Davutoglu: Turcia nu este lagar de concentrare, nu va primi refugiatii nedoriti de Europa

I. P. | 20.10.2015

Turcia nu este "un lagăr de concentrare" și nu va primi în mod permanent pe teritoriul imigranți pe care Uniunea Europeană (UE) nu-i dorește, a declarat luni premierul Ahmet Davutoglu, informează agenția de presă AFP, preluată de Agerpres.

Pe aceeași temă

„Nu putem accepta un acord pe următoarea bază: 'Dați-ne bani și ei (imigranții) vor rămâne în Turcia'. Turcia nu este un lagăr de concentrare”, a declarat Davutoglu, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune A Haber, a doua zi după o întrevedere avută la Istanbul cu cancelarul federal german Angela Merkel.


„I-am spus Angelei Merkel: nimeni nu trebuie să aștepte de la Turcia ca să se transforme într-un lagăr de concentrare unde să rămână toți refugiații”, a insistat premierul turc.

 

„Însă, imigrația ilegală trebuie ținută sub control și prin urmare vom pune în aplicare mecanisme în acest scop”, a adăugat șeful guvernului de la Ankara.

 

Bruxellesul a anunțat joi 'un plan de acțiune' conform căruia Ankara se va angaja să găzduiască pe teritoriul său imigranți sirieni care doresc să ajungă în Europa, în schimbul unei liberalizări a regimului de vize pentru cetățenii turci și al susținerii pentru aderarea Turciei la UE.

 

Turcia, care găzduiește deja în mod oficial 2,2 milioane de refugiați sirieni, a ridicat miza, calificând acest plan drept 'simplu proiect' și catalogând bugetul propus de UE ca fiind 'inacceptabil'.

 

În timpul vizitei pe care a desfășurat-o duminică la Ankara, Merkel a salutat efortul constant al Turciei în vederea primirii de refugiați sirieni și a promis că va 'redinamiza' procesul aderării Turciei la UE, aflat la ralanti de mai mulți ani.

 

„Discuțiile în materie sunt extrem de promițătoare și vor continua”', a declarat Merkel după o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

 

La rândul său, Davutoglu și-a exprimat mulțumirea în legătură cu 'o mai bună abordare' adoptată de Bruxelles pe marginea dosarului imigrației.

 

Cancelarul german Angela Merkel a oferit duminică Turciei asistență financiară și perspectiva unor progrese mai rapide în procesul de aderare a acestui stat la Uniunea Europeană, în schimbul ajutorului Ankarei pentru stăvilirea afluxului de migranți spre Europa.

 

'Cred că am folosit criza prin care trecem, printr-o mișcare foarte dezordonată și necontrolată de refugiați, pentru a ajunge la o cooperare mai strânsă în multe probleme, atât între Uniunea Europeană și Turcia, cât și între Germania și Turcia', a subliniat cancelarul, în conferința de presă comună cu omologul său Ahmet Davutoglu, susținută la Palatul Dolmabahçe din Istanbul, pe malul Bosforului. Cei doi lideri au convenit că nu poate exista o soluție durabilă la criza migranților fără o rezolvare a conflictului din Siria, de unde peste 2 milioane de oameni s-au refugiat în Turcia. O 'zonă sigură' în nordul Siriei, o propunere îndelung susținută de Turcia, dar care a primit puțin sprijin internațional, este extrem de necesară pentru oprirea afluxului de refugiați, a subliniat Davutoglu, avertizând asupra unui potențial nou val de migrație în contextul intensificări luptelor în jurul orașului sirian Alep, unde forțele regimului avansează. 'Prioritatea noastră este de a preveni imigrația ilegală și de a reduce numărul celor care ne trec frontierele. Din acest punct de vedere, am avut discuți foarte fructuoase cu Uniunea Europeană recent', a adăugat premierul turc. El a afirmat că, deși s-au înregistrat progrese prin planul de acțiune oferit de UE la summitul din săptămâna aceasta, rămân de rezolvat unele probleme. 'În primul rând, împărțirea poverii refugiaților. Suma ajutorului este de importanță secundară. Ceea ce este important este voința comună de a aborda această problemă. Turcia a fost lăsată singură în ultimii ani. Suntem satisfăcuți că au o mai bună abordare acum. Progresul constatat în materie de împărțire (a acestei poveri) este foarte important', a declarat Davutoglu. Tema liberalizării vizelor pentru cetățenii turci ar trebui devansată pentru iulie 2016 în loc de anul 2017, în schimbul semnării de către Turcia a acordului de readmisie care ar permite returnarea migranților din Europa, a mai afirmat premierul Davutoglu. Potrivit Angelei Merkel, 'Germania este pregătită să ofere sprijin' în acest scop. 'Dacă vorbim despre problema liberalizării vizelor, putem discuta în grupul de lucru germano-turc (...) despre posibilități precise de a impulsiona facilitarea vizelor', a declarat ea. 

Un acord cu Turcia în materie de refugiați ar trebui să includă și deschiderea unor noi capitole de negociere în procesul de aderare la UE. Cancelarul german a propus deschiderea capitolelor 17, 23 și 24 de negociere, referitoare la politica financiară, justiție și libertăți fundamentale, precizând că va apăra această poziție în fața unei eventuale opoziții din partea Republicii Cipru. 

 

Merkel a discutat apoi cu președintele Turciei, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că a cerut sprjinul Germaniei, dar și al Franței, Marii Britanii și Spaniei, pentru accelerarea procedurilor de aderare a Turciei la blocul comunitar. El a afirmat că a mai discutat cu cancelarul german despre necesitatea de 'a acționa împreună împotriva organizațiilor teroriste'.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22