Criza Ucraina. Rusii NU se retrag din bazele ucrainene ocupate. Parlamentul din Crimeea a votat ALIPIREA la Rusia. Un referendum va fi organizat pe 16 martie

D.g. | 01.03.2014

Pe aceeași temă

UPDATE: Parlamentul din Crimeea a adoptat o motiune ca regiunea sa se uneasca cu Rusia, anunta Ria Novosti. In plus, legislatorii regiunii autonome Crimeea au mai decis, joi, sa mute data referendumului privind statutul regiunii pe 16 martie, desi initial era stabilita pentru 25 mai si apoi 30 martie. si au votat includerea unei intrebari prin care oamenii sa declare daca doresc sa intre in Federatia Rusa.

Parlamentul Crimeii a votat unanim o motiune de alipire la Rusia. "Parlamentul Crimeii a adoptat o motiune ca peninsula Crimeea sa se alature Rusiei. A cerut presedintelui si parlamentului Rusiei sa ia in considerare aceasta cerere", a declarat parlamentarul Grigori Ioffe pentru AFP.

Vicepremierul regiunii autonome Crimeea, Rustam Temirgaliev a anuntat joi ca parlamentarii regionali au schimbat data referendumului pentru 16 martie, un referendum care va contine doua intrebari.

"Prima va fi daca se doreste ca Republica Autonoma Crimeea sa se alature Federatiei Ruse, iar cea de-a doua va fi daca se doreste revenirea la Constitutia Crimeei din 1992", a declarat Temirgaliev.

Potrivit Ria Novosti, Constitutia din 1992 este legea fundamentala a Republice autonome Crimeea, republica parte din Ucraina.

Ideea referendumului a fost inaintata imediat dupa ce autoritatile din Crimeea au fost schimbate ca urmare a tensiunilor din Ucraina, la final de februarie.

Initial, referendumul a fost stabilit pe 25 mai si viza stabilirea statutului regiunii si extinderea competentelor, insa noul premier din Crimeea, Serghei Aksionov, a decis organizarea pe 30 martie a referendumului privind statutul regiunii autonome proruse.

 

UPDATE Liderii UE incep, joi, un summit de urgenta pentru a decide cat de puternic va fi raspunsul pentru ocupatia rusa din Crimeea. Unii membri, in special din Europa de Sud, cer sanctiuni dure, in vreme ce altii, condusi de Germania, insista pe mediere pentru iesirea din criza.
UPDATE Coloana de militari rusi s-a intors la baza ucraineana Perevalnoe, de unde plecase miercuri noaptea, dupa un asediu de aproape o saptamana.

UPDATE Anchete pentru separatism au fost deschise, miercuri, împotriva mai multor responsabili proruşi, între care noul prim-ministru al Crimeii, Serghei Aksionov, preşedintele parlamentului local, Volodymyr Konstantinov, comandantul şef al Marinei militare ucrainene, amiralul Denis Berezovski, care a trecut de partea ruşilor duminică, şi pe Pavel Gubarev, lider al manifestanţilor din Doneţk care au preluat controlul miercuri asupra administraţiei regionale, din care fuseseră alungaţi în cursul zilei.

Anchetele sunt pentru 'crimă împotriva statului, atingând integritatea teritorială', a precizat Parchetul general într-un comunicat.

UPDATE Transnistria trebuie să îşi intensifice controlul asupra spaţiului său aerian în timp ce R.Moldova îşi sporeşte cooperarea cu NATO, a cerut, miercuri, Parlamentul de la Tiraspol într-o solicitare adresată liderului transnistrean Evgheni Şevciuk, a anunţat serviciul de presă al acestuia, conform Mediafax.

"Sporirea cooperării R.Moldova cu organisemele NATO conduce la eroziunea neutralităţii constituţionale a republicii şi pune sub semnul îndoielii securitatea Transnistriei", a precizat Parlamentul, citat de Itar-Tass, în pagina electronică.

UPDATE Secretarul de Stat american John Kerry a declarat miercuri, la Paris, că s-a ajuns la un acord în privinţa continuării "discuţiilor intense" pe tema crizei ucrainene, relatează AFP. "Am început un proces astăzi (miercuri) şi sperăm că acesta va conduce la detensionarea" crizei, a spus Kerry după o întrevedere cu şefii diplomaţiilor Rusiei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Uniunii Europene.

"Eu nu am nici o aşteptare" în privinţa unei întâlniri între ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Andrii Deşciţa, a adăugat el.

UPDATE Autoritatile turcesti ar fi dat acordul ca o nava militara americana sa treaca prin stramtoarea Bosfor in Marea Neagra in urmatoarele doua zile, relateaza presa din Ankara, citand surse oficiale. Pana la acest moment presa nu s-a aflat ce nava este vizata, insa sursele precizeaza ca nu este vorba de portavionul american George H.W. Bush care a ancorat marti in portul Pireu din Grecia si executa exercitii militare in Marea Egee.

UPDATE Statele Unite nu au ajuns la un acord cu Rusia pentru depăşirea crizei din Ucraina, declară un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat, contrazicându-l pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, conform Mediafax.

"Nu s-a ajuns la niciun acord şi nu se va ajunge niciodată fără o implicare directă a Guvernului ucrainean", a afirmat oficialul american.

UPDATE: Statele Unite şi Rusia au convenit să ajute Ucraina să pună în aplicare acordurile semnate la Kiev pe 21 februarie, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea pe care a avut-o cu secretarul de Stat american John Kerry.

"Am convenit că este necesar să îi ajutăm pe ucraineni să pună în aplicare acordurile din 21 februarie", a declarat Lavrov la Paris.

