Conservatorii polonezi sfidează UE și adoptă reforma care subordonează Justiția politicului

Dora Vulcan | 20.07.2017

Parlamentul polonez a adoptat joi controversata lege care pune Justiția la dispoziția politicului. Opoziția a denunțat actul ca vertabilă "lovitura de stat", transmite AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Majoritatea parlamentară poloneză a decis, astfel, ignorarea avertismentului Comisiei Europene, care somase miercuri Varsovia sa suspende reformele in sistemul judiciar, agitand inclusiv spectrul unor sanctiuni fara precedent.

 

 

Camera inferioara, unde partidul la putere Dreptate si Justitie (PiS) este majoritar, a votat propunerea de lege cu 235 de voturi pentru, 192 impotriva si 23 de abtineri. De asemenea, presedintele conservator Andrzej Duda a anuntat ca refuza sa se intalneasca cu seful Consiliului European Donald Tusk, preocupat de aceasta situatie, transmite AFP.

 

 

PiS, majoritar in cele doua camere si lider in sondajele de opinie, prezinta aceste reforma ca indispensabile pentru sistemul de justitie si pentru combaterea coruptiei.

 

 

Dupa ce au atacat justitia constitutionala, conservatorii aflati la putere in Varsovia au lansat o vasta reforma a sistemului juridic, denuntata de opozitie drept o lovitura de stat.

 

 

Alte texte criticate sunt legate de Consiliul national al magistraturii si care prevede ca membrii sai vor fi alesi de Parlament. Un altul modifica regimul tribunalelor de drept comun, ai caror presedinti vor fi numiti de ministrul Justitiei.

 

 

 

Background

 

 

  • Comisia Europeană cere Poloniei suspendarea controversatei reforme a sistemului judiciar

 

 

Comisia Europeana a cerut miercuri guvernului polonez sa suspende noile reforme controversate ale sistemului judiciar, care prezinta riscuri clare pentru independenta justitiei din aceasta tara. Așa-zisele reforme conțin măsuri prin care Justiția este trecută sub control politic total.

 

 

 Executivul european a cerut miercuri "autoritatilor poloneze sa suspende noile legi si sa reia dialogul" cu Bruxellesul pentru a raspunde in fata "gravelor ingrijorari" legate de respectarea statului de drept, arata Comisia, intr-un comunicat, transmite AFP preluat de Hotnews.ro

 

 

"Suntem acum foarte aproape de declansarea articolului 7 din Tratatul UE", sinonim cu posibile sanctiuni precum suspendarea dreptului de vot al Poloniei in cadrul Uniunii, a avertizat vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans.

 

 

Frans Timmermans a citat mai multe texte contestate, printre care un proiect de lege, in curs de adoptare, care acorda ministerului Justitiei o influenta sporita asupra Curtii Supreme.

 

 

 

Procedura prevazuta la articolul 7 nu a mai fost niciodata folosita pana acum

 

 

Adeseori descris drept "arma atomica" in panoplia masurilor de care dispune UE impotriva unui stat membru,  articolul 7 are nevoie insa de unanimitatea celorlalte state membre pentru a se ajunge la suspendarea dreptului de vot. Iar Ungaria, aliat al Varsoviei, a avertizat deja ca se va opune.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22