Pe aceeași temă
Comunicatul de la Cotroceni:
Față de evoluțiile politice recente din Republica Moldova, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, adresează tuturor forțelor politice din această țară un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept.
Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere.
Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării.
Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, l-a suspendat duminică din funcția de președinte al țării pe Igor Dodon. La scurt timp, CC a decis și dizolvarea parlamentului. Dodon s-a aliat sâmbătă cu proeuropenii de la ACUM și a numit-o pe Maia Sandu premier. Parlamentul, întrunit sâmbătă și a cărui convocare a fost declarată neconstituțională de CC, a ales-o la conducerea sa pe socialista Zenaida Greceanîi. Decizia CC survină eșecului negocierilor dintre partidul controlat de Dodon și cel controlat de Plahotniuc și a fost dată cu câteva ore înainte de termenul de trei luni acordat lui Dodon pentru dizolvarea parlamentului. După alianța luii Dodon cu proeuropenii, Plahotniuc a dat publicității o înregistrare în care Dodon i-ar fi spus că-l scapă de dosarele pe care le are în Federația Rusă dacă e de acord cu federalizarea Republicii Moldova. La ședința de sâmbătă a parlamentului au participat ambasadorii UE, ai SUA și ai Rusiei.