Cinci concluzii cheie din discuțiile dintre Xi și Putin de la Moscova – Analiză CNN

L. G. | 23.03.2023

Președintele Chinei Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin și-au subliniat pozițiile lor comune într-o serie de probleme inclusiv neîncrederea față de SUA, în declarația comună de la finalul vizitei

Pe aceeași temă

Întâlnirea celor doi lideri, care a avut loc în contextul atacului Rusiei din Ucraina, nu a lăsat nicio îndoială cu privire la angajamentul Beijingului de a-și dezvolta relația cu Moscova, în ciuda izolării tot mai mari a lui Putin pe scena globală.

De asemenea, discuțiile nu au reușit să producă o mișcare în sensul soluționării acestui conflict armat.

În schimb, vizita de trei zile a lui Xi în capitala Rusiei, care s-a încheiat miercuri, a fost o oportunitate pentru cei doi „prieteni” de a-și prezenta strânsa relație personală în mijlocul fastului unei vizite de stat – și de a prezenta o nouă ordine mondială care o contrazice pe cea pe care ei o consideră condusă de Washington și aliații săi.

Întâlnirea a culminat cu peste o duzină de acorduri care întăresc cooperarea în domenii diverse de la comerț și tehnologie până la propaganda de stat, potrivit comunicatului de la Kremlin. Declarația centrală a liderilor s-a concentrat asupra modului în care cele două țări își vor „aprofunda” relația.

Vizita lui Xi a fost în contrast de o altă misiune diplomatică cheie în regiune.

Prim-ministrul japonez și aliatul SUA Fumio Kishida a aterizat marți în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Vlodomyr Zelensky – subliniind și mai mult modul în care conflictul din Europa a adâncit și diviziunile în Asia.

Iată ce trebuie să știți despre întâlnirea dintre Xi și Putin.

Nu există o cale pentru pace în Ucraina

Întâlnirile nu au marcat niciun pas înainte pentru soluționarea conflictului din Ucraina.

Ambii lideri au cerut încetarea acțiunilor care „amplifică tensiunile” și „prelungesc” războiul din Ucraina, potrivit declarației lor comune prezentată de Ministerul de Externe al Chinei. Declarația nu specifică faptul că invazia și atacul militar al Rusiei au fost cauza violenței în curs și a crizei umanitare din Ucraina.

Liderii au cerut, de asemenea, ca NATO să „respecte suveranitatea, securitatea, interesele” altor țări – o referință care păre să răspundă retoricii de lungă promovată de ambele țări, învinovățind în mod fals alianța nord-atlantică că a provocat invadarea Ucrainei.

În ultimele săptămâni, China a părut să se poziționeze ca un mediator de pace, susținând o „soluție politică” a conflictului, cerând o încetare a focului și discuții de pace.

Putin a spus că „multe dintre prevederi” ar putea fi „luate drept bază” pentru o reglementare pașnică în Ucraina, „când Occidentul și Kievul sunt pregătite pentru aceasta”, în declarațiile adresate reporterilor după discuțiile de marți.

Dar propunerea a fost privită cu neîncredere în Occident și în Ucraina, deoarece nu include nicio prevedere ca Moscova să-și retragă trupele de pe pământul ucrainean.

Marți, Zelensky a spus că o încetare a focului va „pur și simplu va îngheța” conflictul, dând Rusiei timp să „se pregătească și să se atace din nou cu o singură lor dorință, dorința liderului lor – să ne ocupe țara”.

Noua ordine mondială și alianța împotriva SUA

Experții spun că dorințele Chinei și Rusiei de a-și construi alinierea față de SUA – și o ordine mondială mai potrivită pentru propriile lor agende mai autocratice – a condus întâlnirea, nu interesul pentru rezolvarea conflictului din Ucraina.

În timp ce Xi a părăsit Kremlinul după o cină de stat marți seară cu Putin, în mesajul său de despărțire și-a reiterat punctul de vedere precum că dinamica puterii globale se schimbă.

„Împreună, ar trebui să promovăm aceste schimbări care nu s-au întâmplat de 100 de ani”, a spus el în timp ce-și lua rămas bun de la Putin, făcând aluzie la ceea ce Xi vede ca o eră în care Occidentul intră în declin și China este pe traiectorie ascendentă.

În declarația lor comună, cei doi lideri autoritari au cerut promovarea unei „lumi multipolare” – un cuvânt la modă pentru un sistem care nu este condus de așa-numitele valori și reguli occidentale și s-au angajat să lucreze împreună pentru a „proteja sistemul internațional” statuat de către ONU – unde cei doi membri permanenți ai Consiliului de Securitate au un istoric al blocării moțiunilor, inclusiv împotriva unor dictaturi precum Coreea de Nord.

Ei au acuzat, de asemenea, Washingtonul în mai multe privințe – inclusiv spunând că „îndeamnă Statele Unite să înceteze subminarea securității internaționale și regionale și a stabilității strategice globale pentru a-și impune unilateral propria superioritate militară”.

