Cina premierul britanic cu Juncker, unde s-a discutat despre Brexit, un dezastru

E.b. | 02.05.2017

Theresa May este acuzata ca a avut un start ratat si umilitor al negocierilor de Brexit, mai multe publicatii relatand ca Jean-Claude Juncker i-a spus premierului britanic ca nici nu are rost sa se prezinte la primele discutii privind iesirea Marii Britanii din UE, scrie The Guardian.

Pe aceeași temă

 
 

 
 
Theresa May a spus ca informatiile aparute in spatiul public sunt “barfe de Bruxelles”, dar mai multe surse au povestit ca cina lui May cu liderul european a fost un dezastru pentru premierul de la Londra, conform The Guardian.  

 

Potrivit surselor, ea a fost avertizata ca negocierile s-ar putea sa nici nu mai inceapa daca May nu accepta ca blocul comunitar nu va dicuta despre un viitor acord comercial pana cand guvernul britanic nu intra intr-un acord privind nota de plata de divort de 60 mld. euro si drepturile cetatenilor UE.

 

Potrivit mai multor relatari ale cinei de miercuri, la care au participat May, Juncker si echipele lor de negociere, insistentele premierului britanic pentru un debut timpuriu al discutiilor privind viitoarea relatie si ca Marea Britanie nu datoreaza niciun ban UE potrivit tratatelor actuale au fost primite cu neincredere de oaspetele ei de la Bruxelles. 

 

Raspunsul lui Jean-Claude Junker a fost calm si sarcastic”, a declarat pentru The Guardian o sursa cu informatii la prima mana despre discutiile de la masa luata de cei doi.  

 

El s-a intors catre Michel Barnier (negociatorul-sef al UE), apoi iar catre Doamna May, si a spus ca, impotriva asteptarilor sale, urmatoarele 23 de luni de negocieri ar putea fi extrem de linistite. El i-a spus foarte clar ca nu are sens sa aiba loc nici macar prima intalnire daca Regatul Unit nu accepta textelul tratatului si realitatea politica a unitei UE27”, potrivit sursei citate.  

 

Potrivit unei alte relatari, prezentata de ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ultimele cuvinte ale lui Juncker catre May cand pleca au fost:” Parasesc Downing Street (unde se afla resedinta premierului britanic) de zece ori mai sceptic decat eram”.  

 

Apropiatii lui Juncker ar fi ajuns astfel la concluzia sansele ca negocierile de Brexit sa esueze sunt acum “peste 50%”. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22