Fosta Administraţie prorusă de la Kiev şi liderii proeuropeni au semnat pe 21 februarie acorduri care îi permiteau preşedintelui Viktor Ianukovici să rămână temporar în funcţie. În cadrul acordurilor, Parlamentul ucrainean a reintrodus Constituţia din 2004, diminuând atribuţiile preşedintelui.

Însă, a doua zi, Ianukovici a fost demis de Parlament, iar acum se află în Rusia. Pe numele lui există un mandat internaţional de arestare emis de noile autorităţi de la Kiev.

UPDATE Robert Serry, emisarul Naţiunilor Unite în regiunea autonomă ucraineană Crimeea, a fost ameninţat de indivizi înarmaţi şi a revenit nevătămat la hotel, anunţă surse citate de AFP, conform Mediafax.

"În faţa sediului Forţelor navale, domnul Serry a fost acostat de indivizi înarmaţi care l-au ameninţat şi i-au cerut să părăsească Crimeea", a declarat Jan Eliasson, adjunctul secretarului general ONU, aflat în vizită la Kiev.

UPDATE: Forţele ruse au preluat controlul parţial asupra a două baze de lansare a rachetelor din Crimeea, a anunţat Kievul. Ucraina a decis să consolideze măsurile de securitate la instalaţiile nucleare, din cauza ameninţări forţelor ruse pe teritoriul ţării, a anunţat ambasadorul ucrainean la Viena într-o scrisoare adresată Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

"Acţiunile ilegale ale forţelor armate ruse pe teritoriul ucrainean (...) reprezintă o gravă ameninţare la adresa securităţii Ucrainei, cu consecinţe potenţiale asupra infrastructurilor nucleare", scrie Igor Prokopciuk într-o scrisoare la care AFP a avut aces.

"În aceste circumstanţe, autorităţile competente ucrainene depun toate eforturile posibile pentru a garanta securitatea fizică" a instalaţiilor nucleare ucrainene, "inclusiv printr-o consolidare a protecţiei fizice a celor 15 unităţi aflate în serviciu în patru instalaţii", se arată în această scrisoare adresată directorului AIEA Yukiya Amano.

Potrivit ambasadorului, "consecinţele unei utilizări a forţei de către Federaţia Rusiei" împotriva fostei republici sovietice "sunt imprevizibile".

"O serie de eforturi ale Guvernului ucrainean în vederea stabilirii de contacte bilaterale cu Guvernul rus nu au fost, până în prezent, luate în considerare", afirmă Prokopciuk .

El i-a cerut lui Yukiya Amano să "ridice de urgenţă problema securităţii nucleare pe lângă autorităţile ruse".

11:04 - Steagul ucrainean flutura din nou deasupra sediului guvernului din orasul Donetk, dupa ce autoritatile au evacuat cladirea ocupata de protestatari pro-rusi, sambata, informeaza Ziare.com.

10:58 - Sergei Aksenov, premierul pro-rus al Crimeii, a anuntat ca Guvernul sau refuza sa negocieze cu autoritatile de la Kiev. "Nu-l consideram legitim, asta e problema", a spus Aksenov, care saptamana trecuta i-a cerut ajutor lui Putin sa "garanteze pacea si calmul" in republica autonoma.

10:43 - Reporterii occidentali din Crimeea transmit ca intrarea in golful Sevastopol este blocata de marina rusa.

10:27 - Liderii UE ar putea impune sanctiuni Rusiei, joi, la o intalnire de urgenta. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a avertizat Rusia cu sanctiuni "daca nu se constata o de-escaladare" pana la intalnirea liderilor UE.

10:10 - Soferii din vestul Ucrainei boicoteaza statiile de alimentare cu carburanti ale companiei rusesti Lukoil.

09:48 - Fostul secretar de Stat american, Hillary Clinton a comparat actiunile lui Putin in Ucraina cu cele ale lui Hitler in anii '30, cu ocazia unui eveniment privat in California, scrie presa locala. "Daca asta suna familiar, e ceea ce a facut Hitler in anii '30. Toti germanii care erau... etnicii germani, germanii ca origine din locuri la Cehoslovacia si Romania si alte locuri, Hitler tot spunea ca nu sunt tratati bine. Trebuie sa intru si sa-mi apar oamenii si asta i-a facut nervosi pe toti", a spus Hillary Clinton.

Clinton a facut referire la faptul ca Vladimir Putin sustine ca Rusia sare in ajutorul cetatenilor rusi din Crimeea, ale caror drepturi sunt incalcate.

09:39 - 5.000 de persoane s-au strans la un miting in Piata Lenin din orasul Petropavlovsk-Kamcehatki, Rusia, pentru a-si arata sprijinul fata de ucraineni.

09:24 - Opinia generala a observatorilor este ca Rusia nu isi va retrage trupele din peninsula Crimeea. In aceste conditii, SUA si UE au optiuni limitate pentru a evita o situatie in care Putin sa procedeze similar si in alte foste teritorii sovietice. Crimeea poate de veni, astfel, un "conflict inghetat", similar cu Transnistria.

09:13 - Andrei Zubov, istoricul moscovit demis dupa ce a comparat ocupatia din Crimeea cu Anschluss-ul Austriei a primit o oferta de slujba la Universitatea din Kiev.

UPDATE Navele marinei militare Ruse au blocat ambele capete ale Stramtorii Kerci, care separa Crimeea de Rusia, transmit vamesii ucraineni, citati de Reuters.

Amintim ca luni, premierul rus Dmitri Medvedev a spus ca ar trebui construit un pod de 4,5 kilometri care sa uneasca cele doua tarmuri ale stramtorii.

