David Cameron şi minciuna imigrației

Laurentiu Colintineanu | 03.12.2013

Pe aceeași temă

Premierul britanic vrea ca imigranții români și bulgari să nu poată accesa ajutoare sociale în primele trei luni de ședere în Marea Britanie. Apoi, ajutoarele ar urma să fie limitate la șase luni, iar cei prinși la cerșit sau vagabondaj ar trebui expulzați imediat.

A sosit vremea să renunțăm la discursul pri­vind imigrația și Europa, le spunea David Ca­meron colegilor săi conservatori, atunci când era ales președinte al lor. Tema sa de cam­panie pentru șefia partidului era agenda de protecție a me­diului. Opt ani mai târziu, Cameron se vede nevoit să bată apa în piuă fix pe tema imigrației, în încercarea dis­perată de a salva con­ser­va­torii de la înfrângerea ru­și­noa­să ce se prefigurează la eu­roparlamentare.

Atât de speriat e premierul bri­tanic de perspectiva elec­torală, încât nu mai știe alt­ceva decât imigrație. Nu contează că stâr­neș­te un val de nemulțumire în Uniunea Euro­pea­nă – de la premierul Victor Ponta (care, cu onestitate, e ultima problemă a lui Cameron) până la cei mai importanți lideri ai Uniunii. Im­portant e să reducă din avântul UKIP, for­ma­țiune eurosceptică, ce ar putea câștiga de­ta­șat alegerile europene.

Atitudinea locatarului din 10. Downing Street e una exclusiv electorală. Problema Europei es­te însă că, de dragul voturilor, Cameron pu­ne în discuție una dintre cele mai mari rea­lizări ale construcției comunitare: principiul li­berei circulații. Sigur că, pe fond, David Ca­me­ron ar avea dreptate. Nimeni nu poate con­trazice faptul că sistemele de asigurări sociale trebuie întărite pentru a preveni abuzurile. Pe românește: nimeni, în nicio ța­ră a Uniunii Europene, nu trebuie să primească ajutor so­cial dacă nu are dreptul. Dar asta este treaba statelor naționale. E treaba lui David Ca­meron să aibă instituții funcționale, așa cum e treaba lui Victor Ponta să aibă la fel în România.

Premierul britanic vrea ca imi­granții români și bulgari să nu poată accesa ajutoare so­ciale în primele trei luni de ședere în Marea Bri­tanie. Apoi, ajutoarele ar urma să fie li­mi­ta­te la șase luni, iar cei prinși la cerșit sau va­ga­bondaj ar trebui expulzați imediat. Iarăși, pe fond, nici nu ar fi neapărat greșit. Bugetele sta­telor europene sunt construite să suporte asi­gurările sociale ale populației locale. Di­fe­ren­țe­le de venituri între țări sunt majore, iar cele dez­voltate nu sunt pregătite să su­por­te cos­turi suplimentare, mai ales pe timp de criză.

Problema lui Cameron e însă una de lege. Ce­tățenii europeni sunt egali în drepturi. Ce are neamțul voie în Marea Britanie are și ro­mâ­nul. La fel britanicul și românul în Germania. Că sistemul asigurărilor sociale în Uniune ar trebui regândit, e o dezbatere ce trebuia ini­țiată demult, nu acum în prag de alegeri. Pâ­nă una-alta, Marea Britanie e membru al Uni­unii Europene și are și obligații, nu numai drep­turi. De câte ori s-a spus în vara anului 2012 despre România că trebuie să respecte regulile clubului european? Același lucru e va­labil și pentru Londra.

Dincolo de principiile europene, David Ca­me­ron are și o problemă de credibilitate. În oc­tombrie 2013, Ministerul de Interne britanic re­cunoștea, într-un document clasificat și ob­ținut de The Telegraph, că habar nu are câți ce­tățeni europeni vin în Marea Britanie și cer asistență socială. Textul era un răspuns ela­borat de Theresa May la o cerere a Comisiei Europene. Doamna ministru a declarat în re­petate rânduri că imigranți din statele euro­pe­ne abuzează de sistemul de protecție socială. Cu toate astea, nu știe câți sunt, de unde vin și cât cer.

Apoi, David Cameron are o problemă și cu for­ța locală de muncă. Nu există niciun motiv pen­tru care firme britanice ar angaja români sau bulgari din considerente salariale, adică din principiul conform căruia românii și bulgarii ar lucra pe mai puțini bani. Salariul minim e strict reglementat în Marea Britanie, iar lucrătorii locali nu refuză nici ei salarii mo­derate pe timp de criză. Există în schimb un motiv legat de competitivitate. Un studiu al National Institute for Economic and Social Re­search din noiembrie arată că forța de muncă străină e mai bine pregătită și mai productivă decât cea britanică. Regatul are un deficit uri­aș de specialiști, grație procesului de dezin­dus­trializare. Studiul sugerează că a angaja per­sonal străin poate crește productivitatea fir­melor, menținând aceleași costuri salariale.

David Cameron nu mai vede pădurea de co­paci. Are atâta treabă pe plan intern cu o eco­nomie care nu este deloc competitivă, dar se pierde în detaliul românilor și bulgarilor. Dacă vrea să se uite peste graniță, premierul bri­tanic se poate uita către Germania. Mulți imi­granți români sunt medici care preiau ca­bi­ne­tele de medicină de familie neocupate de per­sonal sanitar local. Golurile de specialiști um­plute de români și bulgari sunt o problemă în minus pentru guvernul național respectiv. Apoi, trebuie să fim onești: imigrația îns­eam­nă și creșterea consumului, care nu strică de­loc economiilor naționale.

Sigur că există probleme. Unele orașe ger­ma­ne, de pildă, își văd bugetele suprasolicitate de imigranții români și bulgari. Dar guvernul german le-a alocat fonduri suplimentare. Și nu pentru milă, adică ajutor social clasic, ci pentru programe de integrare și educație, ca­re funcționează de minune, de exemplu, în Berlin-Neukölln. Nemții au găsit soluția în li­niște. Cameron doar țipă și, pe alocuri, minte. Ceea ce nu înseamnă însă că, la București, Vic­tor Ponta trebuie să facă la fel. Legea eu­ropeană îi este aliată premierului român de da­ta aceasta. Dar și guvernul român trebuie să își onoreze contractul de bunăstare încheiat cu românii. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22