David Davis: A șasea rundă de negocieri privind Brexit-ul începe pe 8 noiembrie

Dora Vulcan | 31.10.2017

Următoarea rundă de negocieri, a șasea, între Uniunea Europeană și Marea Britanie privind Brexit-ul va începe în data de 8 noiembrie la Bruxelles, a anunțat marți David Davis, negociatorul-șef britanic, informează AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 David Davis a precizat că echipele de negociere se vor reuni pe 8 și 9 noiembrie, urmând ca pe 10 noiembrie el să se întâlnească cu negociatorul-șef al UE, Michel Barnier. ''Nu vom întârzia procesul'', a spus oficialul britanic în fața Comisiei pentru UE a Camerei Lorzilor, adăugând că l-a ''invitat pe Barnier să vină la Londra mâine (miercuri), dar nu poate din cauza unui alt angajament'', transmite Agerpres.

 

David Davis a subliniat că această nouă rundă de negocieri este ''prima ocazie de a face un bilanț'' după summitul european din 19-20 octombrie și a insistat că guvernul de la Londra dorește o ''intensificare'' a acestor negocieri.

 

În cele cinci runde de negocieri privind Brexit-ul deja desfășurate nu s-au înregistrat progrese majore. Uniunea Europeană refuză să discute despre un viitor acord comercial sau despre o perioadă de tranziție înainte să fie stabilite condițiile separării Marii Britanii de UE, în special cele trei dosare esențiale pentru europeni, respectiv ''factura'' Brexit-ului (angajamentele financiare asumate de Londra ca membru al UE), drepturile cetățenilor comunitari în Marea Britanie și situația frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel și acuzând UE că prin refuzul de a aborda astfel tratativele dă dovadă de inflexibilitate.

 

Cei 27 de lideri ai statelor UE și-au dat la ultimul summit acordul pentru începerea pregătirilor interne în vederea demarării a ceea ce în poziția de negociere a europenilor este descrisă drept a doua fază a negocierilor cu Londra, respectiv negocierea relațiilor viitoare dintre UE și Marea Britanie după data oficială a Brexit-ului, 29 martie 2019, în special un acord comercial și eventual o perioadă de tranziție. Însă ei au amânat pentru summitul din luna decembrie decizia de a-l autoriza pe Michel Barnier să angajeze discuțiile privind această a doua fază, insistând din nou că mai întâi doresc progrese în cele trei dosare menționate.

 

Dar președintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins ideea că tratativele s-ar afla într-un ''blocaj'', el manifestându-și aprecierea pentru noua dinamică pe care premierul britanic Theresa May a dat-o acestor negocieri prin discursul pe care ea l-a susținut la Florența pe 22 septembrie.

 

May a menționat atunci, printre altele, că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020, când se încheie ciclul bugetar de șapte ani al UE, și că dorește o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22