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat marţi că în acest moment nu este necesar să fie trimise trupe în Ucraina, dar Rusia îşi rezervă dreptul de a recurge la "toate mijloacele" pentru a-şi proteja cetăţenii din această ţară. Preşedintele rus le-a ordonat trupelor mobilizate săptămâna trecută într-un exerciţiu militar surpriză în vestul şi centrul Rusiei să se întoarcă la unităţile lor, a declarat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, relatează Russia Today, în pagina electronică.

UPDATE Uniunea Europeana ar putea ajuta Ucraina sa-si plateasca datoria de 2 miliarde de dolari pe care o are la compania ruseasca Gazprom, a declarat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.

Decizia ar urma sa fie adoptata miercuri, in cadrul planului de ajutorare implementat de Uniunea Europeana in cazul Ucrainei.

Ajutorul vine pe fondul avertismentelor lansate de reprezentantii companiei Gazprom, care au atras atentia ca nu vor mai furniza gaze la pret redus Ucrainei si ca furnizarea de gaze catre tarile europene ar putea avea de suferit din cauza situatiei tensionate din Ucraina.

UPDATE Militarii ruşi din regiunea transnistreană se află în "alertă de război" din cauza situaţiei din Ucraina, scrie presa de la Tiraspol, care susţine că forţele Rusiei din zonă au primit veste antiglonţ şi muniţie de luptă, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

Potrivit sursei, şi trupele separatiste din Ministerul Apărării, Afacerilor Interne şi Serviciului de Securitate (KGB) de la Tiraspol se află în alertă maximă din cauza situaţiei din Ucraina.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca statele occidentale preocupate de situatia din Ucraina ar trebui sa aiba in vedere si problema Poloniei, care se confrunta cu pretentii teritoriale din partea ultranationalistilor.

Acesta a spus ca ei sunt dirijati de liderii unor grupari extremiste precum ucrainenii de la Sector Dreapta, insa, "din anumite motive", nimeni nu aminteste de solicitarile lor si nici nu ia masuri impotriva lor.

UPDATE Primele focuri de arma in Crimeea: Trupele pro-ruse care controleaza baza aeriana Belbek trag focuri de avertisment, intrucat cei aproximativ 300 de soldati ucraineni isi cer slujbele inapoi. Soldatii rusi avertizeaza ca ii impusca pe ucraineni daca isi continua marsul.

UPDATE Trei regimente ale apararii aeriene ucrainene au trecut de partea autoritatilor locale din Crimeea. Este vorba despre regimentele aeriene 50, 55 si 147, din orasele Evpatoria, Feodosia si Fiolenta, care au peste 700 de soldati si ofiteri.

UPDATE Autoritatile din Crimeea sustin ca reprezentantii oraselor Kerson, Nikolaev si Odesa si-au exprimat dorinta de a se alatura republicii autonome Crimeea.

UPDATE Mitinguri ample sunt programate marti in cinci orase rusesti importante - Volgograd, Voronej, Rostov pe Don, Irkutk si Kostroma. Rusii isi vor exprima sustinerea fata de "fratii" din Ucraina. Mitingurile vor fi organizate sub sloganurile "Suntem pentru pace in tara infratita" si "Noi nu abandonam pe ai nostri".

UPDATE  Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, se intalneste marti cu ministrul rus de Externe, Serghei lavrov, la Madrid, pentru a discuta criza din Ucraina.

UPDATE Activistii pro-rusi formeaza un lant uman la intrarea in sediul Statului Major al Marinei ucrainene din Sevastopol. In acelasi timp, langa ei se afla persoane inarmate, in uniforme fara insemne, anunta BBC.

UPDATE Asa-zisele forte de auto-aparare ale republicii autonome Crimeea au impiedicat patrunderea in peninsula a unei mari cantitati de arme de foc si explozibili. "Radicalii de la Kiev" doreau sa aduca aici echivalentul a 400 de kilograme de TNT si grenade, pusti si pistoale, cu ajutorul unui camion.

UPDATE Putin a ordonat intoarcerea navelor militare ruse si a echipajelor Pazei de coasta care au efectuat exercitii cu munitie reala in Marea Baltica, in largul coastelor enclavei Kaliningrad, in apropiere de Polonia, de tarile baltice, de Germania si Suedia. Un raport al Ministerului Apararii afirma ca exercitiile s-au desfasurat cu succes.

Exercitiile militare surpriza din centrul si vestul Rusiei au fost lansate miercuri. Acestea au implicat 150.000 de millitari, 90 de avioane, 880 de blindate, 80 de nave de razboi si alte echipamente grele.

UPDATE Ultimatumul dat de trupele ruse armatei ucrainene din Crimeea pentru a se preda a expirat la ora 5 dimineata. Până acum nu s-au înregistrat incidente.

Rusia a dezminţit existenţa acestui ultimatum şi a sugerat că sunt intoxicări ale presei ucrainene. Dezminţirea a fost făcută de la cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră, relatează RBC-Ucraina.

Pe de altă parte, preşedintele Dumei de Stat a declarat luni că folosirea forţei de către Rusia în Ucraina nu este necesară, într-un efort aparent de a tempera temerile unui atac, în condiţiile în care există o desfăşurare substanţială de trupe ruse în Crimeea, scrie RIA-Novosti.

UPDATE: Consiliul de Securitate al ONU a început, luni seara, o nouă reuniune, a treia în patru zile consacrată crizei din Ucraina, relatează AFP.

Această reuniune a fost convocată la cererea Rusiei, au anunţat diplomaţi. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat în momentul intrării la reuniune că "va explica în detaliu poziţia Federaţiei Ruse" în această criză. Omologul său francez, Gérard Araud, şi-a exprimat speranţa că Ciurkin "va aduce veşti bune, adică retragerea forţelor armate ruse la bazele lor" din Crimeea.

