Pe aceeași temă
“Salvarea (spatiului) Schengen e o cursa contra-timp”, spunea joi polonezul Donald Tusk, la capatul unui Summit UE-Africa asupra problemei migratiei masive. El a cerut solutii rapide, dar fara panica.
In sprijinul afirmatiei facute, Tusk a adus mai multe exemple. Decizia Suediei de a reimpune controale la intrarile in tara din statele Uniunii Europene, alaturi de noile masuri luate de Germania si Slovenia la granite, arata ca spatiul comunitar se afla sub o “presiune uriasa”.
Chiar astazi, Germania si Suedia au primit autorizatie oficiala de la Bruxelles in vederea reinstaurarii controlului temporar al propriilor frontiere, in ciuda acordului Schengen de liber tranzit.
Decizia, a spus un oficial comunitar citat de Reuters, vine in incercarea de a controla mai bine fluxul de refugiati care intra constat pe continent. “Cu refugiatii venind in valuri pe teritoriul Uniunii Europene in ceea ce a devenit cea mai grava criza a migratiei de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial incoace, valabilitatea sistemului Schengen e pus sub semnul intrebarii ca niciodata pana acum prin deciziile de reactivare a controalelor la granitele interioare”, scrie sursa citata.
Prin decizia luata, Suedia este cel mai recent exemplu de stat comunitar care a reinstituit controalele la granitele sale. Multa vreme, tara nordica a reprezentat o puternica destinatie pentru cei care fugeau de razboi si persecutie. De cealalata parte, nemtii au reactivat controlul la frontiere in 13 Septembrie si au decis sa extinda masura dupa termenul fixat initiat pentru doua luni de zile.
De la Bruxelles, Comisia Europeana argumenteaza ca “reintroducerea temporara a controlului frontierelor intre statele membre este o masura exceptionala exprimata explicit in Codul Frontierelor Schengen” si poate fi activata in cazul unei “amenintari serioase la politicile publice sau securitatea interna”.
Avertismentul lui Tusk
Provocarile migratiei masive cu care se confrunta continentul european au fost puse pe agenda Summitului de la Valletta, in capitala Maltei, acolo unde liderii comunitari s-au intalnit cu omologii lor africani. In acest context, presedintele Consiliului European si-a exprimat ingrijorarile privitoare la repercusiunile valurilor succesive de refugiati care incearca sa ajunga in Europa.
“Salvarea (spatiului) Schengen e o cursa contra-timp”, a spus fostul premier polonez Donald Tusk cu privire la sistemul frontierelor deschise aflat in vigoare pe continent. El si-a manifestat, de altfel, determinarea sa castige aceasta cursa.
O prima solutie, a argumentat Tusk, citat de Reuters, implica implementarea masurilor agreate dupa discutii tensionate in cadrul Uniunii. In primul rand e vorba despre reimplementarea controlului la granitele exterioare. “Fara control eficient al frontierelor, regulile Schengen nu vor supravietui”. Tusk a tinut sa clarifice cateva chestiuni esentiale in urma Summitului incheiat la Valletta. El a solicitat, de asemenea, liderilor africani sa vina in intampinarea eforturilor depuse europeni.
„Europa isi asuma responsabilitatea – salvarea de vieti, primirea refugiatilor si a celor care necesita protectie internationala – oferind mai multe rute organizate pentru migratia legala si combatand crima organizata”, a mai aratat Tusk. Liderul european le-a cerut partenerilor din Africa sa vina in ajutorul Europei in vederea unei abordari mai eficiente a provocarilor. „Nu avem alta optiune decat sa fim parteneri aici”, a punctat Donald Tusk.
Uniunea pune bani grei la bataie
Liderii Uniunii Europene au cazut de acord pentru formarea unui fond de 1,8 miliarde de euro destinat sprijinirii Africii in combaterea principalelor cauze ale migratiei in masa.
Decizia luata in urma Summitului organizat la Valletta, in capitala Maltei, vine pe fondul apelului facut de Bruxelles pentru o contributie suplimentara din partea statelor comunitare, astfel incat suma sa poata fi dublata, scrie Deutsche Welle.
“Pentru Fondul African si ca raspunsul nostru sa fie credibil, vreau ca mai multe state membre sa contribuie si sa egaleze suma de 1,8 miliarde de euro pe care UE a pus-o la bataie”, a punctat seful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
Garduri austriece
Austria pregateste ridicarea unui gard pe o lungime de 4 kilometri de-a lungul granitei cu Slovenia. Masura Vienei vine in contextul fluxului masiv de migranti care intra pe continent.
Anuntul a fost facut vineri de mai multi oficiali austrieci citati de Reuters. Aceasta e doar cea mai recenta masura luata de o tara europeana in incercarea de a controla intr-un fel fluxul de refugiati ce nu conteneste sa intre in Uniunea Europeana.
Slovenia, spre exemplu, a inceput sa ridice un gard de sarma ghimpata de-a lungul granitei cu Croatia, miercuri, argumentand ca doreste sa controleze mai bine fluxul migratoriu care incearca sa intre pe teritoriul sau dupa ce Ungaria s-a baricadat si ea la granita sudica cu un gard de acest fel.