Comisia Europeană cere Greciei să-și rezolve “deficiențele serioase” de la granița externă

Tudor Despina | 27.01.2016

Grecia suferă deficiențe serioase în ce privește controlul frontierelor exterioare, relevă un raport al Comisiei Europene.

Pe aceeași temă

 

Colegiul Comisarilor are pe masă un draft privind Raportul de Evaluare Schengen asupra Greciei. Datele provizorii indică o vulnerabilitate semnificativă în ce privește capacitatea Atenei de a ține sub control frontiera externă. Grecia e recunoscută drept una dintre principalele rute de tranzit pentru fluxurile de migranți care intră în Europa.

 

Spațiul intern european de liberă circulație este direct legat de capacitatea Uniunii de a-și ține sub control granițele exterioare. Chiar proiectul Schengen este pus în discuție la acest moment, în contextul valurilor masive de migranți care vin spre continentul european.

 

Draftul asupra raportului de evaluare Schengen relevă deficiențe serioase în managementul frontierei externe a Greciei”, a declarat miercuri comisarul pentru migrație. “Știm că între timp Grecia a început să depună eforturi pentru rectificarea problemei”, a adăugat Dimitris Avramopoulos.

 

Tot mai multe semne de întrebare

 

Cresc îngrijorările privind supraviețuirea Schengenului în cazul presiunii crescând exercitate de criza refugiaților, mai mulți lideri europeni declarând la Davos că această problemă trebuie rezolvată rapid, altfel este în pericol nu doar spațiului de liberă circulație, ci și proiectul european.

 

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat la Davos că este nevoie de un răspuns comun al statelor membre la această problemă cât mai curând, în următoarele șase – opt săptămâni.

 

Nimeni nu vrea să omoare spațiul Schengen”, dar acest lucru se poate întâmpla foarte curând, a insistat premierul olandez.

 

Proiectul european poate muri nu în decenii sau în ani, ci foarte curând, dacă nu vom putea face față acestei provocări de securitate, a spus și premierul francez Manuel Valls.

 

Toate aceste avertismente vin după declarația recentă a președintelui Consiliului European: “Nu avem mai mult de două luni pentru a pune sub control lucrurile”, a declarat Donald Tusk în fața Parlamentului European, săptămâna trecută.

 

Procesul de relocare a refugiaților, nefuncțional

 

Leonard Orban, consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, a declarat, într-un interviu pentru RFI, ca procesul de relocare a refugiaţilor nu funcţionează, el precizând că România a făcut o ofertă Comisiei Europene să preia într-o primă fază 300 de refugiaţi.

 

Orban a mai spus că nu l-ar mira dacă Tratatul Schengen ar fi suspendat de Comisia Europeană, aşa cum susţin surse europene, citate de presa italiană.

 

Leonard Orban precizează că "deocamdată sunt informaţii pe surse, dar ştiţi cum se spune, nu iese fum fără foc. Situaţia Spaţiului Schengen e din ce în ce mai complicată. Sunt din ce în ce mai multe state membre care au reintrodus controalele la frontierele interne, în contextul crizei refugiaţilor şi pe mine, personal, nu m-ar mira o asemenea decizie, dacă o asemenea decizie va fi luată, mai ales că e posibilă, din punct de vedere al legislaţiei europene".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22