UPDATE Comandamentul Flotei ruse neagă informaţiile privind ultimatumul emis în Crimeea, conform Mediafax.

Flota rusă de la Marea Neagră, staţionată în Crimeea, nu a emis niciun ultimatum militarilor ucraineni, afirmă un purtător de cuvânt al instituţiei, negând informaţiile în acest sens apărute în presă, relatează CNN.

"Informaţiile despre presupusul ultimatum sunt o mizerie", a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului Flotei ruse din Sevastopol.

UPDATE 24:00 Ianukovici a solicitat ajutor militar din partea Rusiei

Preşedintele ucrainean înlăturat de la putere, Viktor Ianukovici, s-a adresat preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu scopul de a obţine ajutor militar "pentru apărarea populaţiei ucrainene", a afirmat luni ambasadorul rus la ONU, citat de AFP.

Exprimându-se în faţa Consiliului de Securitate, Vitali Ciurkin a citit "un mesaj" adresat de Ianukovici lui Putin în care fostul preşedinte ucrainean afirmă că "Ucraina este pe marginea războiului civil în urma evenimentelor de la Kiev"."Vieţile sunt ameninţate (...), oamenii sunt persecutaţi", adaugă mesajul citat de ambasador. Fostul preşedinte ucrainean "a cerut utilizarea forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru a proteja populaţia Ucrainei", a subliniat ambasadorul rus la ONU.

UPDATE. Barack Obama: Rusia a încălcat dreptul internaţional

Rusia a încălcat dreptul internaţional prin operaţiunile din Crimeea, afirmă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, apreciind că Moscova este "de partea rea a istoriei" în criza din Ucraina, relatează AFP, conform Mediafax.

"Există un consens la nivel internaţional asupra faptului că Rusia a încălcat reglementările internaţionale", a declarat Obama. "Rusia este de partea rea a istoriei în criza din Ucraina", a subliniat liderul de la Casa Albă.

"Măsurile luate de Rusia reprezintă încălcări ale suveranităţii ucrainene şi ale dreptului internaţional. Dacă Moscova continuă pe traiectoria actuală, examinăm măsuri economice şi diplomatice care ar izola Rusia", a aavertizat Obama.

UPDATE Miniştrii de Externe din statele membre ale Uniunii Europene avertizează Rusia cu revizuirea relaţiilor bilaterale, dacă Moscova nu va lua măsuri pentru detensionarea crizei din Ucraina, transmite Mediafax.

"Dacă Rusia nu va lua măsuri pentru detensionarea situaţiei, UE va trebui să decidă care sunt consecinţele asupra relaţiilor bilaterale", au stabilit miniştrii de Externe ai statelor europene în cursul reuniunii de la Bruxelles.

UPDATE Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a îndemnat luni Moscova să-şi retragă forţele din Ucraina, într-o conversaţie la telefon cu premierul rus Dmitri Medvedev, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.

Update 17. 30 : Flota rusă la Marea Neagră a dat ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi la ora locală 5.00 (şi ora României), altfel vor fi luate cu asalt, potrivit unor surse de la Ministerul ucrainean al Apărării citate de către agenţia Interfax-Ukraine, relatează BBC News online.

"Dacă până mâine (marţi) dimineaţa la ora (locală) 5.00 nu se predau, un asalt va fi lansat asupra unităţilor şi secţiunilor forţelor armate ucrainene din Crimeea", sunt citaţi afirmând oficiali de la minister.

Până în acest moment nu există alte confirmări din alte surse ale acestui ultimatum, precizează BBC.

Nave militare ruse şi echipaje ale Pazei de coastă au efectuat, luni, exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere de Polonia, de ţările baltice, de Germania şi Suedia, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti.

Manevrele navele intervin în contextul în care armata rusă a declanşat o intervenţie în Peninsula Crimeea, în sudul Ucrainei.

La exerciţiile din Marea Baltică participă militari, tancuri, nave militare, inclusiv submarine, şi sisteme de artilerie.

Enclava rusă Kaliningrad este situată pe litoralul Mării Baltice, la frontiera cu Polonia şi Lituania, în apropiere de Germania, Suedia şi celelalte două ţări baltice.

Rusia nu vrea război cu Ucraina şi aprobarea de către Parlamentul rus a unei intervenţii militare în Ucraina are ca scop, înainte de toate, să demonstreze intenţiile serioase ale Kremlinului, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe. Militari ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea, încălcând acorduri internaţionale, au anunţat luni grăniceri ucraineni. Nave militare ruse şi echipaje ale Pazei de coastă au efectuat exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere de Polonia, de ţările baltice, de Germania şi Suedia, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti, informeaza Mediafax.

Nave militare ruse şi echipaje ale Pazei de coastă au efectuat, luni, exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere de Polonia, de ţările baltice, de Germania şi Suedia, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti.

Manevrele navele intervin în contextul în care armata rusă a declanşat o intervenţie în Peninsula Crimeea, în sudul Ucrainei.

La exerciţiile din Marea Baltică participă militari, tancuri, nave militare, inclusiv submarine, şi sisteme de artilerie.

Enclava rusă Kaliningrad este situată pe litoralul Mării Baltice, la frontiera cu Polonia şi Lituania, în apropiere de Germania, Suedia şi celelalte două ţări baltice.

UPDATE 13:35 - Militari ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea

Militari ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea, încălcând acorduri internaţionale, au anunţat luni grăniceri ucraineni, relatează AFP.

