Pe aceeași temă
„Dacă vom permite ca atacurile să continue, atunci într-o zi norocul nostru se va sfârși”, a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
Centrala Nucleara de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică din cauza atacurilor cu rachete lansate de Rusia, potrivit oficialilor ucraineni. Grossi a spus că este prima dată când centrala a pierdut toată conexiunile electrice după 23 noiembrie 2022.
„Aceasta este cea mai mare centrală nucleară din Europa... Ce facem?" întrebă Grossi. „Cum putem să stăm aici în această cameră în această dimineață și să permitem să se întâmple toate acestea? Nu se mai poate continua. Astfel."
Prin apelul său, el a încurajat autoritățile competente să se implice mai mult în rezolvarea acestei situații și mai ales să găsească o soluție pentr a asigura protejarea centralei.
”Este a șasea oară când centrala nucleară de la Zaporojie a pierdut complet alimentarea cu energie electrică, din exterior. Și trebuie să opereze în acest mod de avarie. De fiecare dată dăm cu zarul. Dacă permitem ca astfel de situații să continue, mereu, la un moment dat nu vom mai avea noroc. Trebuie să ne angajăm că vom proteja siguranța și securitatea acestei centrale nucleare”, a transmis șeful AIEA.
Atacurile din jurul complexului au stârnit îngrijorări cu privire la spectrul unui dezastru nuclear, iar personalul AIEA a vizitat centrala pentru a evalua pagubele. Recent, agenția nucleară a ONU a declarat că nu a mai putut schimba propriul personal din centrală din cauza volatilității crescute în zonă.
Șeful AIEA a asigurat Ucraina că agenția nu va recunoaște niciodată Rusia drept a deține Centrala din Zaporijia, potrivit premierului ucrainean Denis Șmihal. Grossi a promis, de asemenea, o prezență continuă a AIEA la toate centralele nucleare din Ucraina.
O alimentare constantă cu energie electrică a centralei este necesară pentru a preveni topirea combustibilului nuclear.
Forțele ruse controlează în prezent instalațiile nucleare, pe care inspectorii AIEA au vizitat-o în septembrie, după ce fuseseră semnalate probleme grave de siguranță. În urma vizitei, agenția Națiunilor Unite a emis un raport în care avertizează că „orice escaladare ulterioară care afectează centrala cu șase reactoare ar putea duce la un accident nuclear sever cu consecințe radiologice potențial grave pentru sănătatea umană și pentru mediu în Ucraina și în alte țări”.
În martie anul trecut, Greenpeace a lansat o analiză în care avertizează în mod similar că un dezastru la Zaporijia ar putea „face zone vaste ale continentului european, inclusiv Rusia, de nelocuit timp de decenii”.
Energoatom, operatorul de stat al energiei nucleare al Ucrainei, a declarat joi pentru Associated Press că sursa de energie pentru Zaporojie poate fi restabilită „într-o zi sau două” și că sunt în curs de remediere defecțiunile la o linie electrică ce a fost deconectată.
Energoatom a acuzat forțele ruse care ocupă uzina de compromiterea integrității sale fizice. Citând firma de energie nucleară, The New York Times a raportat la începutul acestei săptămâni că „Soldații ruși au instalat recent mitraliere pe terenul uzinei, au amplasat echipamente militare în sălile mașinilor, au acoperit ferestrele cu saci de nisip și chiar au efectuat lucrări de sudură în interior. care au declanșat alarmele de incendiu”.
„Aceste acțiuni survin pe lângă pagubele provocate de bombardamente vara trecută, inclusiv într-o zonă în care este depozitat combustibilul nuclear uzat; întreruperi ale managementului centralei în luptele pentru putere cu ocupanții ruși; și închiderea celor șase reactoare ale complexului”, a menționat Times.