Pe aceeași temă
“Cea mai mare parte a cetatenilor romani sunt bine integrati in societatea britanica si contribuie prin taxe si impozite la statul britanic”, a subliniat Klaus Iohannis. Presedintele roman a adaugat ca UE si Londra au beneficii una alaturi de cealalta, iar Marea Britanie trebuie sa ramana alaturi de Uniune.
De cealalta parte, seful Guvernului de la Londra a tinut sa salute decizia Bucurestiului de a mari progresiv bugetul Apararii pana la 2% din PIB pana in 2017. Cameron a adaugat ca statul sau nu se astepta la un aflux atat de mare de oameni si, desi Londra sustine libertatea de miscare in UE, trebuie gasite solutii de reforma pentru a usura presiunea de pe serviciile sociale britanice.
Principalele declaratii:
Klaus Iohannis:
- Marea Britanie e un partener strategic;
- Este in interesul celor doua tari consolidarea acestei colaborari la toate nivelurile;
- Avem multe cooperari si obiective comune. Unul dintre domeniile care reflecta nivelul de cooperare e cel al politicii de securitate si parteneriatul in NATO;
- Romania e interesata de securizarea flancului estic al Aliantei, unde am asistat in ultima perioada la modificari semnificative;
- Am insistat asupra cooperarii comerciale cu Londra. Semnalele sunt bune.
- Am discutat si despre comunitatea romaneasca din Marea Britanie. Subliniem ca cea mai mare parte a cetatenilor romani sunt bine integrati si platesc taxe la statul britanic;
- In opinia noastra, locul Marii Britanii e clar in familia europeana. UE e mai puternica cu Marea Britanie in interiorul ei si vice-versa.
- Ne dorim identificarea unor solutii care sa conduca, in cadrul referendumului din MB, la un vot favorabil mentinerii statutului de membru in UE. Solutiile trebuie sa fie in concordanta cu drepturile si tratatele Uniunii si sa respecte libertatile cetatenilor;
- Fluxurile migratorii vor continua sa fie o provocare majora mult timp de acum inainte. Obiectivul prioritar la nivel european trebuie sa vizeze cauzele fenomenului migratiei. In acest context, am discutat si despre situatia din Siria. Am multumit domnului Cameron pentru sprijinul oferit in gestionarea urmarilor tragediei de la Colectiv prin preluarea unei parti a ranitilor.
David Cameron:
- Am avut discutii bune cu presedintele si premierul. Marea Britanie si Romania au relatii importante. Suntem parteneri in UE si NATO si suntem buni parteneri comerciali. Valoarea schimburilor comerciale a fost de 3,5 mld euro in 2014.
- Am conlucrat in fata amenintarilor si pericolelor. Azi am discutat despre consolidarea cooperarii noastre in continuare.
- In ce priveste apararea, ca tara care investeste 2% din PIB, salutam demersul Romaniei in acest sens. Romania isi consolideaza flota navala si exista o oportunitate de dezvoltare a cooperarii cu Marea Britanie.
- In ce priveste situatia din Siria, am analizat posibile solutii pentru cauzele migratiei. Sa spargem legatura intre traficantii de oameni. Marea Britanie isi joaca rolul sau in acest domeniu.
- Am analizat si o reformare a UE pentru a o face mai competitiva. Marea Britanie e un membru important si un contributor net la UE. Marea Britanie trebuie sa ramana intr-o Uniune reformata. Caut sa linistesc ingrijorarile poporului britanic.
- Sprijin principiul liberei circulatii. Romanii aduc o contributie valoroasa in societatea britanica in foarte multe domenii. Dar nu am crezut niciodata ca aceasta libertate de miscare va aduce atatia oameni.
- La Consiliul (Consiliul European – n.r.) de saptamana viitoare vom discuta in acest sens si vom propune solutii in fiecare domeniu. UE a dovedit ca are flexibilitate in discutii. Ma bucur ca sunt primul premier britanic care vine in Romania in acest secol. Sper la o consolidare a relatiilor tarilor noaste.