În ultimele 24 de ore, zece elicoptere de luptă şi opt avioane de transport ruseşti au aterizat în Crimeea, fără ca Ucraina să fie informată, contrar acordurilor între cele două ţări cu privire la statutul Flotei ruse la Marea Neagră, staţionate în Crimeea, care prevăd ca Kievul să fie informat cu 72 de ore înaintea unor asemenea mişcări de trupe.

De la 1 martie, patru nave de război ruse din cadrul Flotei la Marea Baltică au pătruns în portul Sevastopol, potrivit aceleiaşi surse.

Militari neidentificaţi acţionează în contul autorităţilor locale proruse şi au preluat controlul asupa unei părţi a Crimeei, asediind militari ucraineni în cazărmi.

UPDATE 10:05 - Rusia nu vrea război cu Ucraina, susţine un oficial rus

Rusia nu vrea război cu Ucraina şi aprobarea de către Parlamentul rus a unei intervenţii militare în Ucraina are ca scop, înainte de toate, să demonstreze intenţiile serioase ale Kremlinului, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe.

"Rusia nu vrea război cu Ucraina", a declarat duminică seara Grigori Karasin în cadrul unei emisiuni difuzate de postul public de televiziune Rossia 1.

"Sunt convins că nimeni din Rusia nu vrea război", a adăugat el. 

"Suntem împotriva folosirii unei astfel de terminologii pentru a discuta despre relaţiile cu Ucraine care ne este aproape", a insistat el. 

El a criticat statele occidentale care au ameninţat cu excluderea Rusiei din G8.

"Vom susţine toate forţele favorabile consolidării relaţiilor noastre bilaterale, cu atât mai mult cu cât de aceste relaţii depinde stabilitatea în Europa. Oamenii politici occidentali (...) trebuie să înţeleagă acest lucru", a declarat Karasin.

În ceea ce priveşte decizia Consiliului Federaţiei (Senatul) de a autoriza forţele ruse să intervină în Ucraina, "noi credem că această decizie (...) va demonstra intenţiile serioase ale Federaţiei Ruse", a subliniat el.

Valentina Matvienko, preşedintele Senatului rus, care a aprobat sâmbătă recursul la forţele armate ruse în Ucraina, a respins, de asemenea, ideea unui război.

"Nu va avea loc niciodată un război între noi. Suntem popoare înfrăţite", a declarat ea în aceeaşi emisiune.

UPDATE 09:10 - Dmitri Medvedev: Viktor Ianukovici este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei

Preşedintele ucrainean demis, Viktor Ianukovici, este în continuare preşedintele legitim al acestei foste republici sovietice, chiar dacă autoritatea sa este "nesemnificativă", a apreciat luni premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP.

UPDATE 00:45 John Kerry va reafirma la Kiev sprijinul SUA pentru integritatea teritorială a Ucrainei

Secretarul de Stat american, John Kerry, se va deplasa marţi la Kiev, cu scopul de a-şi arăta sprijinul pentru autorităţile interimare ucrainene, în contextul în care trupele ruse deţin controlul total asupra Crimeei, au anunţat duminică oficiali americani, relatează AFP.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a anunţat că John Kerry se va deplasa marţi în capitala Ucrainei.

"Pe 4 martie, la Kiev, secretarul de Stat Kerry se va întâlni cu reprezentanţii noului Guvern ucrainean, liderii (Parlamentului) şi membri ai societăţii civile", a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

În Ucraina, şeful diplomaţiei americane "va reafirma sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei", potrivit comunicatului.

Pe de altă parte, oficiali ai administraţiei preşedintelui Barack Obama au afirmat, în cursul unei conversaţii telefonice, că Moscova a încheiat operaţiunile de preluare a controlului asupra Crimeei, o peninsulă din sudul Ucrainei unde staţionează flota rusă la Marea Neagră.

"Nu există nicio îndoială asupra faptului că ei ocupă Crimeea. Ei îşi sporesc prezenţa militară şi se stabilesc" pe peninsula ucraineană, a spus un diplomat american.

Pe teren, mai multe obiective strategice din Crimeea, între care baze militare, aeroporturi sau clădiri oficiale, au fost blocate de către persoane înarmate, pe care observatorii le asimilează militarilor ruşi.

Duminică dimineaţă, Kerry a denunţat "agresiunea" şi "invazia" rusă în Ucraina.

De asemenea, Kerry a ameninţat Rusia că ar putea să-şi piardă locul în cadrul G8.

În acest context, Washingtonul a luat măsuri de retorsiune.

Reuniuni cu caracter economic şi o vizită a unei delegaţii ruse la Washington au fost deja anulate, a subliniat un oficial de rang înalt american.

Rusia urmează să organizeze în iunie, în staţiunea Soci, un summit al G8. Ca măsuri de retorsiune faţă de operaţiunile ruse în Ucraina, Franţa şi Marea Britanie au anunţat la rândul lor că nu mai participă la reuniunile pregătitoare organizate în perspectiva summitului de pe litoralul Mării Negre.

Duminică, Kievul a declarat că se află "pe marginea dezastrului" în urma "declaraţiei de război" a Rusiei şi că pierde rapid controlul asupra Crimeei, în timp ce Occidentul caută o soluţionare paşnică la criza ucraineană.

NATO a solicitat trimiterea unor observatori internaţionali în Ucraina şi a îndemnat Rusia să îşi retragă trupele. În opinia secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, "ceea ce face Rusia în Ucraina (...) ameninţă pacea şi securitatea în Europa".

Kerry a admis că Rusia comite o "eroare enormă", însă a dat asigurări că "opţiunea militară este ultimul lucru care se vrea într-o situaţie de acest gen".

Duminică, preşedintele Obama a purtat conversaţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, cu premierul britanic David Cameron şi cu preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, potrivit unor oficiali ai administraţiei americane.

