Pe aceeași temă
Politica portilor deschise fata de refugiati si convingerea ca Germania poate face fata cu fluxul de 1,1 milioane de migranti (numai in 2015) ii aduc prejudicii liderului de la Berlin. Iar scandalul privind atacurile asupra femeilor in Koln, in preajma Anului Nou, nu fac decat sa ii scada Angelei Merkel creditul politic.
Potrivit unui sondaj publicat miercuri si citat de Reuters, sprijinul pentru Cancelar este in scadere, in conditiile in care au aparut discutii chiar in coalitia de guvernare. In randurile publicului german este sesizat un scepticism in crestere fata de politica fata de migrant. Totusi, Merkel continua sa fie mai populara decat principalul ei rival, social-democratul Sigmar Gabriel, blocul conservator al Cancelarului beneficiind de un avans in sondaje.
Potrivit sondajului, 55% dintre germanii intervievati s-au declarat pentru inchiderea granitelor in vederea blocarii fluxului de migranti. Recent, Merkel a primit critici chiar din interiorul partidului sau.
Politica asupra migratiei, la limita
Patruzeci de deputati din partidul conservator CDU i-au transmis cancelarului german Angela Merkel o scrisoare in care ii cer sa renunte la politica de deschidere fata de migranti, deoarece Germania si-ar fi atins deja limitele primind un milion de migranti in 2015.
"In lumina evolutiilor din aceste ultime luni, nu mai e vorba de o mare provocare, suntem la capatul limitelor pentru tara noastra. De aceea consideram ca este urgent sa se revina asupra actualei politici de imigratie",scriu deputatii intr-o scrisoare facuta publica de AFP.
Scrisoarea constituie o premiera, fiind pentru prima oara cand atat de multi membri ai partidului Angelei Merkel semneaza un document prin care se opun politicii acesteia in privinta migrantilor. "Nu dorim sa divizam grupul parlamentar CDU, nu facem decat sa cerem inceputul aplicarii legii. Ma astept la un raspuns la inceputul saptamanii viitoare", a declarat unul dintre initiatorii scrisorii, Christian von Stetten.
Austriecii suspenda Schengen
Austria a decis suspendarea acordului Schengen, astfel încât toate persoanele care vor să intre în această ţară trebuie să prezinte la graniţă un act de identitate, au anunțat autoritățile.
Cancelarul de la Viena, Werner Faymann, a explicat într-un interviu citat de presa internațională, că dacă Uniunea Europeană nu îşi poate securiza graniţele externe, atunci statele membre trebuie să îşi consolideze singure securitatea la frontiere. Săptămâna trecută, Norvegia, Suedia şi Danemarca au suspendat Schengen şi au reinstituit controalele la graniţe.
Guvernul a decis implementarea unui sistem strict de monitorizare pentru solicitanții de azil, a declarat cancelarul Faymann, urmând ca, exact după modelul german, să fie întărite controalele la frontieră și să se facă repatrierea imigranților neeligibili.
"Oricine ajunge la frontiera noastră va fi supus controlului", a explicat Faymann. Toată lumea va trebui să prezinte o carte de identitate valabilă, iar celor care nu au dreptul la azil sau au fost respinși de Germania nu li se va pemrite intrarea în Austria. În consecință, acordul Schengen privind frontierele deschise este "anulat temporar" în Austria, a declarat cancelarul.