Pe aceeași temă
Într-o știre a agenției de stat nord-coreeană, KCNA, difuzată duminică, se arată că Kim Jong-un și-a exprimat la rândul său „voința fermă” cu privire la oportunitatea de a se întâlni cu Trump în data și în locul anunțate anterior.
„Facem ceea ce trebuie în ceea ce privește summitul cu Coreea de Nord”, a declarat Trump la Casa Albă.
"Facem foarte bine în ceea ce privește summitul cu Coreea de Nord", a spus Trump. "Se mișcă foarte frumos. Așa că așteptăm 12 iunie în Singapore. Data nu s-a schimbat. Deci vom vedea ce se întâmplă".
Trump a produs un cutremur în regiunea asiatică joi, când a declarat că anulează întâlnirea cu Kim din 12 iunie, citând „ostilitatea deschisă” a Phenianului.
Însă după doar 24 de ore a revenit, spunând că pregătirile ar putea continua după ce s-au purtat discuții constructive cu oficiali nord-coreeni.
Trump a produs joi un cutremur regional, când și-a manifestat intenția de a anula întâlnirea din 12 iunie cu Kim în Singapore, citând "ostilitatea deschisă" a regimului de la Phenian.
Denuclearizare „completă”
Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat duminică că Kim și-a reafirmat angajamentul de a "finaliza" denuclearizarea „completă” a peninsulei Coreene în timpul discuțiilor pe care le-au purtat la o reuniune-surpriză desfășurată sâmbătă la Panmunjom în zona demilitarizată.
"Președintele Kim și cu mine am căzut de acord că summitul din 12 iunie trebuie să aibă loc și că eforturile noastre pentru denuclearizarea peninsulei coreene și instaurarea unui regim de pace permanent nu trebuie să fie oprit", a spus Moon.
Reuniunea a fost cea mai recentă evoluție dramatică într-o săptămână de ascensiuni și coborâșuri diplomatice care înconjurau perspectivele unui summit fără precedent între Statele Unite și Coreea de Nord, iar cel mai puternic semn încă al celor doi lideri coreeni este încercarea de a menține re- întâlnire din nou pe drumul cel bun.
Întâlnirea-surpriză dintre președinții celor două Corei este cel mai recent moment dintr-o evoluție dramatică din ultima săptămână marcată de suișuri și coborâșuri diplomatice din jurul perspectivei unui summit fără precedent între SUA și Corea de Nord, și marchează cel mai puternic semnal de până acum că cei doi lideri coreeni încearcă să repună pe drumul cel bun pregătirile pentru summit.
In timp ce susține ca Kim se angajează să denuclearizeze peninsula, Moon recunoaște ca Phenianul si Washingtonul au viziuni diferite asupra a ceea ce înseamnă acest lucru și a cerut ambelor părți să înceapă discuții pentru a-și rezolva diferendele.
"Chiar dacă ei împărtășesc aceeași determinare, trebuie să existe discuții cu privire la foaia de parcurs pentru a face acest lucru și acest proces ar putea fi dificil", a spus el, refuzând să definească ce înțelege Kim Jong-un prin "denuclearizarea completă".
Administrația Trump a cerut Coreei de Nord să înceteze complet și ireversibil programul de înarmare nucleară. Decizia inițială a lui Kim și Trump de a se întâlni a venit după luni de amenințări războinice și de insulte reciproce.
Oficialii americani sunt sceptici că Kim va renunța vreodată pe deplin la armele sale nucleare, iar Moon a declarat că Coreea de Nord nu este încă convinsă că poate avea încredere în garanțiile de securitate din partea Statelor Unite.
Un oficial sud-coreean a afirmat că cele două Corei discută despre un posibil pact de neagresiune și despre începerea negocierilor privind încheierea tratatului de pace ca o modalitate de a satisface preocupările de securitate ale Phenian înaintea negocierilor dintre SUA și Coreea de Nord.
Discuțiile Moon-Kim din localitatea de graniță Panmunjom, despre care oficialii sud-coreeni au declarat că a durat două ore, survin după întâlnirea din 27 aprilie, primul summit inter-coreean care a avut loc în mai mult de un deceniu și s-a desfășurat în aceeași locație. Cu acea ocazie, au declarat că vor conlucra pentru denuclearizarea peninsulei coreene și pentru încheierea oficială a războiului dintre cele două țări desfășurat între 1950 și 1953.
Kim vede în întâlnirea cu Trump o oportunitate pentru a pune punct la decenii de confruntare, a spus Moon.
"El și-a exprimat intenția de a pune capăt războiului și confruntării prin succesul summitului nord-american și să coopereze pentru pace și prosperitate", a declarat Moon reporterilor duminică.