funcția de președinte al țării pe Igor Dodon. La scurt timp, CC a decis și dizolvarea parlamentului. Dodon s-a aliat sâmbătă cu proeuropenii de la ACUM și a numit-o pe Maia Sandu premier. Parlamentul, întrunit sâmbătă și a cărui convocare a fost declarată neconstituțională de CC, a ales-o la conducerea sa pe socialista Zenaida Greceanîi. Decizia CC survină eșecului negocierilor dintre partidul controlat de Dodon și cel controlat de Plahotniuc și a fost dată cu câteva ore înainte de termenul de trei luni acordat lui Dodon pentru dizolvarea parlamentului. După alianța luii Dodon cu proeuropenii, Plahotniuc a dat publicității o înregistrare în care Dodon i-ar fi spus că-l scapă de dosarele pe care le are în Federația Rusă dacă e de acord cu federalizarea Republicii Moldova. La ședința de sâmbătă a parlamentului au participat ambasadorii UE, ai SUA și ai Rusiei.

UPDATE - Maia Sandu convoacă pentru luni, 10 iunie, ședința Guvernului nou ales. Cabinetul de miniștri învestit ieri prin votul celor 61 de deputați PSRM și ACUM se va întruni în clădirea Parlamentului, la ora 11:00, a anunțat duminică premierul. Potrivit liderei PAS, subiectele care vor fi discutate țin inclusiv de mai multe demisii ale șefilor de instituții. Sandu a spus că mâine va merge și la Guvern, dar nu a precizat când anume. (Agora.md)

UPDATE - Free Moldova face apel către presa independentă să explice în toate știrile pe care le dau despre situația de la Chișinău că Curtea Constituțională este o instituție ”temporar confiscată de PD”.

UPDATE - "Parlamentul Republicii Moldova s-a întâlnit (...) pentru a decide asupra formării unei coaliții guvernamentale.
Ca urmare a deciziilor adoptate de Parlament și în acord cu evoluțiile ulterioare, Uniunea Europeană solicită calm și prudență. Reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să găsească soluții pentru Republica Moldova prin dialog." - a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă

UPDATE - ”Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării”, spune președintele României, Klaus Iohannis, într-un comunicat remis presei duminică de Cotroceni.

UPDATE - Zeci de autocare cu manifestanți mobilizați de Partidul Democrat, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc se îndreaptă spre Chișinău pentru a participa la manifestații.

UPDATE - În Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău sunt mii de susținători ai Partidului Democrat, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. Liderii PDM au făcut o baie de mulțime apoi au început să promită de la tribună mărirea pensiilor și bani pentru copii și să-i critice pe cei care vor federalizarea țării. Mulțimea strigă: ”Dodon e trădătorul!”

"A încercat (n.r.: Dodon) să federalizeze țărișoara noastră, să o împartă pe raioane, să o dea străinilor. Pentru că el a trădat poporul. Dupa fărădelegile făcute, Dodon trebuie să demisioneze și trebuie să organizăm concomitent cu alegerile anticipate și alegerea unui nou președinte al Moldovei, din neamul nostru", a spus Vlad Plahotniuc, în timpul mitingului.

UPDATE - Pavel Filip, președintele interimar al Republicii Moldova, a semnat decretul pentru alegeri parlamentare anticipate și cere demisia lui Igor Dodon.


Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, după suspendarea lui Dodon, prin decizia Curții Constituționale, a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie. Filip cere demisia lui Igor Dodon din funcția de președinte și consideră că Moldova se confruntă cu o lovitură de stat.

Potrivit acestuia, alegerile anticipate sunt unica soluție drept urmare a „crizei” care ar fi fost declanșată de PSRM și Blocul ACUM.

„Presedintele statului refuza sa respecte Constitutia, astfel Curtea constitutionala l-a suspendat din functie. V-am chemat astazi sa semenz in fata dvs. decretul alegerilor anticipate programte pentru data de 6 septembrie. În aceste condiții este normal că poporul este cel care are dreptul de a decide cine mai merită mandatul de deputat cine le mai poate reprezenta interesele.

