Pe aceeași temă
Kim a declarat că poligonul subteran de testare a armelor nucleare din nordul țării și-a terminat misiunea și va fi dezafectat, se arată într-o declarație transmisă de Agenția Centrală de Presă a Coreei de Nord KCNA, fără a furniza mai multe elemente.
"Declar solemn că am obținut credibilitatea forței înarmării noastre nucleare", a declarat vineri Kim Jong Un la o reuniune a partidului. "Decizia noastră de a suspenda testele nucleare este unul din pașii importanți pe care îi face omenirea pe calea dezarmării nucleare, iar republica noastră se va alătura eforturilor globale de a suspenda complet testele nucleare".
Comentariile liderului nord-coreean vin înainte de întâlnirea de săptămâna viitoare cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, iar în mai sau iunie a posibilului summit cu președintele SUA Donald Trump. În timp ce Kim a reiterat faptul că regimul său a acumulat forță suficientă de descurajare nucleară, anunțarea planului de dezafectare a poligonului nclear subteraan sugerează că încearcă să reducă în continuare tensiunile înaintea acestor întâlniri.
Președintele SUA, Donald Tump, a salutat decizia Coreii de Nord de a suspenda testele nucleare și cu rachete, anunță Bloomberg.
"Coreea de Nord a fost de acord să suspende toate testele nucleare și să închidă un poligon important de testare. Acestea sunt niște vești foarte bune pentru Coreea de Nord, dar și pentru lume - un mare proges! Aștept cu nerăbdare Summitul nostru", a scris președintele american pe Twitter.
Cele două Corei au pus la punct și au testat vineri o linie telefonică directă pentru cei doi lideri, iar prima convorbire între Moon și Kim este așteptată să aibă loc undeva înainte de întâlnirea din 27 aprilie.
Coreea de Nord a încetat deja eefctiv testele în ultimele cinci luni, după ce a lansat o rachetă pe 29 noiembrie, considerată capabilă să ajungă în orice oraș din SUA. După această lansare, care a determinat impunerea celor mai restrictive sancțiuni din partea Națiunilor Unite, regimul care de ani de zile încearcă să devină o putere nucleară a declarat programul de înarmare ca fiind „complet”.
Kim a spus de mult că vrea ca țara sa să fie recunoscută ca o putere nucleară, dar națiunile, inclusiv Coreea de Sud și SUA, vor să meargă dincolo de înghețarea testelor, până la renunțarea totală la arsenalul de arme de distrugere în masă. Orice progres pe acest front este probabil să fie lent și dificil, iar eforturile anterioare care l-au vizat pe tatăl lui Kim au fost sortite eșecului.
La o întâlnire cu directori din mass-media de joi, care a prefațat întâlnirea pe care o va avea cu Kim Jong Un, liderul sud-coreean a avertizat că punerea în aplicare a oricărei înțelegeri cu Coreea de Nord o să fie provocare, chiar dacă este optimist în ceea ce privește obținerea unui acord "de principiu".
"Realist vorbind, noi intrăm doar inițiem un dialog", a spus Moon. "E prea devreme să fii încrezător în succesul discuției."
Cu toate acestea, regimul a resimțit presiunea economică a sancțiunilor, adoptate inclusiv de către vecinul și aliatul ei, China, iar Trump a avertizat frecvent despre represalii militare dacă Kim ar fi amenințat S.U.A. cu armele sale.
Kim, la întâlnirea de vineri, a vorbit despre necesitatea de a canaliza toată energia și resursele în construirea economiei, conform agenției KCNA.
Liderul nord-coreean a pus un accent mai mare pe dezvoltarea economică, alături de obiectivele sale nucleare de când a preluat puterea în 2011, o schimbare care ar putea face ca orice ofertă de asistență financiară din partea SUA și aliaților săi să fie mai atrăgătoare în negocieri. În 2013, Kim și-a declarat pentru prima dată țelul de a "impulsiona" simultan dezvoltarea economică și forța nucleară.
"Aceasta este o inițiativă foarte serioasă, se potrivește perfect cu politica nord-coreeană și ceea ce au spus de ceva timp", a spus Joel Wit, un cercetător la Institutul SUA-Coreea de la Școala de Studii Internaționale Internaționale Johns Hopkins care a fost implicat în discuțiile din Coreea de Nord din 1993 până în 1995, referindu-se la declarația lui Kim. "Ei au decis că acesta este momentul pentru a schimba vitezele și a se concentra asupra dezvoltării economiei lor, fără îndoială".
"Nu știu exact cum vor merge", a spus el. "Dar ei nu vor renunța la armele lor nucleare fără măsuri reciproce din partea S.U.A. și aliații lor. Dar acesta este un alt semn că intențiile sunt serioase. "