Pe aceeași temă
Oficialul american a declarat că noua evaluare a timpului în care Capitala Kabul ar putea pica în mâinile talibanilor este rezultatul reevaluării ofensivei talibane care deja a cucerit opt reședințe regionale în timp ce forțeke militare ale SUA se retrag.
"Însă aceasta nu este o concluzie definitivă", a adăugat oficialul, spunând că forțele de securitate afgane ar putea inversa cursul confruntărilor prin opunerea unei rezistențe mai mari.
Islamiștii controlează acum 65% din Afganistan și au ocupat sau amenință 11 capitale regionale, a declarat marți un înalt oficial al UE.
Toate porțile de intrare în Kabul, care se află într-o vale înconjurată de munți, au fost sufocate de civilii care intrau în oraș și fugeau de violența din altă parte, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate occidentală din oraș, ceea ce face dificil să se spună dacă luptătorii talibani se ascund printre refugiați.
"Teama este ca atacatorii sinucigași să intre în cartierele diplomatice pentru a ataca și pentru a se asigura că toată lumea pleacă din oraș cât mai curând posibil", a spus el.
”În această (miercuri) dimineaţa, sute de militari, poliţişti şi membri ai forţelor de rezistenţă (miliţii) care eraupostaţi la aeroport s-au predat talibanilor împreună cu echipamentul pe care-l deţineau”, a declatat AFP un consilier din provincia Kunduz, Amruddin Wali.
”Majoritatea militarilor care erau postaţi în aeroport se predau”, a confrmat AFP un militar prezent la faa locului, care a cerut protecţia anonimatului.
”Talibanii ne încercuiau. Trăgeau cu obuze în noi. Nu exista nicio cale de a răspunde”, a justificat militarul citat.
”Unitatea mea, de 20 de militari, trei vehicule de tip Humvee şi patru camionete tocmai s-a predat. Aşteptăm să ne obţinem scrisoarea de iertare (în care se arată că sunt graţiaţi). Există o coadă mare (pentru obţinerea acestei scrisori)”, a adăugat el.
Talibanii deţin de-acum controlul asupra unui număr de nouă dintre cele 34 de capitale provinciale din Afganistan.
Toate aceste capitale au căzut ca nişte piese de domino. Şapte dintre ele se află în nordul Afganistanului, o regiune care se opune în mod tradiţional talibanilor.
Pierderea de miercuri a Faizabad, capitala provinciei Badakhshan din nord-est, a fost ultima înfrângere pentru guvernul afgan, care încearcă să stăvilească asaltul trupel talibane.
A venit în timp ce președintele Ashraf Ghani a zburat la Mazar-i-Sharif pentru a-i aduna pe vechii stăpâni ai războiului pentru apărarea celui mai mare oraș din nord, în timp ce forțele talibane s-au închis.
Aceasta în timp ce președintele Ashraf Ghani s-a deplasat la Mazar-i-Sharif în încercarea de a convinge puterile occidentale să apere principalele orașe din nordul țării asediate de trupele islamiste.
"Odată cu căderea Faizabadului, tot nord-estul a intrat sub controlul talibanilor", a declarat Mujadidi pentru Reuters.
Badakhshan se învecinează cu Tadjikistan, Pakistan și China.
Talibanii luptă pentru a învinge guvernul susținut de SUA și pentru a reimpune legea islamică. Viteza avansului lor a șocat guvernul SUA și aliații săi.