Pe aceeași temă
Initiativa CE trebuie pusa in contextul crizei refugiatilor si a recentei decizii de implementare a cotelor obligatorii de refugiati.
Actiunea Executivului comunitar ar avea la baza 40 de presupuse incalcari ale dispozitiilor Uniunii Europene in materie de azi, arata Romania Libera. Investigatia vizeaza 19 state din UE, Romania fiind si ea vizata de investigatie alaturi de tari precum Germania, Franta, Ungaria, Austria, Italia sau Olanda.
Trei state nu intra sub incidenta actiunii CE, si anume Marea Britanie, Danemarca si Irlanda, in conditiile in care tratatele europene permit acestor tari o aplicare optionala a deciziilor comunitare din domeniul Justitie si Afaceri Interne.
Cele 19 state vizate de actiunea Bruxellesului sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Romania, Suedia, Slovenia.
Potrivit sursei citate, CE considera ca statele avute in vedere nu au transpus in legislatia nationala acquis-ul comunitar referitor la refugiati, si anume normele minime de procedura pentru recunoasterea dreptului la azil si conditiile de primire a solicitantilor de azil.
De la Bruxelles, seful Comisiei Europene a facut o remarca fata de actiunea declansata. Potrivit lui Jean-Claude Juncker, procedurile de infringement “nu vor aduce o turnura dramatic in discutiile din aceasta seara. Nu facem decat sa ne asiguram ca deciziile luate sunt implementate corect”, a spus Juncker inaintea Consiliului European din aceasta seara, potrivit HotNews.