Occidentalii, în frunte cu membrii G7, şi-au multiplicat presiunile asupra Rusiei, acuzată de Ucraina că a ales războiul, pentru a încerca să găsească o ieşire dintr-unul dintre cele ai grave conflicte avute cu Moscova de la căderea Zidului Berlinului.

Miniştrii europeni de Externe se întâlnesc, luni, la Bruxelles pentru cea de-a doua reuniune de urgenţă pe tema Ucrainei în zece zile. Dar de la prima, situaţia s-a agravat.

Ucraina s-a declarat, duminică, "în pragul catastrofei", ca urmare a "declaraţiei de război" a Rusiei şi pare să piardă rapid controlul Crimeei, determinând occidentalii din G7 să facă front comun împotriva Moscovei.

Condamnând "încălcarea clară" a suveranităţii Ucrainei de către Moscova, liderii a şapte ţări membre G8 au anunţat duminică suspendarea pregătirilor în vederea summitului grupului ce urma să aibă loc în iunie la Soci, în Rusia.

Măsura va rămâne în vigoare "până ce mediul va redeveni favorabil unor discuţii semnificative la G8", potrivit unui comunicat al "liderilor G7", difuzat de Casa Albă.

G7 reuneşte cele şapte cele mai industrializate ţări. La nivel de şefi şi de guvern, el a devenit G8 începând din 1998, odată cu participarea Rusiei la aceste summituri.

Anterior duminică, secretarul de Stat american John Kerry a avertizat că Rusia ar putea să-şi piardă locul la G8, în faţa deteriorării situaţiei pe teren.

"Dacă preşedintele (rus Vladimir) Putin vrea să fie preşedintele care a început un război între două ţări vecine şi prietene, el este foarte aproape de a-şi atinge acest obiectiv. Suntem în pragul catastrofei", a declarat duminică premierul Arseni Iaţeniuk.

 Camera superioara a parlamentului rus a aprobat sambata propunerea presedintelui Vladimir Putin de a trimite trupe in Crimeea.
Consiliul Federatiei a votat cu larga majoritate sa aprobe propunerea de "folosi forte armate ale Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, pana la normalizarea situatiei socio-politice in tara". Decizia va intra in vigoare imediat, noteaza Reuters.

UPDATE Ucraina si-a retras navele pazei de coasta din doua porturi din Crimeea - Kerci si Sevastopol - si le-a mutat in alte baze de la Marea Neagra - Odessa si Mariupol, un semn care arata ca fortele ruse preiau complet controlul in peninsula.

UPDATE: Secretarul de stat american, John Kerry: Rusia se comporta ca in secolul 19, invadand o alta tara pe un pretext inventat. Rusia isi risca locul in G8

UPDATE Franta si Marea Britanie au anuntat ca isi suspenda participarea la intalnirile pregatitoare pentru reuniunea G8 din Soci.

UPDATE  Associated Press: Sute de barbati inarmati neidentificati au inconjurat baza de infanterie a Ucrainei din Privolnoie. Convoiul include cel putin 13 vehicule cu soldati (circa 30 in fiecare), cu mitraliere. Acestea au numere de inmatriculare rusesti si blocheaza soldatii ucrainei, care nu pot nici intra nici iesi.

UPDATE  Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen: “Ceea ce face Rusia acum in Ucraina incalca principiile cartei ONU. Ameninta pacea si securitatea in Europa,".

UPDATE Premierul Iatseniuk: "Suntem foarte aproape de un dezastru". Ucraina acuza Rusia ca i-a "declarat razboi"

"Este alerta rosie. Aceasta nu este o amenintare, este in fapt o declaratie de razboi la adresa tarii mele. Facem apel la presedintele rus Putin sa isi retraga fortele armata" din Ucraina, a declarat duminica Iatseniuk.

UPDATE Presedintele interimar, Oleksandr Turcinov: Spatiul aerian este inchis pentru orice aeronava care nu este civila.

UPDATE : Ministrul ucrainean de interne, Arseni Avakov: Moscova incearca sa le ofere cetatenie rusa si pasapoarte agentilor serviciilor de securitate ucrainene din regiunea autonoma Crimeea.

UPDATE Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internationala, vehicule militare si trupe ruse detin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor institutii, drumuri si aeroporturi din Crimeea, chiar daca semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfasurati pe teren si de pe vehiculele acestora, noteaza Mediafax.

UPDATE Ucraina solicita monitori internationali pentru supraveghere centralelor nucleare.

UPDATE Ucraina a chemat toti rezervistii si trebuie sa se asigure ca fortele armate sunt pregatite de lupta, a declarat secretarul consiliului de securitate din Ucraina, care grupeaza toti sefii de securitate si aparare

 

UPDATE Ucraina a chemat toate fortele militare si trebuie sa se asigure ca fortele armate sunt pregatite de lupta, a declarat secretarul consiliului de securitate din Ucraina, care grupeaza toti sefii de securitate si aparare.

Mai multi militari rusi au luat arme dintr-o baza radar si de la o unitate navala de antrenament din Crimeea si au indemnat personalul sa treaca de partea "liderilor legitimi" ai peninsulei, transmite agentia Interfax, potrivit Reuters.

Interfax citeaza o sursa din ministerul apararii din Ucraina, care relateaza ca militarii au luat pistoale, pusti si cartuse din postul radar aflat langa orasul Sudak si le-au transportat cu o masina.

UPDATE Un oficial ucrainean, reprezentant al misiunii Ucrainei la Natiunile Unite, a anuntat ca in peninsula se afla acum 15.000 de militari rusi.

