Pe aceeași temă
In conditiile in care Zagrebul se pregateste de masuri speciale la granitele cu fluxuri masive de migranti, dupa ce ministerul croat de Interne a transmis ca tara sa va inchide 7 dintre cele 8 puncte de trecere a frontierei cu Serbia, ungurii ar fi dispus o masura de usurare a situatiei.
Potrivit ministrul croat de Externe, Vesna Pusic, cele doua state au cazut de acord ca migrantii “vulnerabili” sa intre pe teritoriul ungar.
"Croația și Ungaria au convenit să coopereze și să lase grupurile de migranți vulnerabili să intre în Ungaria", a declarat Vesna Pusic, potrivit AFP, citata de Agerpres.
Totusi, de la Budapesta nu a putut fi obtinuta o confirmare in acest sens. “Nu este un culoar” de migratie, a subliniat sefa diplomatiei croate.
Anterior, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a negat orice acord cu Croația cu privire la trecerea migranților, acuzând Zagrebul că încurajează migranții să treacă "ilegal" granița dintre cele două țări.
Budapesta a reusit sa tensioneze atmosfera in regiune, dupa ce a inceput sa ridice garduri provizorii la granitele tarii, in contextul fluxului masiv de migranti. Dupa un gard de 175 de kilometri la frontiera cu Serbia, ungurii au dispus vineri ridicarea unei constructii asemanatoare si la granita croata.
Comisia Europeana: Ungaria are dreptul sa-si protejeze frontiera
Confruntata cu protestele statelor din jur, Budapesta beneficiaza de sprijinul Bruxellesului.
Comisia Europeana si-a exprimat un punct de vedere, vineri, in privinta intentiei Ungariei de a ridica garduri la granite, in contextul fluxului de migranti.
Desi nu sprijina ideea, Bruxellesul a reafirmat faptul ca este dreptul Budapestei de a decide cum isi protejeaza frontiera cu Croatia.
„Ungaria nu ne-a notificat nimic, dar nici nu trebuie să o facă pentru că este frontiera externă și are dreptul să o controleze cum crede de cuviință”, a spus vineri o purtatoare de cuvant a Comisiei,
Natasha Bertaud a tinut insa sa sublinieze ca in opunia Executivului comunitar, gardurile “nu reprezinta o solutie durabila, intrucat ele nu fac decat sa devieze fluxurile (de refugiati) catre alte zone”.