Diferente de viziune post-Brexit: Merkel ar putea forta debarcarea lui Juncker de la sefia CE

Vlad Toma | 05.07.2016

Ziarul britanic The Telegraph anunta ca Angela Merkel, cancelarul german, ar putea forta schimbarea lui Jean-Claude Juncker de la conducerea Comisiei Europene, in lunile care urmeaza.

Pe aceeași temă

 

The Telegraph vede in acest posibil gest un semn al tensiunilor aparute in urma votului britanicilor pentru Brexit.

 

Merkel ar fi nemultumita de Juncker deoarece nu a reusit sa obtina o pozitie comuna in privinta modului in care negocierile de dupa Brexit trebuie folosite, existand o diviziune la nivelul conducerii UE, unii incercand sa mearga spre o integrare europeana mai serioasa, in timp ce altii solicita o abordare mai pragmatica a iesirii Regatului Unit din UE.

 

Un ministru german a declarat ca autoritatile de la Berlin sunt nemultumite de faptul ca Juncker ar fi "exultat" in urma rezultatului referendumului din Marea Britanie. Pozitia francezilor si belgienilor, care vor o trecere urgenta la o integrarea mai serioasa a statelor europene, pe fondul unei iesiri cat mai rapide a Marii Britanii din UE, nu este impartasita de Angela Merkel care spera ca Polonia si statele baltice sa sustina si ele o temperare a acestei viziuni, alaturi de acordarea unui timp suficient Marii Britanii pentru a-si negocia iesirea din UE.

 

Solicitarile repetate ale lui Juncker pentru “mai multa Europa” au produs o opozitie din partea mai multor state membre: Polonia, Ungaria si Cehia, de exemplu, acestea considerand ca actualul presedinte al CE ar fi unul dintre cei care au provocat iesirea Marii Britanii din UE.

 

David Cameron, premierul britanic, s-a opus numirii lui Juncker in functia de presedinte al Comisie Europene, la fel ca si Viktor Orban, premierul maghiar.

 

O problema luata recent in considerare, conform sursei citate, pare sa fie si cea a faptului ca actualul presedinte al Comisiei Europene ar cam bea, aceste zvonuri aparand in perioada in care acesta urma sa fie numit presedinte al CE, fara a fi fost luate in considerare atunci.

 

Dupa votul din 23 iunie, ministrii de Externe ai Cehiei si Poloniei au cerut demisia lui Juncker, actualele nemultumiri ale Berlinului putand sa grabeasca un astfel de gest. 

 

The Telegraph considera ca aceste diviziuni de la varful UE i-ar putea ajuta pe britanici in negocierile pe care urmeaza sa le aiba cu autoritatile de la Bruxelles. Acestia spera sa poarte aceste negocieri in Consiliul European, cu liderii celor 27 de state UE – nu la nivelul Comisiei Europene.

 

Britanicii spera sa poata deschide negocieri mai largi cu UE, care sa includa rolul pe care Marea Britanie il are in pastrarea importantei geo-politice a Europei, prin legaturile pe care le are cu NATO, prin contributiile sale in materie de aparare si prin bunele relatii cu SUA, si sa evite astfel negocieri concentrate exclusiv asupra comertului.

 

Marea problema a negocierilor va ramane insa aceea a accesului la piata unica europeana, acces pe care Marea Britanie il vrea, fara a fi dispusa insa sa accepte circulatia libera a persoanelor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22