UPDATE Vicepresedintele Consiliului Federatiei, Iuri Vorobiev, a declarat ca Rusia ar trebui sa-si recheme ambasadorul din SUA, ca urmare a declaratiilor "agresive" ale presedintelui american Barack Obama.

UPDATE  Premierul Canadei, Stephen Harper, a amenintat ca va boicota summitul G8 de la Soci, care va avea loc in iunie in Rusia, si l-a rechemat pe ambasadorul sau de la Moscova.

"Ne alaturam aliatilor nostri si condamnam cu cea mai mare fermitate interventia militara in Ucraina a presedintelui (rus) Vladimir Putin", a anuntat premierul canadian.

Anterior, Casa Alba a anuntat ca SUA vor suspenda participarea la intalnirile de pregatire a summitului G8.

UPDATE  In apropiere de Kiev, trei politisti rutieri au fost impuscati de catre persoane necunoscute. Le-au fost furate armele din dotare.

UPDATE Activistii pro-rusi nu lasa marinarii sa mearga la lucru in portul din Sevastopol, relateaza BBC.

UPDATE Se pare ca navele au intrat in portul din Sevastopol fara acordul serviciului de frontiera al Ucrainei.

UPDATE Doua nave militare ruse dotate cu echipamente antisubmarin sunt stationate in largul Peninsulei Crimeea..

UPDATE Armata ucraineana a refuzat sa se "predea" rusilor, se arata intr-o inregistrare video postata de deschide.md.

UPDATE Consiliul ucrainean pentru Securitatea Nationala a decis plasarea armatei in stare de alerta si mobilizarea trupelor, afirma presedintele institutiei, Andrei Parubi.

 

UPDATE Presedintele american Barack Obama l-a sunat pe Vladimir Putin, pentru a-si exprima ingrijorarea fata de planurile Rusiei de a interveni militar in Ucraina.

Putin i-a raspuns lui Obama ca este ingrijorat la randul sau din cauza actiunilor "provocatoare si criminale" ale extremistilor de dreapta din Ucraina, care se bucura de sprijinul autoritatilor. Presedintele Rusiei a subliniat faptul ca exista amenintari reale la viata si sanatatea cetatenilor rusi si a compatriotilor acestora de pe teritoriul Ucrainei.

Acesta a declarat ca, daca violentele vor continua in regiunile din estul Ucrainei si Crimeea, Rusia isi rezerva dreptul de a-si apara interesele sale si ale vorbitorilor de limba rusa din zona.

In replica, Obama i-a spus lui Putin ca ar trebui sa-si protejeze interesele si cetatenii din Ucraina pe cale pasnica, iar o eventuala interventie armata ii va aduce Rusiei deservicii in plan international.

UPDATE Ucraina a cerut NATO sa-i apere integritatea teritoriala.

"Luati in considerare toate posibilitatile pentru a proteja integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei, poporul ucrainean si centralele nucleare de pe teritoriul tarii", a solicitat ministrul ucrainean de Externe, Sergei Deshchiritsya.

UPDATE  Ucraina a solicitat Statelor Unite si altor state membre ale Consiliului de Securitate al ONU ajutor pentru a-si pastra integritatea teritoriala.

"Nu putem sa oprim extinderea acestui abuz. Acum facem un apel la ceilalti garanti ai suveranitatii Ucrainei - Statele Unite, Marea Britanie, Franta si China, astfel incat sa ni se asigure acest lucru. Daca alti lideri ai lumii vor discuta cu Vladimir Putin, exista posibilitatea sa fie prevenita o deteriorare a situatiei", a declarat Iuri Sergheiev, ambasadorul Ucrainei la ONU

UPDATE  In cadrul Consiliului de Securitatea al ONU ar putea fi demarata o procedura speciala pentru a supune la vot modul in care se va desfasura sedinta. In vreme ce state precum Marea Britanie, Franta, Statele Unite si Ucraina solicita o sedinta deschisa, Rusia doreste ca intrunirea sa fie una cu usile inchise, transmite un corespondent al Reuters.

UPDATE. Armata ucraineană a fost plasată în stare de alertă, a anunţat sâmbătă preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, la scurt timp după votul din parlamentul rus ce autorizează "recurgerea la forţele armate" în Ucraina.

UPDATE Doua nave de razboi sub pavilion rusesc au fost reperate in apropiere de Sevastopol, au declarat pentru Interfax surse militare.

UPDATE Fostul premier Iulia Timosenko, eliberata saptamana trecuta din inchisoare, a facut un apel la calm, indemnand cetatenii sa evite provocarile si sa nu cada in capcana in care a cazul Georgia in 2008. De asemenea, aceasta a spus ca Ucraina trebuie sa se alature ONU si Uniunii Europene.

UPDATE David Cameron, premierul Marii Britanii, avertizeaza ca "nu exista nicio scuza pentru interventia armata in Ucraina. I-am transmis asta presedintelui Vladimir Putin, ieri, cand am vorbit. Trebuie sa ne gandim foarte bine la astfel de actiuni si sa facem tot posibilul sa le temperam, nu sa le escaladam. Ochii lumii sunt atintiti asupra situatiei".
 

UPDATE  Premierul Ucrainei, Arseni Iateniuk, a transmis ca o interventie militara ar duce la razboi si la ruperea oricarei legaturi cu Moscova. Totodata, seful Executivului de la Kiev a spus ca trupele rusesti trebuie sa se intoarca la baza.

UPDATE Presedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a declarat ca Rusia "nu are nicio justificare pentru agresiunile pe care le comite" si a ordonat armatei sa treaca in pozitia de "alerta defensiva".

