Cotele lui Juncker, criticate de Iohannis: Sunt contabile si birocratice

Tudor Despina | 10.09.2015

Contabiliceste si birocratic, asa sustine presedintele Iohannis ca a calculat Comisia Europeana cotele de refugiati ce ar urma sa revina fiecarei tari. Seful statului a reafirmat ca Romania nu este de acord cu cotele obligatorii anuntate miercuri de seful Executivului comunitar.

Pe aceeași temă

 

Ieri, Jean-Claude Juncker a iesi cu discurul anual privind Starea Uniunii. In plenul Parlamentului European, seful Comisiei Europene a prezentat si cifrele de imigranti ce ar urma sa fie repartizati tarilor comunitare. Romania ar urma, potrivit Burxellesului, sa primeasca 4.646 de migranti. Acestia, alaturi de propunerea anterioara (1.705), ar duce efortul tarii noastre la 6.351 de refugiati.

Decizia CE nemultumeste Bucurestiul. De la Palatul Cotroceni, presedintele Iohannis a respins, joi, din nou cotele obligatorii.

 

"Nu consider ca este o solutie si oportun sa vorbim de cote obligatorii calculate intr-un mod foarte birocratic, contabiliceste, fara a consulta statele membre", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, citat de HotNews.
 

Romania va respinge propunerea in Consiliul JAI
 

Seful statului l-a mandatat pe ministrul de Interne Gabriel Oprea, in contextul crizei refugiatilor, sa respinga propunerea CE in Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI).

 

"Am avut o discutie cu dl Oprea in aceasta dimineata si mandatul ministrului de Interne la Conferinta JAI e sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii", a punctat Iohannis.

 

Criticile Palatului Cotroceni la adresa Comisiei Europene au continuat: “aici nu vorbim de cifre, e vorba de oameni si nu de piese care trebuie numarate”.

 

Cifra inaintata ieri de Juncker contrazice pozitia exprimata oficial de presedintele si premierul Romaniei. Atat Iohannis, cat si Ponta, au punctat ca efortul Bucurestiului nu poate depasi 1.785 de migranti.
 

Juncker: Ducem lipsa de unitate si de Europa
 

Jean-Claude Juncker deplange starea Uniunii Europene. Proiectul european duce lipsa de uniune si de Europa, iar acest lucru trebuie schimbat, a spus seful Comisiei Europene, miercuri, in discursul anual privind “Starea Uniunii” prezentat in plenul Parlamentului European.

 

''Nu suntem într-o situație bună. Există o lipsă de Europa în UE și este o lipsă de uniune în Uniunea Europeană. Asta trebuie să se schimbe'', a spus Juncker în fața eurodeputaților reuniti la Strasbourg.
 

In ce priveste criza refugiatilor, Juncker a punctat ca “europenii trebuie sa-si reaminteasca faptul ca Europa este un continent unde fiecare, intr-un fel, a fost un refugiat”, transmite Reuters, citata de Agerpres.


Aici, Juncker a facut referire la valurile de imigranti irlandezi, scotiei si polonezi care au ajuns in Statele Unite ale Americii.


''Noi, europenii, trebuie să știm și să nu uităm niciodată de ce dreptul la azil este unul dintre drepturile fundamentale, cele mai importante. Nu trebuie să uităm acest lucru. Este adevărat că Europa nu poate adăposti toată suferința lumii, dar trebuie să punem această problemă în perspectivă'', si-a continuat seful CE argumentarea.


Cat timp in Siria va fi razboi, a intarit Juncker, criza refugiatilor nu se va sfarsi: “Luptam contra Statului Islamic – atunci de ce sa nu fim gata sa-i acceptam pe cei care fug de Statul Islamic”, a aratat Jean-Claude Juncker.
 

Euroscepticii sparg unitatea in Parlamentul European
 

Cu excepția euroscepticilor, marile grupuri politice din Parlamentul European sustin planul de urgență prezentat miercuri de președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, de repartizare a refugiaților prin cote obligatorii între statele UE.

 

Liderul Popularilor europeni, Manfred Weber, a declarat că împărtășește deplin opiniile exprimate de șeful executivului comunitar cu privire la urgența generată de criza refugiaților.

 

'În Europa suntem mândri că am inventat drepturile omului. Pentru toți cetățenii, indiferent de religia lor', a spus liderul popularilor europeni, făcând astfel aluzie la cei care au afirmat că preferă să găzduiască mai degrabă refugiați creștini, nu musulmani, cum este cazul guvernului slovac.

 

'Nu Bruxelles-ul ori Strasbourg-ul provoacă eșecuri, ci egoismele naționale', a mai adăugat Manfred Weber. El a admis că 'două treimi' dintre imigranții veniți în Europa nu îndeplinesc condițiile pentru a fi considerați refugiați, ei fiind de fapt imigranți economici care ar trebui opriți la granița UE ori expulzați în țările lor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22