Pe aceeași temă
7 august: Osetia de Sud (republica autoproclamata separatista si nerecunoscuta de comunitatea internationala) anunta ca a fost tinta unor tiruri de arma lansate de pe teritoriul georgian. Mai multe sate osetine si capitala regiunii separatiste, Tinvali, devin tintele armamentului georgian.
8 august: Georgia lanseaza o ofensiva militara împotriva regiunii separatiste Osetia de Sud, dupa ce se inregistrasera mai multe ciocniri intre fortele georgiene si cele separatiste. Premierul georgian, Lado Gurghenidze, anunta ca tara sa va continua operatiunile militare în Osetia de Sud pâna când se va ajunge la o "pace durabila". Aflat la Beijing, premierul rus Vladimir Putin avertizeaza ca actiunile "agresive" ale Georgiei în republica separatista Osetia de Sud vor determina un "raspuns" din partea Rusiei. El precizeaza ca actiunile fortelor georgiene au produs numeroase victime "printre care si militari rusi din trupele de mentinere a pacii". Presedintele parlamentului rus, Boris Grizlov, declara ca Rusia îsi va proteja "compatriotii" din Osetia de Sud: "Rusia nu se va abtine de la o operatiune de amploare si de la masurile necesare pentru protejarea compatriotilor nostri în regiune si garantarea sigurantei granitelor sale sudice, în urma deteriorarii situatiei din Osetia de Sud".
La jumatatea zilei, autoritatile georgiene anunta preluarea controlului asupra orasului Tinvali, capitala Osetiei de Sud. La scurt timp, Ministerul Apararii de la Moscova anunta suplimentarea trupelor sale din regiune.
Intr-un interviu acordat CNN, presedintele georgian Mihail Saakasvili acuza Rusia ca "desfasoara un razboi impotriva noastra pe propriul nostru teritoriu si suntem intr-o situatie de autoaparare impotriva unui vecin mare si puternic". Acesta a comparat actiunile Rusiei cu invadarea Afganistanului de catre trupele sovietice in 1977 si invadarea Cehoslovaciei in 1968 de catre trupele Pactului de la Varsovia. Ministerul georgian de Interne anunta ca fortele ruse, trimise in ajutorul separatistilor, folosesc tancuri si avioane impotriva militarilor georgieni din capitala osetina.
9 august: Presedintele rus, Dmitri Medvedev, declara ca actiunile trupelor ruse din Osetia de Sud reprezinta "o operatiune de pace" menita sa ii protejeze pe civili. Anterior, surse osetine anuntasera ca numarul victimelor a ajuns la 1.400 de persoane ucise in zona capitalei osetine. Medvedev declara ca "fortele noastre de mentinere a pacii si unitatile suplimentare desfasoara în prezent o operatiune pentru a forta partea georgiana sa accepte pacea..."
Ministerul Georgian de Externe anunta ca aviatia rusa a distrus complet portul Poti, de la Marea Neagra, obiectiv-cheie pentru transportul de resurse energetice din Marea Caspica.
Mihail Saakasvili declara ca se afla "într-o stare totala de agresiune militara" si decreteaza Legea martiala. Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, spune ca "ceea ce se intampla in Osetia de Sud nu poate fi numit decat epurare etnica si genocid". Sintagma de genocid este folosita si de premierul rus, Vladimir Putin, pentru a descrie actiunile georgiene din Osetia de Sud.
10 august: Oficiali georgieni anunta retragerea fortelor georgiene din regiunea separatista Osetia de Sud, cu intentia de a inceta orice confruntare militara, si acuza Moscova ca pregateste o noua "agresiune" in zona Abhaziei. Autoritatile din Abhazia, regiune separatista din , decid decretarea "starii de razboi" într-o parte a teritoriului sau, deschizand un al doilea front.
Presedintele Saakasvili cere NATO si ONU sa "opreasca agresiunea rusa". Rusia impune Georgiei blocada maritima pe Marea Neagra, pentru a impiedica trimiterea de arme in zonele de conflict.
11 august: Autoritatile georgiene anunta ca artileria si aviatia rusa au bombardat masiv orasul Gori si sunt indicii ca se pregateste un asalt terestru asupra orasului (inclusiv cu tancuri rusesti). Surse de la Tbilisi anunta ca teritoriul Georgiei este survolat de 50 de avioane rusesti.
Reactii
Statele Unite
Reprezentanti oficiali ai Casei Albe au declarat sâmbata, 9 august, ca atacurile comise de Rusia asupra Georgiei, în afara zonei de conflict din Osetia de Sud, reprezinta o "intensificare periculoasa" a crizei si au cerut Moscovei sa înceteze imediat bombardamentele: "Presedintele Bush considera ca raspunsul Rusiei a fost unul disproportionat. Suntem foarte ingrijorati pentru securitatea populatiei civile, in special cea din interiorul Georgiei. Respectam integritatea teritoriala a Georgiei si ne asteptam ca Rusia sa faca la fel". De asemenea, SUA au cerut "o incetare imediata a focului. Cerem ca ambele parti sa se intoarca la statu-quo-ul de dinainte de 6 august. Cerem de urgenta rusilor sa isi opreasca atacurile... regretam actiunile periculoase si disproportionate intreprinse de fortele ruse si am fi in mod special ingrijorati daca aceste atacuri ar continua acum cand georgienii se retrag. De asemenea, am fi extrem de ingrijorati daca exista o actiune terestra in teritoriul georgian, adica in zone din afara Abhaziei si Osetiei". Pe 11 august vicepresedintele SUA, Dick Cheney, a declarat ca "agresiunea rusa nu trebuie sa ramâna fara raspuns, iar continuarea acesteia va avea consecinte serioase pentru relatiile Rusiei cu Statele Unite, dar si cu comunitatea internationala".
