Pe aceeași temă
Vineri, 19 septembrie, la Minsk s-a reunit grupul de contact privind Ucraina. După negocieri dificile s-a semnat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă un Memorandum care consolidează armistițiul încheiat la 5 septembrie.
Liderii republicilor populare Donețk și Lugansk, Aleksandr Zaharcenko și Igor Plotnițki, ceruseră recunoașterea suveranității celor două entități administrative ilegale, în vreme ce emisarul Kievului, fostul președinte Leonid Kucima, a anunțat public înaintea începerii negocierilor: „noi nu recunoaștem federalizarea și aceste republici“. Reprezentanții OSCE au fost fericiți că s-au făcut utili și nu vor mai fi acuzați că încasează salarii grase degeaba, fluturând hârtia semnată la Minsk, în vreme ce Kievul continuă să reproșeze OSCE-ului că nu și-a îndeplinit misiunea asumată de a controla granița ruso-ucraineană. În ciuda faptului că nimeni n-a plecat satisfăcut de la Minsk, Memorandumul este o gură de oxigen pe care armistițiul muribund o primește.
Documentul are nouă puncte ce prevăd încetarea acțiunilor ofensive, accelerarea schimbului de prizonieri, evacuarea mercenarilor străini din Ucraina, interdicția pentru avioanele fără pilot (mai puțin ale OSCE) de a zbura pe deasupra zonelor în care sunt concentrați militari și tehnică de luptă, îndepărtarea la 15 km de zonele de conflict a armelor cu un calibru mai mare de 100 mm, scoaterea sistemelor de artilerie la o distanță care să depășească raza lor de acțiune, interzicerea dislocării armamentului greu și a tehnicii militare în zonele cu populație civilă, interzicerea montării de noi mine și scoaterea celor puse în funcțiune.
Separatist pro-rus patrulând printre ruinele aeroportului din Lugansk |
Articolul integral poate fi citit doar in editia print a revistei 22, pe care o puteti cumpara de la chioscurile de ziare, prin abonament la Posta sau la sediul redactiei, sau dupa modalitatile pe care le gasiti la adresa urmatoare: http://www.revista22.ro/abonamente.php.