Pe aceeași temă
Juan Manuel Santos, presedintele Columbiei a castigat in acest an premiul Nobel pentru pace, in urma semnarii acordului de pace cu rebelii marxisti din gherilele FARC. Acordul avea in vedere incheierea unui razboi civil care a durat peste 52 de ani si a facut sute de mii de victime.
Acordul de pace a fost insa respins prin referendum de columbieni. In ciuda acestui fapt insa, presedintele a declarat atunci ca va face tot posibilul pentru a obtine un acord de pace efectiv cu FARC, pozitie impartasita si de membrii acestei grupari.
Presedintele le-a cerut ieri columbienilor sa dea o sansa pacii iar actualul lider FARC le-a cerut iertare colmbienilor pentru raul facut de grupare in trecut.
Santos a anuntat ca va dona victimelor razboiului civil dintre statul columbian si FARC banii pe care ii va primi din partea Comitetului Nobel in urma castigarii premiului Nobel pentru pace. Presedintele a facut acest anunt dupa ce a participat la o slujba de comemorare a celor peste 200 000 de oameni care au murit in acest conflict: "Victimele nu vor sa existe si mai multa suferinta. Aceste victime mi-au dat o lectie de viata extrem de importanta, aceea ca iertarea si dorinta de reconciliere pot invinge ura si setea de razbunare," a spus presedintele.
Comitetul Nobel a anuntat atunci ca presedintele Santos a initiat negocierile cu FARC care au dus la semnarea acordului de pace, precizand ca premiul i-a fost acordat "datorita eforturilor sale hotarate pentru incheierea unui razboi civil care a durat mai mult de 50 de ani si a dus la uciderea a peste 220 000 de persoane si la stramutarea altor 6 milioane."
Fortele Armate Revolutionare ale Columbiei (FARC) au fost formate in 1964 avand scopul de a rasturna guvernul si de a instaura un regim marxist. Conform BBC, grupul a devenit cu adevarat important in anii 80-90, ajungand sa aiba o situatie financiara extrem de buna prin implicarea in traficul de droguri. In perioada sa de varf, FARC a devenit cea mai mare si mai bine echipata forta de gherila din America Latina.