Comisia Europeana ii tine partea Corinei Cretu in fata Parlamentului European

Tudor Despina | 14.01.2016

Comisia Europeana o apara pe Corina Cretu in scandalul privind programul de lucru al comisarului pentru Dezvoltare Regionala.

Pe aceeași temă

 

Intr-un raspuns acordat unei anchete a Parlamentului European, Comisia nu vede nicio problema majora in ce priveste obiceiurile comisarului Cretu in legatura cu serviciul si timpul liber. Secretarul general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, a raspuns in scris Comisiei de control bugerar din cadrul Legislativului european, asta dupa ce sefa Comisiei, Ingeborg Grässle a cerut explicatii in acest sens. Italianer a vorbit, de asemenea, in fata comisiei, joi, dar chestiunea Corinei Cretu nu a fost discutata in audierea publica, scrie Politico.

 

In raspunsul sau, Italianer a spus ca nu exista ceva inadecvat in privinta deciziei Corinei Cretu de a combina timpul personal cu calatoriile in interes de serviciu. Oficialul a subliniat ca au fost doar doua astfel de calatorii combinate dintr-un total de 41 de calatorii facute in 2015.

 

Activitatea Corinei Cretu ingrijoarea Parlamentul European

 

La sfarsitul lunii trecute a aparut informatia potrivit careia Comisia pentru Control Bugetar din Parlamentul European pregateste o ancheta in privinta programului de lucru al comisarului Cretu. Intr-o cerere scrisa catre Comisia Europeana, presedintele Comisiei din PE, Ingeborg Grässle, cerea raspunsuri cu privire la activitatea Corinei Cretu, oficialul mentionand “ingrijorari legate de comportamentul profesional al Comisarului Cretu”.

 

Scandalul care o are in centru pe Corina Cretu a pornit dupa ce aceeasi publicatie – Politico – a scris un material in care fosti si actuali angajati povestesc ca aceasta ar avea un program de lucru lejer, ar combina delegatiile oficiale cu calatoriile de vacanta si ar solicita personalului din subordine sa indeplineasca sarcini de natura personala. Mai exact, 9 din 18 persoane din biroul Corinei Cretu si-au dat demisia in doar 12 luni. Mai mult, Corina Cretu le cerea angajatilor din cabinetul sau sa ii rezolve diverse treburi personale, cum ar fi sa-i duca rufele la spalat, sa ii cumpere alimente si sa ii plimbe cu masina rudele.

 

Politico scrie ca fosti si actuali angajati au descris cabinetul Corinei Cretu ca fiind intr-o stare de dezordine pe fondul plecarii sefului de cabinet, al sefului adjunct, al sefului de comunicare dar si a altora. Rata de rotatie a personalului este neobisnuit de mare - 8 din cei 19 membri ai cabinetului privat al comisarului au plecat in decurs de 12 luni.

 

Mai multi consilieri din cabinetul personal al comisarului au plecat pentru ca s-ar fi temut ca nu vor putea sa o apere, sustine Politico, adaugand ca personalul a inceput sa fie atat de ingrijorat de faptul ca Corina Cretu isi ia prea mult timp liber, incat seful sau de cabinet de la acea vreme ar fi avertizat-o ca blocarea programului cu mentiunea "timpul comisarului" sau "fara intalniri" poate parea suspecta.

 

Ulterior, povestea a ajuns in presa. “Intr-un articol publicat de Politico, au fost ridicate cateva chestiuni ce privesc programul de lucru lejer al doamnei Cretu, anume tendinta sa de a combina calatoriile oficiale cu vacantele”, sustine Ingeborg Grässle. Grässle este un membru german al PE din partea Partidului Popular European. In context, Ingeborg Grässle cerea in luna Decembrie 2015 o ancheta si justifica acest lucru prin referinte la tratatele UE privind obligatia ca toti membrii Comisiei Europene sa isi desfasoare activitatea “in interesul general al Uniunii”.

 

Raspunsul comisarului

 

Comisarul european Corina Cretu a reactionat la articolul publicat acum cateva luni si a facut o serie de precizari "din respect pentru adevar, pentru echipa mea si ma refer aici atat la cabinetul meu, cat si la colegii din DG Regio si, nu in ultimul rand, din respect fata de cei care imi urmaresc in mod constant activitatea".

 

"De dimineata primesc telefoane de la oamenii din echipa mea, socati de atacul fara precedent si fara nicio baza reala, aparut in Politico", a scris pe Facebook Corina Cretu.

 

"Primul an de mandat s-a caracterizat printr-o agenda extrem de incarcata, cu foarte multe intalniri si misiuni de lucru in statele membre. Spre exemplu: pana in prezent, am vizitat 24 de tari, am avut intalniri oficiale cu peste 40 de presedinti regionali, am participat la peste 10 dezbateri in Parlamentul European, in cadrul Comisiilor de specialitate sau in sesiuni plenare, la Strasbourg si am participat la 6 reuniuni ale Consiliilor de Ministri dedicate politicii de coeziune.

 

Agenda mea publica reflecta aceasta intensitate a angajamentelor (...) Intentionez sa mentin acest ritm si anul viitor pentru a asigura implementarea acestor programe, in teritoriu, cat mai repede", a explicat Corina Cretu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22