Cristian Diaconescu, despre resetarea cu Rusia propusa de Juncker: Faceti-o fara noi!

Tudor Despina | 13.10.2015

Semnalele Bruxellesului de reconfigurare a relatiei cu Federatia Rusa continua sa fie criticate de la Bucuresti. Dupa Traian Basescu, si Cristian Diaconescu a reactionat.

Pe aceeași temă

 

Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Diaconescu critica recentele declaratii ale oficialului european cu privire la relatiile UE cu Rusia.

 

Controversa lui Juncker cu rusii

 

Juncker a declarat in cadrul unei vizite la Passau, in sudul Germaniei, ca e necesar ca Uniunea Europeana sa-si restabileasca “relatiile practice” cu Rusia si sa nu lase Statele Unite sa “dicteze” in aceasta politica.

 

Seful CE critica o declarative prin care presedintele american Obama se referee la Rusia ca la o “putere regionala”, potrivit BBC News.

 

Rusia trebuie tratata decent”, a spus Juncker. “Trebuie sa facem eforturi catre o relatie practica cu Rusia. Nu e placut dar asta e situatia, nu putem continua asa la nesfarsit”, a continuat seful Executivului comunitar, cu trimitere la degradarea relatiilor UE-Rusia dupa criza din Ucraina. 

 

O Europa ezitanta, haotica si fara solutii

 

Afirmatiile lui Juncker au atras critici dure din partea fostului presedinte roman Traian Basescu, el avertizand ca “aceasta abordare a dus la cel de-al Doilea Razboi Mondial, prin cedari succesive”.

 

Iar acum si fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu critica afirmatiile sefului Comisiei Europene.

 

Nu stiu, domnule presedinte, daca, in afara prietenului dvs. de o viata, domnul Jean Asselborn, ministrul de Externe al Luxembourg-ului si evident a doamnei Merkel, ati mai consultat pe cineva atunci cand ati facut aceasta declaratie.

 

Cand familia noastra europeana considera ca americanii trebuie indepartati, iar rusii adusi mai aproape, cetatenii romani incep sa isi faca rezerve de apa si alimente si verifica valabilitatea pasapoartelor, mai ales pentru copii.

 

Asa ne-a invatat pe noi istoria sa luam ipocrizia in serios. O deosebire de perceptie. In Romania nu exista paradisuri fiscale si nici banci in care depunerile uriase sa transforme oligarhii din Est in cetateni occidentali respectabili”, arata Cristian Diaconescu intr-o scrisoare deschisa citata de Ziare.com.

 

Fostul ministru roman de Externe arata ca lansarea unor astfel de declaratii in spatiul public fara consultarea tututor statelor, mai ales a celor din Estul Europei, nu este un lucru bun.

 

“In principiu va spun, cu toata prietenia, ca ar fi acceptabila o discutie pe tema resetarii relatiei cu Rusia, daca si numai daca si perceptiile tarii mele ar putea fi calibrate corespunzator”, mai puncteaza Diaconescu.

 

El critica faptul ca UE nu are nicio reactie la multiplele amenintari pe care Bucurestiul le primeste de la Moscova pe tema scutului anti-racheta: Aici este linia rosie pentru Romania, Polonia si statele baltice, iar orice fel de in dauna SUA si in favoarea Rusiei este exclusa”.

 

Diaconescu mai aduce in discutie si pozitia fragmentata la nivelul comunitatii europene in ce priveste sanctiunile economice la adresa Moscovei, in conditiile in care exista un lobby al unor state europene pentru ridicarea acestora.

 

In ianuarie 2016, se rediscuta regimul de sanctiuni si sperati la un front comun european impotriva insistentelor SUA vizand prelungirea acestor decizii. Nu ar fi mai simplu sa resetati dreptul international in integrum? De exemplu, sa spunem ca reconfigurarea teritoriului unui alt stat in absenta procedurilor constitutionale nationale reprezinta o incalcare grava a normelor care guverneaza relatiile dintre state, cu exceptia derogatorie a Federatiei Ruse”, arata ironic fostul ministru roman de Externe.

 

Din pacate, domnule Junker, Romania a mai trecut, in istoria sa, prin situatii similare cand ni s-au mai "resetat", din afara, relatiile cu URSS. Drept rezultat am pierdut teritorii, precum si dreptul la functionarea democratica pentru zeci de ani. De aceea, suntem mai atenti si mai senzitivi la astfel de idei”, prin urmare daca doriti sa restartati, pur si simplu, faceti-o fara noi!”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22