Alexander Korolev, expert în relații internaționale la Universitatea din New South Wales, Australia, a declarat că declarația comună a arătat o „convergență generală a viziunilor și abordărilor lumii chineze și ruse în majoritatea problemelor internaționale”.

„Este foarte explicit și clar în ceea ce privește identificarea Statelor Unite ca o amenințare majoră pentru securitate”, a spus el.

„Încredere reciprocă militară”

Amenințările percepute din partea unor organisme precum NATO și AUKUS – un pact de securitate compus din Australia, Regatul Unit și Statele Unite – au apărut ca un punct de interes clar pentru ambii lideri, inclusiv implicațiile în regiunea Asiei.

Xi și Putin au exprimat „îngrijorări serioase” în declarația lor comună cu privire la „întărirea continuă a legăturilor de securitate militară a NATO cu țările din Asia-Pacific” și au spus că „se opun forțelor militare externe care subminează pacea și stabilitatea regională”.

Pe măsură ce agresiunea Chinei în Marea Chinei de Sud a crescut, SUA și-au consolidat prezența indo-pacifică și legăturile cu aliații regionali.

Rusia și China s-au angajat să „aprofundeze și mai mult încrederea reciprocă militară”, invocând consolidarea schimburilor și cooperării lor militare și organizarea regulată a patrulelor maritime și aeriene comune.

Cele două țări au continuat să desfășoare exerciții militare comune în întreaga lume de la începutul războiului.

Cooperare economică și energetică

Putin a declarat marți că Moscova este pregătită să invite companiile chineze „să înlociască întreprinderile occidentale” care au părăsit Rusia de la începutul invaziei sale în Ucraina.

Rusia a devenit din ce în ce mai dependentă de China, atât ca piață de import, cât și ca exportator de produse electronice, după ce a fost lovită de sancțiuni economice.

Partenerii păreau pregătiți să extindă ceea ce este deja o creștere a comerțului cu energie din ultimul an, deoarece Europa și-a redus dependența de resursele Rusiei.

Ambii lideri au mai spus că „vor construi un parteneriat energetic mai strâns, sprijinind companiile din ambele țări în promovarea proiectelor de cooperare în domeniul petrolului, gazelor, cărbunelui, electricității și energiei nucleare”.

Putin, în comentarii adresate presei, a adăugat că s-a discutat o creștere suplimentară a exporturilor de gaze rusești către China, inclusiv „implementarea inițiativei de construire a gazoductului Power of Siberia 2 prin teritoriul Mongoliei”.

Xi nu a menționat în mod explicit conducta în comentariile sale de la briefing, pe care Rusia l-a prezentat drept un înlocuitor pentru linia Nord Stream 1 și 2, sabotate anul trecut, care livrau gaz în Europa.

Declarația comună menționează buna colaborare pentru a promova „cercetarea și consultarea” legate de „un nou proiect de conductă de gaz natural China-Mongolia-Rusia”.

Optica summitului de la Moscova a fost un contrast profund cu întâlnirea care coincide din Ucraina dintre Zelensky și liderul japonez Kishida.

Zelensky l-a lăudat pe Kishida și pe alți lideri care au vizitat-o ca „arătând respect” nu numai pentru Ucraina, ci „pentru păstrarea și funcționarea regulilor civilizate și a vieții civilizate în lume”.

„Având în vedere puterea Japoniei, conducerea sa în Asia în apărarea păcii și a ordinii internaționale bazate pe reguli și responsabilitatea Japoniei în calitate de președinte (Grupul celor șapte), discuțiile noastre de astăzi pot avea cu adevărat un rezultat global”, a spus el într-un discurs de seară marți. .

Xi nu a vorbit încă cu Zelensky de la începutul invaziei ruse, deși un înalt oficial ucrainean a declarat marți pentru CNN că sunt în curs de discuții între cele două țări pentru a organiza un apel între ele cu privire la propunerea de rezoluție a Chinei, cu „nimic concret” programat.

Dar chiar și totuși, experții spun că întâlnirea lui Xi la Moscova – în timp ce susține o aliniere cu Rusia pe care China o consideră esențială pentru slăbirea influenței globale a SUA – poate avea un preț pentru celelalte relații ale Chinei.

„(Vizita lui Xi) pune în mod clar relațiile dintre China și Rusia deasupra oricărui fel de alte relații bilaterale pe care le poate avea China”, a spus Jean-Pierre Cabestan, profesor de științe politice la Universitatea Baptist din Hong Kong.

Cu toate acestea, această „declarație comună nu îi va aduce (Chinei) mulți prieteni în Europa”, a spus el, „pentru că întreaga Europă este atât de mobilizată în spatele Ucrainei pentru a încerca să-i dea afară pe ruși”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22