Pe aceeași temă
Prezentând liniile directoare ale negocierilor legate de gestionarea ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, Tusk a evidențiat, în Malta, agenda Bruxellesului, care pare a contracara speranțele Londrei ca discuțiile pe aceste domenii să aibă loc succesiv, transmite DPA, preluată de Agerpres.
Tusk a declarat că negocierile privind un viitor acord comercial între UE și Marea Britanie vor începe doar după ce "vor fi înregistrate progrese suficiente" în legătură cu drepturile cetățenilor, obligațiile financiare ale Regatului Unit față de UE și chestiunea menținerii unei frontiere deschise între Irlanda și Irlanda de Nord.
"Trebuie să ne asigurăm că Marea Britanie își va onora toate angajamentele financiare și datoriile pe care le-a contractat ca stat membru", a spus Tusk într-o conferință de presă în capitala Maltei, țară care asigură președinția rotativă a Uniunii Europene, potrivit AFP.
"Nu este vorba de fapt decât de a le face dreptate tuturor acestor comunități, agricultori, oameni de știință etc. cărora noi, cei 28, le-am promis și le datorăm bani", a adăugat el.
Președintele Consiliului European a mai spus că viitoarele negocieri vor fi "dificile, complexe și uneori chiar conflictuale".
"Nu se poate împiedica acest lucru. UE27 nu urmărește și nu va urmări o abordare punitivă. Brexit-ul în sine este suficient de punitiv", a declarat el.
Această opinie a fost împărtășită și de premierul maltez Joseph Muscat, care anticipează că negocierile "vor fi dure, dar nu va fi un război".
Apartenența Marii Britanii la UE ar urma să se încheie la 29 martie 2019.