Uniunea Europeana
Sambata, 9 august, Uniunea Europeana a cerut Rusiei, prin vocea presedintiei franceze, sa respecte suveranitatea Georgiei. Franta a anuntat trimiterea în regiune a sefului diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, si a propus un plan în trei puncte: o încetare imediata a ostilitatilor, respectarea deplina a suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei si restabilirea statu-quo-ului.
Intr-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, pe 10 august, Bernard Kouchner a declarat ca "ne confruntam cu o escaladare inacceptabila a violentelor la portile Europei care aminteste ca mult prea multe conflicte recente au devastat continentul nostru, în special Balcanii". Kouchner a mai declarat ca, desi Rusia "trece fara îndoiala printr-o stare de izolare, chiar încercuire, tinând cont de transformarile suferite în mediul sau apropiat", totusi, "acesta nu este un motiv (...) pentru ca Rusia sa nu respecte independenta vecinilor sai".
CSAT s-a reunit sambata, 9 august, in sedinta de urgenta pentru a discuta pozitia oficiala a Romaniei fata de evenimentele din Osetia de Sud. In comunicatul prezidential dat publicitatii se mentioneaza ca "reafirma necesitatea respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei. România face un apel la toate partile, sa dea dovada de responsabilitate si sa înceteze imediat ostilitatile, în vederea crearii de conditii pentru negocieri care sa garanteze pacea si stabilitatea în regiune".
Suedia
Sambata, 9 august, ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, a declarat: "Nu am acceptat interventia militara a Serbiei lui Milosevič in celelalte state ale fostei Iugoslavii sub pretextul protejarii celor care detineau pasapoarte sarbe. Avem motive sa ne amintim in ce mod Hitler a folosit aceasta doctrina in urma cu mai mult de o jumatate de secol pentru a submina si a ataca parti importante ale Europei Centrale".
Declaratia comuna a presedintilor Estoniei, Letoniei, Lituaniei si Poloniei asupra situatiei din (9 august 2008)
Noi, liderii fostelor natiuni captive din Estul Europei, actuale state membre ale UE si NATO, suntem extrem de ingrijorati fata de actiunile Federatiei
Date fiind actiunile militare unilaterale ale fortelor militare ale Rusiei, vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispozitie, ca sefi de stat, pentru a ne asigura ca agresiunea impotriva unui mic stat din Europa nu va trece neobservata sau semnalata doar prin declaratii inutile si care pun egalitate intre victime si agresori. In consecinta, intentionam sa cerem guvernelor noastre sa ia urmatoarele pozitii si sa ridice urmatoarele probleme in cadrul UE si al NATO:
- actualele autoritati de la Moscova mai pot fi considerate drept parteneri strategici ai UE?
- familia democratiilor europene mai poate sa continue un dialog cu o
- este inutil sa continuam sa sustinem un program de facilitare a obtinerii vizelor pentru un stat care nu indeplineste nici macar standardele minime europene prevazute... si care abuzeaza de privilegiul acordat de UE prin argumentul ca interventia in Osetia de Sud s-a facut in numele "protejarii drepturilor cetatenilor rusi".
- actiunile Federatiei Ruse in Georgia ar trebui sa influenteze negocierile cu Federatia Rusa, inclusiv negocierile privind un nou Acord de Parteneriat si Cooperare.
Subliniem falimentul evident al asa-numitelor "operatiuni de mentinere a pacii" ale trupelor rusesti in imediata sa vecinatate. Federatia Rusa a depasit "linia rosie" prin mentinerea pacii si a stabilitatii in zone de conflict si prin protejarea cetatenilor rusi in afara propriilor granite. UE si NATO trebuie sa preia initiativa si sa se opuna extinderii politicii imperialiste si revizioniste in Estul Europei. Noi trupe de mentinere a pacii trebuie create pe fondul ineficientei actualului format. Regretam faptul ca neacordarea MAP-ului (Membership Action Plan) pentru Georgia a fost interpretata ca o unda verde pentru declansarea agresiunii in regiune. Credem ca UE si NATO, ca organizatii cheie pentru stabilitatea si securitatea europeana si transatlantica, ar trebui sa joace un rol cheie in securizarea libertatii, securitatii si prosperitatii, nu doar pentru statele din UE, ci si pentru statele din zona europeana de vecinatate.
Capacitatea de a solutiona conflictele din imediata lor vecinatate a devenit un test crucial pentru credibilitatea UE si a NATO. Numai astfel se poate demonstra statelor membre NATO si UE, tarilor aspirante si partenerilor democratici ca merita sa fii/devii membru sau partener al acestor organizatii.
Declaratia este deschisa si adeziunii altor sefi de state democratice.
Presedintele Republicii
Presedintele Republicii Letonia, Valdis Zatlers
Presedintele Republicii Lituania, Valdas Adamkus
Presedintele Republicii Polonia,