Donald Tusk: State vecine UE folosesc refugiații ca arma pentru a obtine favoruri

Paul Cristescu | 07.10.2015

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat ca unele state vecine UE folosesc refugiatii ca arma într-un război hibrid declansat pentru a obține favoruri. Tusk a criticat decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide granițele Germaniei pentru solicitanții de azil sirieni.

Pe aceeași temă

 

Reactia lui Tusk vine dupa anuntarea acordului între UE și Turcia, ce prevede sporirea asistenței financiare acordate Ankarei și preluarea de către UE a unor refugiați din Turcia, guvernul turc angajându-se în schimb să deschidă șase noi tabere de refugiați. Acordul nu indică numărul refugiaților care ar urma să fie preluați din Turcia, menționând doar că statele UE vor susține 'programele și schemele de reinstalare' pentru acești noi refugiați, dar surse neprecizate vorbesc despre circa o jumătate de milion de persoane, scrie The Telegraph, conform Agerpres.

 

Unele surse afirmă că remarcile lui Tusk nu au fost o aluzie la Turcia, ci o referire la actuali sau foști lideri din regiune, cum a fost cazul fostului președinte libian Muammar Gaddafi, care a amenințat UE că, dacă nu îi acordă ajutoare financiare, va lăsa imigranții ilegali din Africa să pătrundă în Europa, astfel că acest continent va deveni 'negru'.

 

La Bruxelles exista o frustrare tot mai mare după vizita președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, întrucât acesta a refuzat să garanteze securizarea frontierelor maritime ale țării sale cu Grecia, deși liderii europeni sunt convinși că guvernul de la Ankara ar putea să se achite cu ușurință de o asemenea sarcină.

 

Conform ultimelor date, de la începutul anului peste 310.000 de refugiați arabi și asiatici au ajuns în Grecia după ce au traversat Marea Egee venind dinspre Turcia, în timp ce autoritățile turce au împiedicat doar vreo câteva zeci de mii de refugiați să pătrundă în spațiul comunitar. 

 

Potrivit The Telegraph, Donald Tusk a afirmat în fața europarlamentarilor că 'mulți dintre vecinii noștri privesc cu satisfacție la problemele noastre' și vor să obțină favoruri în schimbul opririi valului de refugiați. Pentru noi, refugiații sunt oameni care chiar au nevoie de ajutor, dar în jurul nostru există și forțe pentru care valul de refugiați este doar o afacere murdară ori un pretext de târguială politică ieftină", a explicat el. 
 

Prin urmare, 'treptat devenim martorii nașterii unei noi forme de presiune politică, iar unii vorbesc chiar despre un nou tip de război hibrid, în care valurile migratorii devin un instrument, o armă împotriva vecinilor. Acest lucru necesită din partea noastră o deosebită sensibilitate și responsabilitate', a avertizat președintele Consiliului European. 

 

Tusk a criticat-o și pe Angela Merkel pentru decizia acesteia de a permite sirienilor să ceară azil în Germania, deși în drumul lor către această țară au mai traversat și alte state ale blocului comunitar. Politica de 'bun venit' ('Wilkommen Politik') promovată de Germania este un 'magnet' pentru 'milioane' de afgani și pakistanezi, a fost un 'frumos gest moral', dar Angela Merkel se află acum în fața unui 'examen al responsabilității pentru protejarea comunității politice a Europei și a frontierelor sale externe', a indicat Donald Tusk. 


Președintele CE a mai spus ca dacă frontierele externe ale UE nu vor fi securizate, spațiul Schengen se va prăbuși, iar teama ce se va amplifica în rândul populației europene va favoriza ascensiunea partidelor radicale. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22