Deutsche Welle: Corupţia din Republica Moldova a adus populaţia la limita sărăciei

Tudor Despina | 10.12.2015

Un articol publicat de Deutsche Welle descrie corupţia din Republica Moldova şi consecinţele acestui fenomen asupra nivelului de trai al populaţiei. Principalul eveniment dat ca exemplu este furtul miliardului de euro din sistemul bancar.

Pe aceeași temă

 

Articolul prezintă un clasament al celor mai corupte ţări realizat de "The World Justice Project", în care Moldova se plaseaza pe locul 93 dintr-un total de 102 de state, transmite ziare.com


Deutsche Welle citează de asemenea datele ultimului sondaj din Barometrul Opiniei Publice, dat publicitatii zilele trecute de Institutul de Politici Publice de la Chisinau (IPP) si care arata cifre ingrijoratoare - 88% din cei chestionati au declarat ca lucrurile in Republica Moldova merg intr-o directie gresita, iar lupta impotriva coruptiei este perceputa de majoritatea moldovenilor ca fiind una mimata, o simpla reglare de conturi intre grupurile oligarhice.


UE a criticat de nenumarate ori clasa politica de la Chisinau, responsabilă pentru pierderea poziţiei privilegiate pe care o avea Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic.
 

Diplomatii europeni au criticat mereu faptul că oligarhii de la guvernare se fac vinovati de situatia creata, atentionand totodata ca sprijinul Occidentului nu va veni atat timp cat reprezentantii partidelor politice sunt implicati in acte de coruptie. Mai mult, UE a trecut la actiuni concrete si a adus un grup de experti, printre care sefa DNA din Romania, Laura Codruta Kovesi, care vor avea misiunea de evaluare a activitatii institutiilor de drept din Republica Moldova, mai scrie Deutsche Welle.
 

Prezent la recenta Conferinta anticoruptie, organizata la Chisinau de Institutul de Politici si Reforme Europene (IPRE), Pirkka Tapiola, seful Delegatiei UE in Republica Moldova, a afirmat ca Bruxelles-ul nu poate veni la Chisinau sa guverneze si sa lupte cu oligarhii. "In toate societatile aflate in tranzitie, la fel ca si in Republica Moldova, exista coruptie si aceasta blocheaza dezvoltarea tarii, deoarece exista anumite grupuri de interese care nu vor schimbari. Totodata, in Republica Moldova nu exista un consens national, iar societatea este foarte polarizata. Eu cred ca a venit timpul ca cetatenii sa schimbe vointa politica in alta directie", a afirmat oficialul european.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22