Noi nu ne-am dorit alegeri anticipate. Este obligatia politicienilor de a valorifica.... dupa criza declansata de socialisti, e clar ca alta solutie nu mai exista. Unele partid au discutat despre functii, in loc sa se preocupe de ce trebuie sa faca pentru cetateni. Poporul are dreptul de a decide cine mai merita mandatul de deputat, cine sa le reprezinte interesele. Astazi, puterea nu mai este detinuta de nicio formatiune politica, puterea este detinuta de cetateni, Fac apel si la celelalte partide, sa nu se tina de functii, si la presedintele Igor Dodon.. demisia sa este necesara. Nu mai are demnitatea sa reprezinte tara si sa recunosca lovitura de stat. Institutiile statului vor functiona in regim normal. Fac apel la calm, la respectarea oridinii constitutionale. Nimeni nu trebuie sa ia puterea cu forta”, spune Pavel Filip.

UPDATE - Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon, în urma refuzului acestuia de a dizolva parlamentul, conform unui comunicat emis duminică de CCM.

Cu o seară în urmă, Dodon și-a luat familia și a înnoptat la ambasada Federației Ruse la Chișinău, scrie deschide.md. Publicația menționată spune că președintele moldovean a dormit pe teritoriul rus, în aceeași zi în care Publika.md a făcut publice imagini în care Dodon îi spune lui Vlad Plahotniuc că vrea să federalizeze Republica Moldova şi că primeşte până la un milion de dolari pe lună din Federaţia Rusă. Interimatul va fi asigurat de prim-ministrul Pavel Filip, care este obligat să dizolve Parlamentul, conform deciziei CCM.

În urma suspendării din funcție, președintele Igor Dodon a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care critică Partidul Democrat și se cere ajutorul comunității internaționale.

„Din câte vedem, Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea majorității parlamentare legitime și guvernului legal. Și aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament și noul guvern format au fost susținute de majoritatea cetățenilor și au fost recunoscute de partenerii noștri externi din Vest și din Est. În această situație, noi nu avem o altă soluție decât să ne adresăm comunității internaționale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere pașnică a puterii și/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent și ieșirea la proteste pașnice”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

UPDATE - Curtea Constituţională a Republicii Moldova a examinat sesizarea depusă de către un grup de deputaţi privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova. Astfel premierul interimar Pavel Filip va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate, scrie deschide.md.

În baza articolelor 85 alin.(1), 135 alin. (1) lit. f) şi 140 din Constituţie şi a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 13 din 8 iunie 2019, Curtea Constituţională a emis următorul aviz:

UPDATE - Deputatii au inceput sa vina și duminică la ședința parlamentului.

Andrei Năstase: „Regimul consideră că poate să dea foc la țară, numai să scape Plahotniuc. El recurge la acăiuni paramilitare, întrucât poliția nu mai vrea să se implice în așa ceva” (ProTV Chișinău)

Protestatarii au instalat corturi în fața unor ministere, a procuraturii, a Curții Constituționale și a Guvernului, spunând că vor să apere instituțiile de ”trădătorii” din Partidul Socialist și din Blocul politic ACUM.

De asemenea, tot peste noapte, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a apărut o scenă mare cu însemnele Partidului Democrat.

***

Sâmbătă, socialiștii președintelui Dodon și pro-europenii ACUM au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, au ales un președinte al Parlamentului și au numit un nou guvern, condus de Maia Sandu.

Curtea Constituțională, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a dat mai multe decizii prin care a spus că Parlamentul trebuia dizolvat și că alegerea că Zinaidei Greceanîi la conducerea parlamentului și numirea noului guvern sunt neconstituționale.

Tot sâmbătă, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație prin care declară Republica Moldova ”Stat capturat” și a votat pentru demiterea liderului parchetului anticorupție și a șefului serviciului secret.

Partidul Democrat a răspuns acuzând o ”lovitură de stat” și a cerut alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate.

Şedinţa parlamentului fusese convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din PAS şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22