UPDATE  Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, va avea o discutie pe tema situatiei din Crimeea cu presedintele rus Vladimir Putin, a transmis un purtator de cuvant, potrivit Breakingnews.com.

UPDATE  Comunicat al Administratiei Prezidentiale dupa sedinta de urgenta de sambata seara, la Cotroceni: "Romania nu este afectata direct de situatia din Ucraina si nu exista riscuri imediate la adresa securitatii nationale a tarii. Romania nu a ridicat gradul de alerta al structurilor de securitate nationala", se arata in documentul citat.

Totodata, bilantul intalnirii presedintelui cu structurile de securitate nationala mai arata ca tara noastra va continua sa fie activa in discutiile cu aliatii pe tema Ucrainei si ca Romania isi va prezenta pozitia in dezbaterile structurilor NATO si UE pe aceasta tema.

UPDATE Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, precum si Comisarul European Catherine Ashton au solicitat detensionarea urgenta a situatiei din Crimeea, potrivit unor informari remise agentiei Reuters.

UPDATE Secretarul american de stat pe probleme de Aparare, Chuck Hagel, a purtat o discutie, sambata, cu omologul sau rus Serghei Soigu. Informatia a fost confirmata pentru Reuters de un oficial de american, care a tinut sa precizeze ca Statele Unite merg pe varianta diplomatica a rezolvarii conflictului din Crimeea si nu iau in calcul o interventie a armatei americane in peninsula

 

UPDATE Dmitri Peskov, unul dintre purtatorii de cuvant ai Kremlinului, a declarat ca decizia lui Putin de a folosi sau nu forta in Ucraina depinde de modul in care vor evolua lucrurile in tara vecina.

"Sunt convins ca decizia va fi inteleasa in mod corect in Ucraina, dar nu exclud faptul ca ea va fi distorsionata, la fel ca intotdeauna, de presa occidentala, care nu prea a inteles ceea ce se intampla in Ucraina acum sau in trecut", a spus Peskov, potrivit Vocea Rusiei.
De asemenea, el a subliniat faptul ca presedintele dispune de tot arsenalul si de toate dotarile necesare unei interventii armate in forta in tara vecina.

UPDATE Ambasadorul Rusiei in Marea Britanie a fost chemat la sediul Ministerul britanic de Externe. Totodata, oficialii de la Londra le-au cerut cetatenilor britanici aflati in Crimeea sa paraseasca de urgenta teritoriul.

UPDATE Forţele paramilitare care păzesc clădirea Parlamentului, guvernului şi obiectivelor strategice  de pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea provin din Rusia, a informat ieri corespondentul CNN la faţa locului.

Anterior trupele care au luat cu asalt clădirea Parlamentului din Simferopol, au  fost descrise drept „luptători mascaţi înarmaţi” de agenţiile de ştiri occidentale pentru că acestor „luptători” misterioşi le lipseau orice semne de identificare. Corespondenta CNN a reuşit să abordeze unul dintre aceşti „luptători” care, mai tânăr fiind, a lăsat să-i scape informaţia că aparţinea unui detaşament venit din Rusia.

UPDATE Liderul tatarilor din Crimeea, Refat Cubarov, a facut un apel la populatia apartinand acestei minoritati sa stea acasa si sa nu formeze grupuri de rezistenta. "Literalmente, au mai ramas doar cateva ore pana la catastrofa", a declarat Cubarov, la postul de radio detinut de compania ruseasca Gazprom, Eko Moskvi. AproximatiV 12% din populatia Crimeei este de origine tatara si este impartita in doua tabere: pro si contra Ianukovici.

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a convocat, sâmbătă seara, la ora 19.00, o şedinţă de lucru cu structurile de securitate pentru a discuta situaţia din Crimeea.

UPDATE Reuniune a ministrilor de Externe din tarile Uniunii Europene, luni, pe tema situatiei din Ucraina. (AFP)

UPDATE Kremlinul anunta ca Vladimir Putin nu a luat inca o decizie privind trimiterea de trupe in Crimeea, dupa ce a primit avizul Parlamentului.

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta pentru a discuta situatia din Crimeea (ora 19:00 GMT), la initiativa Marii Britanii, informeaza Reuters, citata de Chicago Tribune.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei, scrie Mediafax.


Fostul campion mondial la box Vitali Klitschko a facut apel sambata la parlamentul ucrainean pentru o mobilizare genereala in fata "agresiunii rusesti" in Ucraina, informeaza AFP.

"Parlamentul trebuie sa ceara comandantului armatei sa declare mobilizare generala dupa incepului agresiunii rusesti in Ucraina", a declarat Klitschko intr-un comunicat.

El a solicitat si o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate ONU.

CITESTE SI Ucraina denunţă încălcarea spaţiului aerian de către Rusia. Peste 2.000 de militari au fost mobilizaţi: Asistăm la o INVAZIE ARMATĂ. Oficiali rusi CONFIRMA deplasarea de trupe la Sevastopol. Obama AVERTIZEAZA Moscova

 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei, scrie Mediafax.

"Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse vor fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară", informează un comunicat al Kremlinului.

Preşedintele Consiliului Federaţiei a declarat că Rusia ar putea trimite militari în regiunea autonomă ucraineană Crimeea pentru garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei.

"Pentru a răspunde solicitării Guvernului din Crimeea, este posibil, în această situaţie, să trimitem un contingent limitat pentru garantarea securităţii Flotei de la Marea Neagră şi a cetăţenilor ruşi care trăiesc în Crimeea", a declarat Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse. "Decizia îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin", a precizat Matvienko, citată de AFP.

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere să restabilească "pacea şi calmul" în această provincie prorusă.

Tot sâmbătă, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioară a Parlamentului, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să adopte măsuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22