Pe aceeași temă
Anul acesta în Orientul Mijlociu, Ramadanul este mult mai fierbinte decât se preconizase, dar nu din cauza căldurii: conflictul dintre Hamas și Israel aruncă în aer, la propriu, orice urmă de sărbătoare.
Posibilitatea reluării violențelor dintre Israel și Hamas nu a fost niciodată eliminată de pe harta conflictelor din Orientul Mijlociu, deși, momentan, atenția părea acaparată de „năstrușnica“ inițiativă a liderului mișcării teroriste Statul Islamic de a înființa un Califat.
Suspiciunea cu care Israelul urmărește în permanență orice mișcare a Hamas este de notorietate, la fel și reacțiile rapide pe care Israelul le are împotriva oricăror elemente care îi pun în pericol securitatea. Prezentul conflict dintre Hamas și Israel nu reprezintă decât punctul culminant al degenerării treptate și vizibile a armistițiului încheiat în noiembrie 2012. Încă de la sfârșitul anului trecut, localitățile din sudul Israelului au redevenit, periodic, ținta rachetelor lansate de Hamas, iar eforturile forțelor de apărare israeliene de a elimina orice posibilă sursă – umană sau de altă natură – de inflamare a atmosferei s-au intensificat. La această situație de tensiune crescândă, s-a adăugat și nemulțumirea Israelului față de cooptarea de către Fatah a Hamasului într-un guvern de unitate națională, fapt ce a dus, în aprilie 2014, la blocarea negocierilor de pace cu Ramallah.
În acest context, răpirea și uciderea a trei tineri israelieni în Cisiordania, în iunie, și incendierea unui adolescent palestinian, la 2 iulie, în Ierusalimul de Est, au fost suficiente pentru a rupe armistițiul încheiat în 2012. Acțiunile de căutare ale celor trei adolescenți israelieni s-au soldat cu uciderea a zece palestinieni și arestarea câtorva sute, printre care și o serie de lideri Hamas din Cisiordania. De cealaltă parte, Hamasul – pe care premierul Netanyahu l-a identificat încă din primele zile ca vinovat de răpirea și uciderea celor trei tineri – a declanșat o serie de atacuri cu rachete împotriva Israelului.
După aproximativ două săptămâni în care intensitatea atacurilor de ambele părți a crescut constant, iar în Gaza numărul victimelor a depășit 250 și peste 1.500 de persoane și-au părăsit locuințele, Israelul a demarat, joi, o operațiune terestră împotriva Hamas în Gaza, declanșând a doua etapă a operațiunii Protective Edge. Ofensiva terestră israeliană are un scop precis: anihilarea capacității Hamas de a mai lansa atacuri cu rachetă la nord de Fâșia Gaza și distrugerea rețelei de tuneluri subterane prin care militanții grupării se infiltrează în Israel. În primele 24 de ore de la declanșarea operațiunii, forțele israeliene s-au limitat la incursiuni în enclavă, fără să se îndepărteze mai mult de 3 km de graniță, perimetrul cercetat putând fi extins, conform declarațiilor de vineri ale premierului Netanyahu.
Atac israelian cu rachete în Gaza (18 iulie 2014) |
Actuala criză din Gaza trebuie privită nu doar ca un conflict între Israel și Hamas, ci și în relație cu restul actorilor din regiune care au capacitatea de a influența evoluția conflictului. Dacă în noiembrie 2012 Egiptul a reușit să convingă ambele părți să accepte armistițiul propus – relația apropiată dintre fostul președinte islamist Muhammad Morsi și liderii din Gaza fiind de notorietate –, în 2014, Hamas nu a mai putut fi adus la masa negocierilor. Înlăturarea de la putere a Frăției Musulmane în urmă cu exact un an l-a transformat pe Al-Sisi nu doar în opresorul confreriei, dar și al apropiaților acesteia, noul regim de la Cairo luând măsuri dure împotriva elementelor radicale din Peninsula Sinai, apropiate de Hamas.
Riadul și Kuweitul au anunțat doar contribuții financiare pentru Gaza, fără însă a face public vreun demers menit a soluționa criza actuală. Relațiile tensionate dintre cele două regate, în special Arabia Saudită și Hamas, sunt cunoscute, iar apropierea dintre liderii din Gaza și Doha a fost permanent un motiv de disensiuni între statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului.
În lipsa sprijinului oferit de Cairo, liderii Hamas se îndreaptă spre singurul aliat pe care îl mai au în lumea arabă, Doha. Aflat în vizită oficială la Ankara, emirul Qatarului și premierul turc au anunțat că lucrează la o nouă propunere de armistițiu, o alternativă la cea egipteană. Qatarul poate juca un rol important fiind atât un susținător politic al liderilor Hamas, dar și un finanțator major al enclavei. În octombrie 2012, fostul emir a uimit comunitatea internațională deplasându-se în Gaza, ocazie cu care a anunțat acordarea unui ajutor financiar de 400 de milioane de dolari. Nici relațiile cu cu autoritatile israeliene nu sunt de neglijat, conducerea Qatarului cultivând încă din anii `90 dialogul politic cu liderii israelieni, Israelul deschizând la Doha chiar și un birou economic în 1996 (închis ulterior).
La mai bine de două săptămâni de la intensificarea atacurilor, noul conflict nu surprinde cu nimic, repetându-se scenariile anterioare. Ce ar putea să difere însă este modul în care Hamasul va ieși din această confruntare, existând tot mai multe voci, chiar și în lumea arabă, care nu mai sunt dispuse să tolereze deciziile liderilor din Gaza care au efecte directe asupra fiecărei țări din regiune.
20 iulie 2014